Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  06.09.2024 06:59:00

Srpnová data z amerického trhu práce napraví červencové zklamání (Ranní zpráva z finančního trhu)

Odpolední americká data z tamního trhu práce by měla napravit červencové zklamání. Finální čísla HDP eurozóny za Q2 24 potvrdí solidní mezičtvrtletní růst o 0,3 %. Struktura ale ukáže na pokles investic. Zejména při pohledu na německý průmysl není divu, což potvrdí i červencové statistiky. A jejich francouzští kolegové na tom zřejmě nebyli o moc lépe. Červencová data z reálné ekonomiky budou publikována i u nás. Předpokládáme relativně utlumenou dynamiku při vstupu do druhé poloviny letošního roku.

Nevýrazný vstup tuzemské ekonomiky do třetího čtvrtletí

Klíčovou událostí závěru prvního pracovního týdne v měsíci je tradičně zveřejnění dat z amerického trhu práce za uplynulý měsíc. Tentokráte je číslo o to důležitější, že před měsícem vedlo zklamání k otřesům na finančních trzích; důležitost těchto čísel pak zdůrazňuje i blížící se zasedání FOMC, kde by měl být odstartován cyklus snižování dolarových sazeb (podrobněji jsme se tématu věnovali v Ozvěnách trhu zde https://bit.ly/4dTxkTg). Počet nově vytvořených pracovních míst v americkém nezemědělském sektoru v červenci překvapil výrazně nižším počtem (114 tisíc). V srpnu však očekáváme korekci a tvorbu 175 tisíc nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti by tak měla poklesnout na 4,2 % z červencových 4,3 % a solidní meziměsíční dynamiku (+0,3 % m/m) očekáváme i u průměrných hodinových výdělků. Data by podle nás měla potvrdit, že bude stačit tempo snižování dolarových sazeb 25 bb za kvartál.

Z eurozóny jako celku se dnes dočkáme finálního čtení HDP za Q2 pro eurozónu jako celek. Ten sice podle našeho odhadu potvrdí růst o solidních 0,3 % q/q a 0,6 % y/y, přinese nicméně i strukturu a pohled na ni asi příliš nepotěší. Hlavním přispěvatelem k růstu byly zřejmě zásoby, spotřeba vlády a zahraniční obchod. Naproti tomu spotřeba domácností a investice se naopak podílely negativně. Slabá investiční aktivita jde ruku v ruce s nepříznivou situací evropských průmyslníků. I když včera zveřejněné podnikové objednávky v Německu za červenec pozitivně překvapily, obádáme se, že dnešek opět ukáže na slabý výstup německého průmyslu. Ten trpí slabou poptávkou ze strany Číny, zhoršující se konkurenceschopností kvůli rostoucím mzdovým nákladům, potížím v automobilovém průmyslu v souvislosti s přechodem na elektromobilitu a samozřejmě vysokými cenami energií.

Ve výsledku se tak pro dnešek obáváme se, že globální ekonomický kalendář nahrává spíše americkému dolaru na úkor eura. Tato konstelace by nijak neměla nahrávat středoevropským měnám. Proti české koruně pak zřejmě budou stát i ne příliš povzbudivá data z domácí ekonomiky.

Z domova se dnes dočkáme červencových statistik z reálné ekonomiky, kde žádná silná data nečekáme. Přestože průmyslová výroba v červnu meziročně vzrostla o 0,7 %, její mezičtvrtletní pokles během Q2 24 ještě zrychlil na 1,1 %. Očekáváme, že slabost bude přetrvávat, a odhadujeme, že průmyslová produkce v červenci poklesla o 0,8 % m/m. V meziročním vyjádření tak očekáváme pokles o 1,1 % po očištění o rozdílný počet pracovních dnů, což odpovídá neočištěnému nárůstu o 8,0 % v NSA, protože letošní červenec měl o tři pracovní dny více než loňský. Za červencovým meziměsíčním poklesem stály podle nás přetrvávající problémy v dodavatelském řetězci v automobilovém sektoru, tenčící se objednávkové knihy a dovolené. Obáváme se, že průmyslová výroba zůstane slabá i během třetího čtvrtletí, a to vzhledem nepříznivému sentiment indikátorům a utlumené německé produkci a celkově slabší zahraniční poptávce. I tak se ale náš odhad pro červenec nachází nad tržním konsensem.

