Ether (také) letos zažívá turbulentní časy. Kryptoměna měla velice dobrý start a začátkem února začala výrazně zdražovat až ke 4 000 USD v polovině března. Spanilá jízda (částečně poháněná očekávaným halvingem bitcoinu) ale nabrala rychlou otočku a v květnu byl kurz etheru pod 3 000 USD. V souvislosti se schválením spotových etherových ETF kryptoměna opět atakovala hladinu 4 000 USD, ale znovu jen krátkodobě. Letní sestupný trend akceleroval výprodejem na přelomu července a srpna, v současnosti tak ether od začátku roku přidává jen lehce přes 5 % (stav 5. září v 11 hodin SELČ).

Duhový graf

V prostředí korekce na kryptoměnovém trhu může duhový graf etheru (Ethereum Rainbow Chart), který využívá logaritmickou růstovou křivku odrážející sentiment investorů v různých cenových pásmech, poskytnout jistý nadhled v rámci snahy odhadnout další vývoj ceny.

Graf se skládá z devíti barevně odlišených zón, z nichž každá vyjadřuje konkrétní cenové rozpětí a odpovídající tržní sentiment. Tyto zóny sahají od úrovně "Fire Sale" (extrémní medvědí sentiment při nejnižší ceně) až po "Maximum Bubble Territory" (cena vyskočila na těžko udržitelnou úroveň a pravděpodobně klesne).

Aktuálně je ether v zóně "Still cheap". Podle grafu je tedy kryptoměna v současnosti vhodným cílem pro nakupující. Ještě před měsícem byla digitální mince o patro výše v pásmu "Steady" (neutrální zóna, kdy nepřevažuje ani nákupní, ani prodejní tlak).

Ether - duhový graf (4. 9. 2024)

Duhová předpověď pro závěr roku 2024

Graf ukazuje historickou výkonnost etheru v kontextu tržní nálady. Pokud digitální měna do konce prosince zlevní pod 1 037 USD, současný býčí trend skončí a přiblíží se takzvaná kryptozima. Na opačné straně by přehřátý trh ve fázi bubliny nastal při obchodování mince nad 8 930 USD. Cena nad 12 791 USD by velice pravděpodobně spustila strmou korekci. K těmto úrovním má ale trh s etherem zatím opravdu daleko.

Duhový graf také ukazuje, že trh s etherem bude nejstabilnější, pokud letos cena zůstane v rozmezí 2 915 až 4 210 USD (zóna "Steady"). Konec roku 2024 by pak byl vhodnou dobou pro nákup etheru, pokud by se cena pohybovala v intervalu 1 442 a 2 039 USD (zóna "Accumulate").

Ether - duhový graf (31. 12. 2024)