Export (export.cz)
Ze světa  |  30.08.2024 11:08:00

E-government, optika i superpočítač. Rakousko pokročilo v digitalizaci

V programovém prohlášení končící rakouské vlády pojem digitalizace zaznívá téměř sedmdesátkrát. A přestože Rakousko pokulhává třeba ve využití 5G sítí, mnoho projektů naopak svědčí o tom, že si země v oblasti e-governmentu, digitalizace, infrastruktury a sektoru ICT stojí poměrně dobře.

 V roce 2022 byla představena ID-Austria. Jedná se o systém, který slouží jako centrální státní digitální identita k prokazování se, podpisu dokumentů nebo přístupu k veřejné správě. V budoucnu má fungovat i v soukromém sektoru, například v bankách nebo u notáře. ID Austria není prvním systémem podobného ražení, navázal na předchozí programy Handy-Signatur (elektronická identita prostřednictvím mobilního telefonu) a Bürgerkarte (karta s digitálním podpisem). ID Austria v loňském roce překročila hranici dvou milionů uživatelů. V současnosti digitální identitu automaticky obdrží každý, kdo si nechá vystavit nový pas. Systém ID Austria prostřednictvím aplikace e-doklady (E-Ausweise) umožňuje využívat chytrý telefon k identifikaci prostřednictvím digitálních průkazů. Jako první z nich byl v roce 2022 v Rakousku zaveden digitální řidičský průkaz a od svého spuštění byl zaktivován u 600 tisíc uživatelů. Letos přibylo digitální osvědčení o registraci vozidla a občanský průkaz (dosud bez platnosti v zahraničí). Mobilní aplikace Digitální úřad (Digitales Amt) zajišťuje přístup ke službám různých úřadů. Její uživatelé si mohou online například změnit bydliště, vyžádat výpis z trestního rejstříku nebo stáhnout výpis z centrálního registru obyvatel, který lze použít jako doklad například oddacího nebo rodného listu. ID Austria lze alternativně zaregistrovat a používat s bezpečnostním klíčem FIDO. Splňuje také předpoklady pro použití v rámci evropské peněženky digitální identity (EU Digital Identity Wallet), kterou musí do roku 2026 zavést všechny členské státy. Rakousko usiluje o uznávání digitálních průkazů u sousedních států, tedy i v ČR, ještě před tímto datem.

Vysokorychlostní internet

Digitalizace závisí na stabilním a výkonném internetovém připojení. Na výstavbu širokopásmového připojení bylo pro roky 20222026 vyčleněno 1,4 mld. eur, značná část těchto prostředků pochází z unijního plánu obnovy. Štědré finance na výstavbu ale často naráží na nedostatek pracovních sil zejména u stavebních firem. Podle současné zprávy indexu digitalizace EU (DESI) přesto udělalo Rakousko v roce 2023 značný pokrok u infrastruktury gigabitového připojení (především FTTP). Země se rychle blíží pokrytí 5G (97 % obydlených oblastí), pokrytí pevnými vysokokapacitními sítěmi (VHCN) je však zejména ve venkovských oblastech (pouze 36 %) v rámci EU nadále podprůměrné. Rakousko si prostřednictvím strategie širokopásmového připojení Broadband Austria 2030 vytyčilo dosáhnout do roku 2030 100% pokrytí pevným a mobilním gigabitovým připojením, které má dnes k dispozici 72 % domácností.

Neznamená to ale, že jej skutečně využívají. Dle dat Open Fiber Austria a FTTH Council Europe by 44 % obyvatel mohlo mít k dispozici připojení optickými kabely do domácnosti (FTTH), využívá jej ale pouze čtvrtina z nich. Nízký zájem o připojení přes optický kabel je zapříčiněn špatnou informovaností uživatelů, velmi dobrým a cenově výhodným mobilním připojením spojeným s jednoduchou instalací v domácnosti i dobrým pokrytím koaxiálními kabely a stále relativně kvalitními měděnými kabely v domech, které však nezajistí dostatečné gigabitové kapacity. Důležitým krokem při další výstavbě by bylo plánování optických vláken v rámci základní infrastruktury staveb a rozšíření počtu otevřených sítí přístupných různým poskytovatelům. Také využití 5G je zatím přes nadprůměrné pokrytí velmi nízké. Dostupné údaje hovoří o 6–14 % majitelů SIM karet. 5G tarify jsou v zemi dostupné pět let a za tu dobu značně zlevnily. Jejich aktuální průměrná cena se pohybuje kolem 36 eur za měsíc. LTE tarify jsou však stále ještě třikrát levnější.

