David Matulay (InvestingFox)
Okénko BIG EXPERT  |  03.09.2024 09:10:33

Investice v Japonsku: negativní faktory jsou známy, může dojít k příjemnému překvapení

Japonské firmy dlouhodobě platí za poměrně spolehlivé tituly pro zhodnocení úspor drobných investorů. Mezi tradiční tahouny japonského akciového trhu, jako jsou společnosti Toyota, Mitsubishi nebo Sony, se ale stále častěji derou i nováčci, kteří by neměli zůstat opomenuti. Japonské hospodářství sice nezažívá příliš dobré časy, s japonskými akciemi se ale musí stále počítat.

Pojďme se ale nejprve podívat na vývoj směnného kursu japonského jenu. Japonský jen je pověstný svou poměrně častou volatilitou a faktem je, že běžný smrtelník nemá příliš velký přehled o tom, kolik vlastně jen stojí. Hodnota japonského jenu se nejčastěji vyjadřuje vůči americkému dolaru. To plyne z faktu, že Spojené státy patří dlouhodobě k nejvýznamnějším obchodním partnerům Japonska.

Hodnota japonského jenu v posledních letech vůči americkému dolaru spíše klesá. Ještě před pěti lety bylo možné americký dolar pořídit za přibližně 109 jenů, na začátku letošního léta to už bylo mírně přes 160 jenů. Takové oslabení se dá vysvětlit rostoucí důvěrou v americkou ekonomiku, kdežto ekonomika japonská se již nejméně poslední dvě dekády není schopna vymanit z problémů, kterým čelí – tedy stagnace a v posledních letech také nezvykle vysoká míra inflace.

Japonské hospodářství dlouhodobě čelí negativnímu trendu, kterým je demografické stárnutí. Japonsku tak chybí a stále bude chybět pracovní síla, což se bude projevovat spíše hospodářskou stagnací. Zároveň se bude zvyšovat podíl seniorní populace, což bude vytvářet tlak na veřejné rozpočty, a to zejména na sociální výdaje a výdaje na zdravotnictví. A rostoucí poptávka po ošetřovatelském personálu bude dále z trhu práce odsávat pracovní sílu, která by se jinak mohla ve větší míře zapojit do jiných produktivnějších odvětví. Japonsko se tak do jisté míry stane jakousi laboratoří, na které budou moci zejména země západní Evropy pozorovat, jaké dopady demografické stárnutí má.

Když se však vrátíme k letošnímu roku a hodnotě japonské měny, jen v posledních týdnech výrazně posílil, a to až ke 140 jenům za dolar, což bylo zapříčiněno již druhým letošním zvýšením úrokových sazeb japonskou centrální bankou. Zejména druhé sešlápnutí měnověpolitické brzdy nebylo trhy očekáváno, a tak došlo k určitému otřesu, který se přelil i na akciové trhy.

Pro běženého středoevropského investora je tedy spekulace na vývoj směnného kursu jenu poměrně riskantní byznys. O něco větší jistotu ale může představovat investice do akcií japonských společností, a to i přes zmíněné dlouhodobé makroekonomické trendy.

V tomto případě je na výběr prakticky ze tří strategií: investice do akciového indexu tokijské burzy Nikkei 225, investice do akcií tradičních japonských společností, investice do akcií rychle rostoucích japonských společností.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se skládá z 225 titulů, které tvoří páteř japonského byznysu. Investice do akciového indexu do určité míry eliminuje rizika přílišné investiční specializace na jedno nebo jen velmi málo odvětví, a to z jednoduchého důvodu: v akciovém indexu jsou zastoupena prakticky všechna odvětví.

Index Nikkei 225 za posledních pět let zhodnotil téměř o 85 procent. * To se může jevit jako poměrně chabá výkonnost, ovšem v porovnání například s americkým indexem S&P 500 jde o solidní výsledek, neboť index S&P 500 za stejné období přidal „jen“ asi 92 procent.* Samozřejmě i zde platí, že do indexu Nikkei 225 lze investovat pouze prostřednictvím ETF fondu, který skladbu indexu Nikkei 225 kopíruje.

Pokud se budete držet strategie investování do akcií tradičních japonských firem, může vám pomoci nejen jejich všeobecná známost, ale také například jejich tržní kapitalizace. Momentálně je nejhodnotnější japonskou společnostíautomobilka Toyota s více než 250 miliardami dolarů. V první pětce najdeme ještě společnosti Mitsubishi UFJ Financial (120 mld. USD), Sony (117 mld. USD) nebo Hitachi (108 mld. USD).*

Z těchto jmenovaných si největší zhodnocení za posledních pět let připsala společnost Hitachi (364,3 procenta), následována společnostmi Mitsubishi UFJ Cinancial (194,8 procenta), Sony (128,1 procenta) a Toyota (89,9 procenta).

