Policie.cz (Policie)
Kriminalita a bezpečnost  |  28.08.2024 11:30:00

Falešný bankéř na Olomoucku poučoval oběť o prevenci. Podvodník připravil muže o peníze a pak mu radil, na co si má dávat pozor

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Falešný bankéř poučoval oběť o prevenci

OLOMOUCKO - Podvodník připravil muže o peníze a pak mu radil, na co si má dávat pozor.

Včera odpoledne se na litovelské policisty obrátil 47letý muž z Prostějovska s tím, že byl podveden a přišel o téměř 300 tisíc korun.

Oznamovatel uvedl, že jej v úterý 27. srpna po obědě telefonicky kontaktoval muž, který se představil jako pracovník banky a sdělil mu, že včera na pobočce v Chomutově přijali jeho žádost o bankovní úvěr na 250 tisíc korun. Překvapený muž uvedl, že o žádný úvěr nežádal. Falešný bankéř mu řekl, že žádost o úvěr zablokoval a předá tuto informaci kolegům, kteří jej budou brzy kontaktovat. Do pěti minut mu volal další údajný pracovník banky, od kterého se dozvěděl, že došlo k zneužití bankovního účtu a přepojí jej na bezpečnostní oddělení. Tam už mluvil s ženou, která mu sdělila, že buď budou muset jeho účet zmrazit, což znamená, že se ke svým úsporám dostane až za několik let, anebo udělají klon jeho bankovního účtu přes Českou národní banku a on se potom dostane ihned ke svým financím.

Rozrušený muž souhlasil a postupoval podle instrukcí, které mu žena dávala. Na internetu zadal webovou adresu, kterou mu nadiktovala. Zobrazila se mu webová stránka s vizáží České národní banky. Zde vyplnil jméno a telefon. V dalším kroku se mu zobrazila stránka s jeho fotografií a osobními údaji. Žena jej nadále instruovala a peníze z běžného účtu se měly převést na ten klonovaný. Nadiktovala mu číslo účtu, na který měl poslat 294 tisíc korun, což učinil. Poté mu pověděla druhé číslo účtu, na které měl poslat 141 tisíc korun. Ale tato částka neodešla, protože muž měl nastaven limit na 300 tisíc korun na převod mezi účty. Žena mu odpověděla, že to nevadí, převod udělají druhý den. Na závěr mu pověděla, že případ oznámí policii, která jej bude kontaktovat a vystaví mu potvrzení a nový občanský průkaz. Zároveň jej požádala, aby sám o věci nikomu neříkal. Paradoxně mu předala pár preventivních rad, jak si má počínat na internetu v souvislosti s financemi, aby nenaletěl podvodníkům. Po ukončení hovoru muž očekával telefonát od policie, ale ten nepřicházel. Asi za hodinu mu došla trpělivost a zavolal do své banky. Tam se dozvěděl, že jeho účet byl zablokovaný a zřejmě se stal obětí podvodu, který by měl ohlásit policii. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

PAMATUJTE SI!
Pokud Vám zazvoní telefon a volající Vás informuje, že máte napadený bankovní účet, ihned zavěste a nebavte se s ním. Zavolejte sami na infolinku do banky a zeptejte se na stav Vašeho účtu.

por. Mgr. Libor Hejtman
28. srpna 2024


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688