K novému pasu získají Rakušané automaticky i digitální identitu. Foto Shutterstock

Podpora digitalizace firem a špičkových oborů

V rámci vládní strategie pro využití umělé inteligence AIM AT 2030 se bude Rakousko snažit v následujících letech zaměřit na transfer aplikací využívajících AI do malých a středních podniků, stejně jako na využití umělé inteligence v rámci energetické transformace, ochrany životního prostředí a veřejné správy. Digitalizační projekty podporuje vládní program KMU Digital ve spolupráci s hospodářskou komorou. Informační a komunikační technologie typu cloudových služeb, datové analytiky nebo umělé inteligence dosud využívá pouze necelých 50 % rakouských firem a nachází se tak v rámci EU v poslední třetině států.

Míra aplikace je do značné míry závislá na velikosti firmy, oboru a sídle. V oblasti informačních a komunikačních služeb dosahuje podíl využití alespoň jedné z uvedených technologií 85 %, u stavebních firem pouze 33 %. Pouze pětina rakouských stavebních firem například používá metodu BIM (Building Information Modeling). Během pandemie došlo k obecnému nárůstu digitalizace ve firmách, který ale po jejím odeznění výrazně nepokročil. Jedním z důvodů je nedostatek povědomí u malých podniků – zemědělců, obchodníků nebo poskytovatelů ubytování – o přínosech digitalizace pro vlastní obchodní model. Země zřídila tři národní digitalizační centra, která na lokální úrovni podporují malé a střední podniky při zavádění a rozšiřování digitalizace podnikání a čtyři evropská digitalizační inovační centra, která jsou zaměřena sektorově například na oblast mobility, turismu, zemědělství nebo výroby a jsou součástí sítě evropských center pro digitální inovace (EDIH). Stát finančně podporuje také vybavení coworkingových prostor ve venkovských regionech.

Nižší míra digitalizace ve firmách ale neznamená, že by Rakousko v oblasti informačních a komunikačních technologií nemělo co nabídnout. ICT se v Rakousku v roce 2022 na HDP podílely téměř 13 % a investice v tomto sektoru přesáhly 4 % HDP. Rakousko má kvalitní expertízu v oblasti polovodičů a kvantových technologií a velmi dobrý systém podpory pro startupy. V rámci unijní inciativy European Chips Act země investuje do roku 2031 do polovodičového průmyslu tři miliardy eur, 225 mil. eur je určeno na podporu rakouské účasti na významném projektu společného evropského zájmu (IPCEI) Mikroelektronika II.

Rakousko postaví nový superpočítač

Podporu kvantové výpočetní techniky v Rakousku zajišťuje iniciativa Quantum Austria z roku 2021, v rámci níž v současnosti probíhají projekty financované z evropského plánu NextGeneration EU. V roce 2025 bude uveden v provoz Multi-Site Computer Austria, který by měl s výkonem 40 petaflops několikanásobně překonat všechny dosavadní kapacity v Rakousku a zařadit se mezi top 20 superpočítačů světa. Projekt je vyčíslen na 36 mil. eur a zařízení bude umístěno na třech stanovištích při spolupráci univerzit ve Vídni, Technické univerzity v Grazu a Univerzity Linec. Ačkoli se jedná o konvenční počítač, bude v Innsbrucku napojen na stávající infrastrukturu kvantových počítačů. Pro uživatele bude zařízení fungovat jako jediný systém, novinkou je spojení s cloud computingem. Rakouská vláda dále plně podporuje evropský projekt Gaia-X, který má umožnit firmám, organizacím a soukromým uživatelům vzájemně efektivně a hospodárně zpracovávat a sdílet data a zároveň si nad nimi zachovat kontrolu. Příležitosti pro firmy se nabízejí také u kybernetické bezpečnosti nebo využití AI v oblasti vývoje pokročilých materiálů, automatizace, modelování a simulace nebo údržby a kontroly kvality. V průmyslu roste poptávka po aplikaci rozšířené reality (AR) při tvorbě prototypů či vizualizaci strojů a zařízení.

Hana Brauneis, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR ve Vídni

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688