OCP (Oční centrum Praha)
Zdraví  |  29.08.2024 09:53:00

Problémy se zrakem mohou školákům zhoršit výsledky

Začátek školního roku představuje pro děti období nových výzev, ale pro ty, které trpí problémy se zrakem, mohou být tyto výzvy mnohem náročnější. Dobré vidění je totiž klíčový předpoklad pro úspěch ve škole. Když dítě nevidí dostatečně dobře, může to negativně ovlivnit jeho schopnost učit se, soustředit se a dosahovat dobrých výsledků.

S nástupem do školy se děti ocitají v prostředí, které klade na jejich zrak zvýšené nároky. Dlouhé hodiny strávené nad učebnicemi, sešity, a především u obrazovek elektronických zařízení mají za následek, že se stále více dětí potýká s problémy se zrakem. Jedním z nejvýraznějších problémů, kterému čelí stále větší počet školáků, je krátkozrakost neboli myopie.

Krátkozrakost se objevuje ve školním věku

Krátkozrakost je stav, kdy dítě vidí dobře na blízko, ale vzdálené objekty jsou rozmazané. Většinou se začíná projevovat ve školním věku, kdy děti začnou častěji číst a pracovat s blízkými objekty. Oči dětí, které tráví hodně času sledováním blízkých předmětů, dostávají signály k růstu, což vede k prodlužování očního bulbu a tím dochází k nárůstu myopie. Další roli hraje i dědičnost, neboť krátkozrakost má silný genetický základ. Děti, jejichž oba rodiče jsou krátkozrací, mají vyšší pravděpodobnost, že budou mít samy tuto vadu.

Problém krátkozrakosti se v posledních letech zhoršuje především kvůli nadměrnému používání elektronických zařízení, nedostatku pobytu na čerstvém vzduchu a nedostatečnému osvětlení při čtení nebo psaní.

„Pro rodiče je klíčové, aby byli pozorní k jakýmkoli signálům, že jejich dítě může mít problémy se zrakem. Zároveň by měli dbát i na prevenci a například v souvislosti se začátkem nového školního roku objednat své děti na preventivní vyšetření zraku. Budou tak mít jistotu, že jejich dítě uvidí správně na tabuli a nebude mít výsledky ve škole ovlivněny jakoukoliv skrytou oční vadou, ať už dalekozrakostí, krátkozrakostí, nebo třeba astigmatismem,“ doporučuje MUDr. Michaela Ratajová z Očního centra Praha, která se stará o dětský zrak rovněž v oční ambulanci MediPort Holešovice.

Pokud dítě trpí zrakovou vadou, může to výrazně narušit jeho schopnost správně vnímat a zpracovávat informace. Špatné vidění může u dětí zároveň způsobovat nepozornost či unavenost nebo mohou mít bolesti hlavy. Tyto problémy často vedou k tomu, že se dítě nedokáže plně soustředit na výuku, což se může negativně odrazit na jeho výsledcích ve škole. Takové dítě může být považováno za méně schopné, i když je skutečný problém pouze ve špatném vidění.

„I problém se soustředěním či špatné výsledky ve škole tak mohou být důvodem, proč vzít dítě k očnímu lékaři. Jinak je důležité dítě objednat na vyšetření zraku, pokud si stěžuje na potíže s viděním, jako je rozmazané vidění, potíže s ostrostí, dvojité vidění nebo ztráta vidění v určitých oblastech. Zároveň je vhodné zvážit oční vyšetření i v případech, kdy vaše dítě trápí časté bolesti hlavy,“ upozorňuje paní doktorka Ratajová.

Důležitost vyšetření i při nástupu do školky

Důsledná péče o dětský zrak by měla být samozřejmostí nejen u školáků, ale i u menších dětí. Již u batolat je vhodné sledovat, zda dítě nešilhá nebo nenaklání hlavu při pohledu na předměty. Pokud si rodiče všimnou jakýchkoli odchylek nebo mají podezření, že dítě hůře vidí, měli by neprodleně vyhledat očního lékaře.

Základní preventivní oční vyšetření se doporučuje v období nástupu do mateřské školy, tj. kolem třetího roku věku dítěte. V tomto věku již dítě docela dobře spolupracuje, nechá se vyšetřit a změřit si dioptrie. Cílem tohoto vyšetření je zjistit, zda dítě nešilhá, vidí dobře a netrpí jakoukoli skrytou vadou, která by jinak zůstala nerozpoznána. Dětské oko totiž může být schopné doostřit i vysoké dioptrie.

„U dětí se zrak vyvíjí postupně až do sedmi let. Toto období je u dětí kritické nejen pro rozvoj zraku, ale vyvíjí se i koordinace obou očí, komunikace a spolupráce mezi okem a mozkem, která je podmínkou pro rozvoj prostorového vidění. Pokud mozek dostává z jednoho oka horší ‚obraz‘ než z druhého, začne horší oko tlumit a vyvíjí se amblyopie (tupozrakost), která je v dospělosti prakticky neléčitelná,“ vysvětluje MUDr. Ratajová.

Právě v období nástupu do školky je důležité podchytit oční vady, jako je například dalekozrakost (hypermetropie) nebo šilhání (strabismus), zahájit co nejdříve léčbu a předejít tak rozvoji tupozrakosti.

Zdraví očí by mělo být prioritou

Správný vývoj zraku je nezbytný pro celkový rozvoj dítěte a jeho schopnost úspěšně zvládat každodenní aktivity i školní povinnosti. Včasná diagnóza a správná péče mohou pomoci dětem plně rozvinout jejich potenciál a dosahovat dobrých výsledků ve škole. Proto by rodiče neměli podceňovat důležitost oční prevence a pravidelných vyšetření.

Oční centrum Praha

OCP je soukromá oční klinika s dlouholetými zkušenostmi, která poskytuje zdravotní péči v oboru očního lékařství již od roku 2000. Po celou dobu existence je naší nosnou myšlenkou "Návrat do jasného světa na dosah ruky” a za uplynulých 20 let jsme do jasného světa vrátili téměř 100.000 pacientů, kteří byli na naší klinice úspěšně operováni. Poskytování kvalitní péče a lidský přístup ke každému pacientovi v Očním centru Praha vždy byl, je a bude i do budoucna na prvním místě.

Více informací na: www.ocp.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688