Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  02.09.2024 09:05:03

Letní poklesy na finančních trzích a jak na ně reagovat

Letní měsíce bývají na finančních trzích obdobím klidu. Léto 2024 je ale v tomto směru výjimkou. Dynamický vývoj na finančních trzích z počátku srpna přináší investorům nové příležitosti. Globální ekonomické faktory a změny v měnové politice vytvořily na trzích živou atmosféru, které využívají investoři po celém světě.

Finanční trhy na počátku srpna 2024

Srpen 2024 začal výrazným poklesem na akciových trzích. Hned první srpnové dny přinesly ztráty, které se postupně prohlubovaly. Index S&P 500 zaznamenal 1. srpna propad o 3 %, což byl nejvyšší jednodenní pokles za poslední téměř dva roky. Celkově se S&P 500 od svého červencového maxima propadl o přibližně 8,5 %. Nasdaq, technologicky zaměřený index, zažil korekci a klesl o 13 % z maxima dosaženého 10. července 2024. Japonský Nikkei 225 se 5. srpna propadl o více než 12 %, což byl jeho největší jednodenní pokles od roku 1987. Tento propad byl vyvolán nečekaným zvýšením úrokových sazeb Bank of Japan, které vedlo k posílení japonského jenu a následnému výprodeji aktiv financovaných levnými japonskými půjčkami. Ačkoliv se vám dnes tyto poklesy mohou zdát dramatické, nejedná se o nic mimořádného. Volatilita k finančním trhům přirozeně patří. Trhy někdy klesají, jindy jdou nahoru, ale v dlouhodobém měřítku vždy rostou.

Proč trhy zakolísaly?

Jedním z hlavních faktorů, který přispěl k propadu trhů, bylo zveřejnění slabších dat z amerického trhu práce. Nezaměstnanost v USA vzrostla na 4,3 %, což je nejvyšší úroveň od října 2021. Počet nově vytvořených pracovních míst činil pouze 114 000, což bylo výrazně méně, než se očekávalo. Tato data vyvolala obavy z blížící se recese a způsobila paniku mezi investory.

Dalším významným faktorem byl nečekaný krok Bank of Japan, která zvýšila úrokové sazby o 15 bazických bodů. To vedlo k prudkému posílení jenu a krachu populárního yen carry trade, kdy si investoři půjčovali levné peníze v Japonsku a investovali je do výnosnějších aktiv jinde ve světě. Tento krok způsobil dominový efekt na globálních trzích a vedl k výprodejům, které zasáhly nejen akcie, ale i komodity a forexové trhy.

Jaká byla reakce nejen akciových trhů?

Výsledkem těchto událostí byly poklesy na akciových trzích. Americké akcie, reprezentované indexem S&P 500, zaznamenaly propad o 6 % během prvních tří srpnových dnů, zatímco technologicky orientovaný Nasdaq klesl o 13 %. Týdenní poklesy indexů byly dramatické: Dow Jones Industrial Average ztratil přes 1000 bodů na začátku týdne a zakončil týden s poklesem o 240 bodů, tedy o 0,6 %, zatímco Nasdaq snížil své ztráty na 0,2 %.

Propad se neomezil jen na akcie. Komoditní trhy byly rovněž zasaženy. Ceny mědi klesly o 3,8 % na Londýnské burze kovů, zatímco stříbro zaznamenalo pokles o více než 7 %. Ropa, obvykle považovaná za bezpečný přístav během ekonomických krizí, také zaznamenala ztráty přes 2 %, než se trhy stabilizovaly.

Co očekávat dál?

Této situaci se trhy postupně přizpůsobují a právě toto je období, kdy je třeba být připraven na zajímavé investiční příležitosti, které se mohou objevit. Nadcházející měsíce přinesou důležitá ekonomická data, jako je index spotřebitelských cen (CPI) v USA a zprávy o trhu práce, které mohou otevřít dveře k dalším zajímavým investičním strategiím. Tyto informace budou hrát klíčovou roli při formování budoucí politiky Federálního rezervního systému (Fed), která by mohla podpořit růst ekonomiky snižováním úrokových sazeb.

Jak bychom na aktuální situaci měli reagovat?

Volatilita na trzích může být pro mnoho investorů zneklidňující, ale je důležité neztrácet hlavu a držet se dlouhodobé investiční strategie. Historie ukazuje, že poklesy na trzích jsou běžné a dokonce nezbytné pro zdravé fungování trhů. Statistiky naznačují, že trhy v průměru třikrát ročně poklesnou o 5 % a jednou ročně o 10 %. Tyto poklesy mohou být využity k nákupu aktiv za nižší ceny, pokud jsou investoři připraveni a mají jasně definovaný plán.

Volatilita je součástí investování a poklesy jsou jistotou investora. Důležité je mít plán a jasnou strategii, jak na takové situace reagovat.

Udržte si dlouhodobou perspektivu

Srpen 2024 jasně ukázal, jak rychle se může situace na trzích změnit. Avšak i přes zvýšenou volatilitu zůstávají dlouhodobé vyhlídky pro investory pozitivní. Trhy mají tendenci se zotavovat a přinášet dlouhodobé zisky těm, kteří jsou ochotní vytrvat. Klíčové je neodevzdávat se panice a řídit se předem stanoveným investičním plánem, který vás ochrání před unáhlenými rozhodnutími.

Prudké poklesy na trzích často vyvolávají obavy, ale pro dlouhodobé investory představují příležitost, kterou není radno přehlédnout. Nedávné výkyvy na hlavních světových akciových trzích, které odstartoval japonský Nikkei, ukazují, že ani při pohledu na červená čísla na grafech není důvod panikařit. Naopak v širším kontextu poklesy, které jsme viděli, neznamenají konec světa. Například japonský Nikkei sice za poslední měsíc ztratil 15 %, ale od začátku roku je stále v plusu o více než 5 %. Americký S&P 500, který se v jednu chvíli propadl o 10 % ze svého červencového maxima, si od ledna připsal více než 12% výnos. Tyto údaje potvrzují, že dlouhodobé investování přináší své ovoce, a to i přes krátkodobé výkyvy. Trpělivost a disciplína se na trhu vždy vyplácejí.

Jak říká Nassim Nicholas Taleb, známý autor a expert na riziko: „Skutečnou černou labutí je absence poklesů na trzích.“ To, co v současnosti zažíváme, je tedy spíše návratem k normálu než něčím mimořádným. Důležité je zůstat v klidu, dodržovat svou strategii a využít tuto situaci k budoucím ziskům.

 

Jiří Cimpel, EFP

Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

Cimpel & partneři

Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

Více na https://cimpel.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Pá 16:08  Sečteno, podtrženo – letní inflace držela na 2,2 % Radoslav Jusko (Ronda Invest)
Pá   9:34  Alarmující tempo zaostávání Evropy Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 14:41  Jak levně budeme tankovat? Ropa prohlubuje ztráty! Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 11:20  Spotřebitelská inflace (srpen 2024) Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
06.09.2024  AI kryptoměny válcují bitcoin Ali Daylami (BITmarkets)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688