Pojištění  |  29.08.2024 13:26:32

Češi podceňují krátké cesty do zahraničí. Polovina z nich vyráží bez pojištění

Podle průzkumu NMS Market Research pro ERV Evropskou pojišťovnu, kterého se zúčastnilo 1100 respondentů, vyrazilo vloni do zahraničí alespoň na jednu noc 59 % Čechů. Zvláště u těchto kratších cest ale podceňují cestovní pojištění. Vyráží bez něj téměř polovina (48 %) z nich. I během krátkého pobytu v zahraničí ale hrozí srovnatelná rizika, jako při týdenní dovolené a spoléhat jen na Evropský průkaz zdravotního pojištění, tzv. EHIC kartu, nestačí. Ta totiž zajistí jen základní lékařskou péči a nekryje například náklady na transporty, které šplhají do statisíců.

Z průzkumu vyplynulo, 24 % z Čechů, kteří vyráží do zahraničí na jednodenní cesty, si pojištění nikdy nesjednává a dalších 24 % jen někdy. Dalších 6 % má sjednáno celoroční pojištění. 46 % lidí si dle průzkumu sjednává jednorázové cestovní pojištění vždy.

Za poznáním, do zábavního parku, na túru nebo vánoční trhy

Na jednodenní cesty do zahraničí se specializuje i řada cestovních kanceláří. Lidé tak mohou vyrazit například na poznávací cesty do Rakouska, Německa či na Slovensko. Lákadlem jsou ale i zábavní parky jako německý Legoland nebo vodní svět Tropical Islands. Do rakouských Alp či slovenských Tater se pak vyráží za horskou turistikou. Během adventu jsou pak velmi oblíbené tradiční vánoční trhy, například v Drážďanech nebo ve Vídni.

„Krátké cesty do zahraničí však mohou být také rizikové. I během jednoho dne mohou člověka potkat stejné problémy jako při týdenní dovolené. Dokonce i ty závažnější, jako jsou srdeční potíže či úrazy,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny. Další rizika se pak pojí s typem cesty. Turistické oblasti a atrakce obecně přitahují zloděje a kapsáře, kde lidé jistě ocení pojištění osobních věcí.

Spoléhat na EHIC nestačí

V případě úrazu nebo zranění je totiž nutné počítat s tím, že Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC) lze uplatnit jen ve státem provozovaných zařízeních. Zvláště v horských střediscích je ale většina klinik soukromá. Na EHIC však nelze plně spoléhat ani ve státních nemocnicích. Modrá kartička zajistí pouze lékařskou péči nezbytně nutnou dle povahy zranění či nemoci. Vysoký podíl na plnění ze škodních událostí ale často tvoří náklady na transport či zásah horské služby. V takovém případě se bavíme o částkách v řádech statisíců,“ říká Vlastimil Divoký.

Ceny transportů šplhají do statisíců

Cena za převoz vrtulníkem v Rakousku vychází v průměru na více než 150 tisíc korun. „Prodražit se tak může i jednodenní lyžovaní v zahraničí, které je pro řadu Čechů atraktivní. Střediska v Alpách nebo Tatrách často nabízí lepší podmínky za srovnatelnou cenu s těmi tuzemskými,“ říká Vlastimil Divoký.

I náklady na pozemní transport jsou vysoké. Pokud se klient zraní v některé ze sousedních zemí, například na Slovensku či v Rakousku, cena převozu sanitkou se pohybuje kolem 30–40 tis. Kč.

Nedílnou součástí cestovního pojištění jsou pak asistenční služby, které jsou klíčové pro faktické řešení potíží. „Pokud se nejedná o bezprostřední ohrožení života, kdy je samozřejmě nutné volat záchrannou službu, apelujeme na klienty, aby kontaktovali asistenční službu. Její specialisté totiž vždy zajistí tu nejlepší a prověřenou zdravotní péči,“ dodává Vlastimil Divoký.

ERV Evropská pojišťovna

ERV Evropská pojišťovna je součástí největší světové skupiny cestovních pojišťoven, patří do rodiny ERGO a Munich Re, jedné z vedoucích světových zajišťoven. Toto silné mezinárodní zázemí jí umožňuje být i v České republice nositelkou světových trendů ve svém oboru.

ERV Evropská nabízí nejširší spektrum vysoce kvalitních produktů od pojištění pro individuální jednorázové cesty přes celoroční pojištění až po skupinové pojištění pracovních cest. Již potřinácté byla Asociací českých pojišťovacích makléřů zvolena Pojišťovnou roku v kategorii Specializované pojištění.

Více informaci na: online.ervpojistovna.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688