OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  03.09.2024 12:20:00

Poučili jsme se z tornáda? Češi stále nemají pojištěno 1,6 milionů nemovitostí

Tornádo z roku 2021 odhalilo nízkou propojištěnost českých nemovitostí a domácností i problematiku tzv. podpojištění. O tři roky později zůstává stále 1,6 milionů nemovitostí a 1,7 milionu domácností nepojištěných. Z pojištěných nemovitostí je 70 % pojištěno nedostatečně a Češi tak přijdou o 400-700 milionů korun. Proč? Nereagují na ekonomickou situaci, rostoucí ceny stavebního materiálu ani rozšiřující se vybavení domovů.

Tornádo v roce 2021 bylo čtvrtou nejničivější přírodní událostí z pohledu objemu škod v novém miléniu. Pojišťovny po něm zaznamenaly 9 716 nahlášených pojistných událostí za téměř 3,5 miliardy korun. „Zásah tornáda znamenal životní tragédii pro mnoho lidí, ukázal ale i další problém. A to nedostatečné propojištění a zároveň tzv. podpojištění nemovitostí i domácností. I přes značnou medializaci celé problematiky a jejích důsledků pro ty, kteří své domovy nemají pojištěné nebo je mají pojištění nedostatečně, se situace posouvá pouze velmi pomalu,“ uvádí gestorka neživotního pojištění ČAP Lenka Slabejová.

Podpojištěné nemovitosti a nepojištěné domácnosti

Problém se týká hlavně nemovitostí, kterých není 1,6 milionu pojištěných. A ty pojištěné často trpí tzv. podpojištěním – dle analýzy České asociace pojišťoven je na odpovídající částku pojištěno pouze 30 % nemovitostí. „Průměrná výše podpojištění dosahuje 31 %, což znamená, že pojištěný dostává plnění v průměru ve výši 69 % skutečné škody,“ upřesňuje data Petr Jedlička, pojistný matematik České asociace pojišťoven.

Poučili jsme se z tornáda Češi stále nemají pojištěno 1,6 milionů nemovitostí 1

Poučili jsme se z tornáda Češi stále nemají pojištěno 1,6 milionů nemovitostí 2

Důsledky podpojištění se přitom projevují každoročně. V letech, kdy danému roku nedominují mimořádné události, se průměrný počet pojistných událostí pohybuje okolo 111 tisíc, přičemž 56 tisíc z těchto událostí je podpojištěných. Díky významnému podpojištění pak v takovém roce pojistné plnění vychází nižší až o 400 milionů korun. „Problém je následně ještě více zřetelný v letech s dominantní mimořádnou událostí. Kvůli podpojištění lidé během takového roku v součtu přichází u plnění až o 700 milionů korun,“ doplňuje Petr Jedlička.

I domácnosti trápí nízká propojištěnost. Přesto, že je patrný rostoucí podíl pojistných smluv na počet domácností, nepojištěných stále zůstává přibližně 1,7 milionu domácností.

Poučili jsme se z tornáda Češi stále nemají pojištěno 1,6 milionů nemovitostí 3

Mimořádných událostí bude letos víc

Škody z živelních události ale nejsou tak ojedinělé, jak by se mohlo zdát. Od roku 2015 dosahoval objem živelních událostí (NAT CAT škod) ročně přibližně 2 miliardy korun ročně zahrnující škody na majetku. Tento objem postupně narostl v roce 2021 až na úroveň cca 5 miliard . „Přesto, že v roce 2021 jsou data ovlivněna tornádem, objem NAT CAT škod spíše roste. Během téměř osmi měsíců letošního dosáhl již 3,4 miliardy a pojišťovny registrovaly přes 74 tisíc pojistných událostí,“ upřesňuje Petr Jedlička. Srovnání s prvním pololetí roku 2023 ukazuje na nárůst počtu i objemu těchto škod, a to o na dvojnásobek. Velmi dramatický růst potom zaznamenáváme v průběhu letošního léta, kdy došlo k téměř 32 tisícům pojistných událostí za 1,8 miliardy . Již za necelých osm měsíců roku 2024 vychází objem NAT CAT škod vyšší než za celý rok 2023.

Poučili jsme se z tornáda Češi stále nemají pojištěno 1,6 milionů nemovitostí 4

Poučili jsme se z tornáda Češi stále nemají pojištěno 1,6 milionů nemovitostí 5

Podpojištění majetku ve zkratce

Situace, kdy je nemovitost nebo domácnost pojištěna na nižší částku, než je její reprodukční hodnota. Ta se mění v čase z několika důvodů:

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688