Globálně silnější euro pomohlo středoevropským měnám

Společné evropské měně se včera dařilo, což se pozitivně odrazilo i na měnách středoevropského regionu. Euro se vůči dolaru během evropské seance posunulo z ranních hodnot kolem 1,108 USD/EUR směrem k 1,112 USD/EUR. V regionu střední Evropy posílily všechny měny, koruna se obchodovala za 25,02 CZK/EUR, i když polský zlotý v odpoledních hodinách srazil guvernér Glapinsky výhledem na dřívější snížení sazeb.

Hned s otevření evropských trhů potěšila německá čísla červencových podnikových objednávek. Tamní průmysl dlouhodobě trpí. Podnikové objednávky ale po vzestupné revizi za předchozí měsíc již dna měsíce v řadě z meziměsíčního pohledu celkem svižně rostou. Nicméně červencový výsledek je záležitostí několika objednávek velkého rozsahu, po očištění o tento faktor by objednávky klesly o 0,4 % m/m. Již zveřejněné sentiment indikátory za srpen také příliš optimismu nenabídly. Včerejší německá data tak nelze nijak přeceňovat. Slabou spotřebitelskou poptávku v eurozóně pak potvrdily statistiky červencových maloobchodních tržeb, které zaostaly za tržním konsensem. Před dnešními klíčovými ukazateli z trhu práce přišel včera předskokan v podobě odhadu nově vytvořených pracovních míst v americkém soukromém sektoru během srpna. Výsledek zaostal za tržním očekáváním. Nutno ale podotknout, že tento předstihový indikátor není v poslední době zrovna spolehlivý, týdenní statistiky o počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti navíc žádné dramatické zhoršování na trhu práce neindikují.

Z domova jsem se včera dočkali informací o vývoji tržeb v maloobchodě, respektive celém sektoru služeb za červenec. Maloobchodní tržby bez prodejů aut se v červenci meziměsíčně zvýšily v reálném vyjádření o 0,7 %. Meziročně pak byly vyšší o 4,5 % a překonaly tak tržní konsensus ve výši 3,9 %. Směrem dolů byl však revidován údaj za červen, když oproti původně udávanému růstu o 0,7 % m/m nyní data ukazují pouze na +0,4 %. Nadále platí, že reálné tržby bez prodejů aut významně zaostávají za svou předpandemickou úrovní z února 2020. V červenci to bylo o více než 2 %. Červencový nárůst tržeb v nemotoristickém segmentu táhly vyšší prodeje potravin, motoristickému segmentu se ale nedařilo. Pokud jde o služby, tržby za jejich prodej byly v reálném vyjádření v červenci meziměsíčně vyšší o 0,8 %, ani tak ale nezvládly vykompenzovat pokles z předchozích dvou měsíců. V červnu i květnu totiž došlo k poklesu o 0,5 % m/m. Spotřebitelská poptávka sice pokračuje v růstu, nicméně stále spíše umírněným tempem.

Autor: Jan Vejmělek

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po   9:33  Photon Energy v srpnu vyrobila 19,5 GWh elektřiny = +26,6 % meziročně Research (Česká spořitelna)
Po   9:31  Záplavy mohou mít dopad mj. na Kofolu, Colt CZ, ČEZ či VIG Research (Česká spořitelna)
Po   9:27  Americké indexy v pátek rostly, trh čeká na snížení sazeb v US Research (Česká spořitelna)
Po   9:25  Ranní okénko - Týden bude v opratích americké centrální banky Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688