Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  06.09.2024 08:15:14

Drahé emisní povolenky v roce 2030: Jak ovlivní účty za energie?

Emisní povolenky ovlivní i účty domácností

Klimatická politika zaměřená na snižování emisí CO₂ bude i nadále důležitým faktorem ovlivňujícím ceny elektřiny. Cena elektřiny poroste a povolenky budou mít dopad i na domácnosti.

Nedávný výzkum GMK Center, který analyzoval predikce devíti organizací o vývoji cen emisních povolenek, vytvořil konsenzuální prognózu, která předpokládá, že cena emisních povolenek v roce 2030 dosáhne 147 eur za tunu CO₂. V současnosti jsou přitom povolenky za méně než 70 eur. 

Prognóza sjednocuje názory expertů a představuje nejpodrobnější odhad vývoje cen povolenek, který by měl být zohledněn při posuzování budoucího vývoje energetického trhu v EU. 

Rostoucí cenu povolenek pocítí i domácnosti 

Pro spotřebitele to není příznivá zpráva. Ceny emisních povolenek se totiž výrazně promítají do konečných cen elektřiny. Například k výrobě 1 MWh elektřiny z uhlí je v současnosti potřeba přibližně jedna povolenka, zatímco u plynových elektráren je to přibližně půl povolenky. Cena povolenky tak výrazně vstupuje do celkových nákladů za elektřinu.  

A situace by se mohla ještě zhoršit. Při těžbě plynu se uvolňuje metan, což je skleníkový plyn přibližně 80krát intenzivnější než CO₂, ale do bilance emisí se běžně nezapočítává. Kromě toho je evropský plyn často dovážen obrovskými loděmi, což vytváří další emise. Některé odhady dokonce naznačují, že výroba elektřiny z LNG plynu by mohla být emisně náročnější než výroba z uhlí.  

Evropská komise proto logicky zvažuje vyšší emisní zdanění plynu formou povolenek. Pokud by se tyto faktory zohlednily v cenách, plyn by se mohl dostat na úroveň uhlí, což by dále výrazně zvýšilo náklady na výrobu elektřiny.

Fáze postupného ukončování volných emisních povolenek

Je také potřeba zmínit, že v evropském systému obchodování s emisemi (EU ETS) dochází k postupnému omezování emisních povolenek pro těžký průmysl. Do roku 2034 se tento proces zcela zastaví. V roce 2028 se plánuje snížení o 10 %, zatímco v roce 2030 bude pokles činit až 48,5 %. Cílem tohoto kroku je motivovat průmyslové sektory k investicím do čistých technologií a dekarbonizace. Bez volných povolenek budou muset firmy nakupovat emisní povolenky na trhu, kde cena uhlíku neustále roste.

Dopad na ceny emisních povolenek a elektřiny

Spotřebitelé se navíc vyšším cenám elektřiny nevyhnou ani v případě, že budou chtít topit uhlím nebo plynem. Od roku 2028 budou i na domácí zdroje uplatňovány emisní povolenky, což by mohlo vytápění plynem zdražit o nižší tisíce korun ročně a vytápění uhlím až o vyšší tisíce korun za rok.

Ačkoli jde o dlouhodobou záležitost a spotřebitelé toho s politickými a ekonomickými opatřeními příliš neudělají, stále mohou ovlivnit obchodní složku elektřiny nebo plynu a ochránit se alespoň částečně před růstem cen. 

Jednou z možností je fixace ceny elektřiny na delší období, což umožní využít současné ceny a vyhnout se výraznému zdražování v budoucnu.


Tomáš Vrňák

Tomáš Vrňák

Jeho pracovní začátky sahají do roku 2009, kdy začínal jako obchodník a radil převážně domácnostem se změnou dodavatele. Později se vypracoval na seniorního obchodníka. Od roku 2016 nastoupil do společnosti Ušetřeno.cz, kde na pozici supervizora doposud vede obchodní tým. Od roku 2022 zastává pozici energetického analytika, který sleduje vývoj na trhu a pomáhá společnosti predikovat chování domácností v oblasti změny dodavatele energií. Jeho příspěvky můžete najít v Hospodářských novinách, Deníku, či vystoupil v reportážích ČT. Jeho koníčkem je rodina, rád tráví čas v přírodě a má rád rychlé automobily.




Pomáháme lidem vybrat si správně. Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Et   8:23  Jak získat bankovní bonusy a vytěžit z nich maximum? Iva Grácová (Bezvafinance)
06.09.2024  Swiss Life Hypoindex září 2024: Pesimistické předpovědi se naplňují Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
06.09.2024  Drahé emisní povolenky v roce 2030: Jak ovlivní účty za energie? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
05.09.2024  Mám malou spotřebu elektřiny, vyplatí se mi měnit dodavatele? Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688