Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  28.08.2024 17:37:00

Vláda poskytla pohonné hmoty ze státních rezerv na pomoc Unipetrolu

Správa státních hmotných rezerv pomůže vykrýt výpadek výroby v litvínovské rafinerii zaviněný nálezem letecké pumy. Uvolnění zhruba 135 milionů litrů nafty a benzínu ze státních rezerv na český trh schválila vláda na schůzi ve středu 28. srpna 2024. Projednala také návrh nového cizineckého zákona, novelizaci zákonů v souvislosti s chystanou reformou Celní správy či nový územní rozvojový plán pro celé Česko.

Vláda pomůže společnosti ORLEN Unipetrol RPA překlenout výpadek ve výrobě litvínovské rafinerie, který zavinil nález nevybuchlé letecké pumy z druhé světové války v areálu závodu. Rafinerie v Litvínově, která je největším tuzemským výrobcem pohonných hmot, musela až do páteční likvidace pumy přerušit výrobu pohonných hmot a provést částečnou evakuaci, což ohrožuje nejen dodávky benzínu a nafty na tuzemský trh, ale také výrobu v rafinérii v Kralupech nad Vltavou. Vláda proto rozhodla zapůjčit firmě ze státních hmotných rezerv až 95 milionů litrů motorové nafty a až 40 milionů litrů motorového benzinu, aby zabránila případné panice na trhu s pohonnými hmotami, zdražování nebo nedostatku pohonných hmot. Orlen Unipetrol pokryje veškeré náklady spojené se zápůjčkou, včetně úroku, a pohonné hmoty budou vráceny do státních rezerv do konce roku. Více v tiskové zprávě Ministerstva průmyslu a obchodu.

Vláda připravila návrh nového cizineckého zákona, jenž má nahradit stávající zastaralou a mnohými novelizacemi nepřehlednou právní normu. Nový zákon nemění žádné klíčové podmínky nutné pro udělení oprávnění k pobytu na území České republiky, obsahuje však několik novinek, které mají zohlednit postupující digitalizace ve státní správě, umožnit evidenci všech cizinců dlouhodobě pobývajících v České republice zavedením povinné registrace občanů Evropské unie, kteří v ČR pobývají déle než 90 dnů a prostřednictvím zavedení institutu tzv. garanta podpořit odpovědnost subjektů podílejících se na procesu migrace. Další podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva vnitra.

Kabinet projednal také změnový zákon v oblasti správy daní a působnosti Celní správy České republiky. Ministerstvo financí v něm navrhuje novelizovat celkem 118 zákonů. Jedním z nejdůležitějších cílů navržených změn je provést reformu Celní správy, která bude spočívat jednak ve zcela novém územním uspořádání a jednak v revizi agend, které budou celníci nadále vykonávat. Dosavadních 15 celních úřadů bude zrušeno a vznikne šest nových a celníci už se nebudou zabývat například vážením nákladních automobilů nebo kontrolami zaměstnávání cizinců, naopak jim přibude třeba agenda související s kontrolami výrobců lihu. Více v tiskové zprávě Ministerstva financí.

Vláda odsouhlasila také nový územní rozvojový plán, který v návaznosti na změny ve stavební legislativě bude novým celostátním nástrojem územního plánování a bude závazný pro pořizování a vydávání zásad územního rozvoje, územních plánů, regulačních plánů a pro rozhodování v území. První návrh obsahuje například záměry státu na výstavbu či dostavbu dálnic, silnic I. třídy a dalších kapacitních komunikací, na výstavbu úseků vysokorychlostní železnice nebo na výstavbu nové vzletové a přistávací dráhy na letišti v Ruzyni. Obsahuje také několik projektů výstavby energetické infrastruktury či vodních děl a vymezuje také plochy nadregionálních biocenter a biokoridorů.

Kabinet se zabýval také návrhem opatření, která mají zabránit rozšíření afrického moru prasat v Česku. V letošním roce bylo zatím potvrzeno 26 případů afrického moru u divokých prasat na území Libereckého kraje a nákazová situace se zhoršuje. Aby se předešlo rozšíření do dalších regionů, případně do chovů domácích prasat, schválila vláda nasazení vycvičených střelců z řad Policie ČR, kteří mají pomoci myslivcům zredukovat stavy divokých prasat na minimální možnou úroveň. Rozšíření nemoci mají pomoci i pachové bariéry podél vybraných silničních tahů, které tam nechá nainstalovat Ředitelství silnic a dálnic. Další informace obsahuje tisková zpráva Ministerstva zemědělství.

Vláda odsouhlasila také pokračování činnosti Agentury pro sociální začleňování po roce 2025, kdy přestane být její činnost financována z projektů ESIF. Agentura přejde pod Ministerstvo pro místní rozvoj a bude pokračovat ve svých hlavních činnostech ze státních prostředků. Především se jedná o zachování sítě lokálních konzultantů, které pomáhají obcím vypořádat se s lokálními problémy v oblasti sociálního začleňování. Podrobnosti obsahuje tisková zpráva Ministerstva pro místní rozvoj.

Vláda projednala také návrh novely zákona o Státním pozemkovém fondu a související změny v dalších zákonech, které se týkají pozemků, půdy a zemědělského majetku. Navržené změny mají mimo jiné umožnit obcím získat od Státního pozemkového úřadu bezplatným převodem pozemky potřebné pro rozšíření veřejného pohřebiště. Rozšířit se mají i možnosti převodu pozemků kolem silnic, například pruhů pozemků, které přiléhají k místní komunikaci. Novela zákona rovněž zvyšuje míru ochrany zemědělských pozemků, které jsou určeny liniovým zákonem pro výstavbu dopravní, vodní nebo energetické infrastruktury a pro strategické investiční stavby, a mění úpravu stanovení nájemného nebo pachtovného za užívání zemědělských pozemků, a to prostřednictvím vyhlášky Ministerstva zemědělství. Více v tiskové zprávě Ministerstva zemědělství.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688