Třetí zmíněnou strategií může být zaměřit se na rychle rostoucí společnosti. Zde se nabízí zaměřit se na jejich výkonnost od počátku letošního roku. Tomuto žebříčku vévodí společnost Fujikura Ltd., která se zabývá vývojem a výrobou elektrických zařízení nebo komponentů energetických a telekomunikačních systémů. Její akcie od začátku letošního roku zpevnily o více než 255 procent.*

Následují společnosti Mitsubishi Heavy Industries Ltd (129,8 procenta), IHI Corporation (119,2 procenta) nebo Japan Steel Works Ltd. (79,4 procenta). * Ve všech případech jde ale o společnosti, jejichž váha v indexu Nikkei 225 dosahuje jen několik setin až desetin procenta. Je proto nutné k investicím do těchto společností přistupovat s vysokou mírou obezřetnosti a sledovat vývoj jejich akcií prakticky na denní bázi.

V neposlední řadě je třeba připomenout, že při investování do japonských aktiv je nutné počítat s kursovým rizikem. Jak již bylo uvedeno výše, japonský jen je poměrně volatilní měnou, což může výnosnost konkrétní investice výrazně ovlivnit, a to oběma směry. Tedy i zde platí, že investovat na vlastní pěst je přece jen o něco více adrenalinový „sport“ než investice skrze investiční fondy, které se zaměřují na vládní dluhopisy. [1]

David Matulay, analytik společnosti InvestingFox 

* Údaje týkající se minulosti nejsou zárukou budoucích výnosů.

[1] Výhledová prohlášení představují předpoklady a aktuální očekávání, která nemusí být přesná, nebo jsou založena na současném ekonomickém prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Výhledová prohlášení jsou ze své podstaty spojena s rizikem a nejistotou, protože se týkají budoucích událostí a okolností, které nelze předvídat, a skutečný vývoj a výsledky se mohou podstatně lišit od těch, které jsou vyjádřeny nebo implikovány v jakýchkoli výhledových prohlášení.

InvestingFox je broker společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s., která působí na trhu už 16 let a je regulovaným subjektem podléhajícím dohledu Národní banky Slovenska. S nabídkou více než 1000 investičních nástrojů, profesionální obchodní platformou a institucionální zabezpečením se InvestingFox zaměřuje na klienty v Česku a na Slovensku, kterým poskytuje plně lokalizované služby. Společnost s licencí obchodníka s cennými papíry pro EU je od roku 2008 aktivním členem Asociace obchodníků s cennými papíry na Slovensku a je rovněž členem Americké obchodní komory.

CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. sídlí na adrese Slávičie údolie 106, Bratislava - městská část Staré Mesto, 811 02 Bratislava. Společnost je obchodníkem s cennými papíry, podle § 55 odst. 1 zákona č. 566/2001 Sb. o cenných papírech a investičních službách a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o cenných papírech), dne 30.10.2007 jí bylo rozhodnutím Národní banky Slovenska čj. OPK-2297/2007-PLP povolení k poskytování investičních služeb ve smyslu § 54 odst. 2 ve spojení s § 59 odst. 2 a 3 zákona o cenných papírech. InvestingFox je registrovaná ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s.

Více informací o společnosti, službách a regulaci InvestingFox

David Matulay

David Matulay je analytikem InvestingFox. Do této společnosti nastoupil v roce 2023 jako vedoucí oddělení dealingu a portfolio manažer. Před tím získával tři roky zkušenosti jako finanční analytik v Advena Hedge Fund.

David vystudoval Průmyslovou informatiku na SPŠ Elektrotechnická v Bratislavě a Finance, bankovnictví a investování na Ekonomické univerzitě v Bratislavě. V současnosti dálkově studuje Mezinárodní a diplomatická studia na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze.

 

InvestingFox

InvestingFox je registrovaná ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s., obchodníka s cennými papíry podle rozhodnutí uděleného Národní bankou Slovenska č. OPK-2297/2007-PLP. Svým partnerům poskytuje silné zázemí díky 16 letům zkušeností na finančních trzích.

Naši specialisté nabízejí vysokou odbornost a prvotřídní služby s možností obchodovat s více než 1 000 obchodními nástroji prostřednictvím CFD derivátů. U nás si můžete být jisti, že osobní údaje, účty i vklady nebo výběry jsou chráněny přísnými standardy kybernetické bezpečnosti.

Více informací na https://investingfox.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

20.08.2024  Trhy opět ožívají: obavy z recese postupně mizí David Matulay (InvestingFox)
20.08.2024  Zlato na novém rekordu. K růstu mu pomáhá mnoho věcí Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688