Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Evropská unie  |  03.09.2024 18:04:00

Ministři obrany se v Bruselu shodli na potřebě výcviku dalších ukrajinských vojáků

Ministři obrany se v Bruselu shodli na potřebě výcviku dalších ukrajinských vojáků

V pátek 30. srpna se v Bruselu uskutečnilo neformální zasedání ministrů obrany členských států EU, které se věnovalo podpoře Ukrajiny, posílení obranné připravenosti EU a posílení spolupráce s NATO. Českou republiku na jednání zastupoval náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec.

Vojenská podpora Ukrajiny

K ministrům obrany EU se během prvního zasedání po letní pauze připojil prostřednictvím videokonference jejich ukrajinský protějšek Rustem Umerov, který informoval o aktuálním vývoji na ukrajinské frontě.

Ministři ocenili pokrok dosažený při poskytování vojenské podpory Ukrajině, přičemž cílem EU je nadále zvyšovat její tempo. Jedním z hlavních témat jednání byla rovněž mobilizace příjmů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv.

Náměstek Blažkovec doplnil, že se Česká republika bude prostřednictvím Ministerstva obrany podílet na zajištění potřebné velkorážové munice.

Jednání se také dotklo tématu posílení spolupráce mezi EU a NATO, a to v návaznosti na červencový summit ve Washingtonu, kde se lídři států dohodli na nutnosti zlepšení koordinace výcviku ukrajinských vojáků. Těch bylo na území EU vycvičeno již 60 000, přičemž se ministři během zasedání dohodli na vycvičení dalších 15 000 vojáků do konce roku.

Posilování obranné připravenosti EU

Ve druhé části zasedání ministři jednali o obranné připravenosti EU a jejím operačním zapojení. Diskuze se věnovala eskalaci konfliktu na Blízkém východě, zejména výzvám v oblasti Rudého moře a Perského zálivu, včetně operace ASPIDES, která se zaměřuje na ochranu námořních tras a boj proti pirátství a terorismu. „Vzhledem k tomu, že se jedná o strategicky významnou oblast pro globální obchod a bezpečnost, jsme dnes hovořili o možnostech, jak maximálně využít potenciál této operace ke stabilizaci regionu,“ uvedl Blažkovec.

Jedním z témat bylo také efektivní financování obranných iniciativ v rámci EU a konkrétní kroky k narovnání finančních podmínek pro obranné firmy.

ČR na jednání také vzneslo otázku hybridních hrozeb přicházejících zejména z Ruska a Číny. K posílení obranyschopnosti členských států by měl sloužit tzv. Evropský Hybridní Toolbox. Jedná se o nástroj, který byl finalizován během českého předsednictví v Radě EU v roce 2022, a který umožňuje členským státům EU koordinovat společnou reakci na nepřátelské hybridní působení.


Zdroj: Rada EU, MO ČR, ÚV ČR
Foto: Rada EU








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688