Inzerce (Inzerce)
Kryptoměny  |  27.08.2024 14:34:09REKLAMA

Ethereum “ETF” je nyní dostupné i v Čechách a na Slovensku! Čeká kryptoměny comeback?

Kryptoměny jsou specifické finanční aktivum, kterému se v posledních letech cenově příliš nedařilo. Nicméně i přesto se v tomto sektoru od posledního bull runu odehrálo mnohé. Posledním takovým milníkem bylo pro svět kryptoměn schválení spotového ETF na Ethereum v USA. A jak už to bývá, díky tomu jsme se konečně dočkali jednoduše dostupné evropské obdoby i my. Nově nyní takové aktivum nabízí i XTB!


Jsou kryptoměny mrtvé?

Řada investorů, kteří se o tento sektor primárně nezajímají, si může tuto otázku v danou chvíli vcelku oprávněně klást. Pokud by toto byla pravda, ETF na Ethereum by asi nestálo za velkou pozornost. Pojďme se tedy nejdříve krátce podívat na současný stav sektoru.

Zájem retailových investorů byl v posledních letech opravdu malý a zprávy o tomto světě se prakticky přestaly objevovat v mainstreamových médiích. Pokud se ale podíváme do historie, takovéto období nezájmu nejsou pro kryptoměny nic nového. Od svého počátku se cena Bitcoinu, která udává trend i pro zbytek sektoru, pohybovala ve zhruba čtyřletých cyklech, viz obrázek níže.

 

Zdroj: blockworks.co

Z grafu jasně vidíme, že časově se blížíme začátku nového cyklu, který byl v minulosti vždy spojen se skokovým růstem cen. Pokud se tedy cyklus bude opakovat v podobném stylu jako ty předešlé, rok 2025 by měl být pro kryptoměny znovu tím rokem, kdy uvidíme největší růst cen. To koresponduje i s makroekonomickou situací, která se jeví stále více pozitivní a na níž jsou kryptoměny velmi závislé. Jak již bylo také zmíněno, samotné kryptoměny prošly řadou milníků. Neustále se pracuje na zlepšení jejich technologie a využití. Řada krypto projektů byla schopna uzavřít spolupráce s obrovskými nadnárodními společnostmi, které chtějí tyto technologie využít, a Bitcoin i Ethereum, dvě největší kryptoměny současnost, i nyní mají na trhu dostupné své vlastní spotové ETF. To je jednak velké vítězství v rámci regulace, ale především jsou díky tomu tato aktiva jednoduše dostupná pro celou řadu retailových a institucionálních investorů, kteří k nim dříve neměli přístup, což exponenciálně zvyšuje potenciální poptávku.

Je třeba říct, že o budoucnosti kryptoměn byly napsány celé knihy a nikdo nemá křišťálovou kouli, aby toto předpověděl s jistotou. Kryptoměny jsou stále vysoce rizikové aktivum, nicméně určitě není možné považovat ho za mrtvé a investoři i tradeři by měli mít tento sektor v následujících měsících v hledáčku.


Kryptoměny u XTB

XTB před několika lety zařadilo do své nabídky kryptoměny ve formě CFD derivátů. V tomto případě se však jednalo o deriváty, které se obchodovaly s pákovým efektem, za který se platily poplatky. CFD proto nebyly ideální pro dlouhodobé držení, ale jednalo se spíše o nástroje vhodné pro krátkodobé nebo střednědobé spekulace. Před několika měsíci však společnost přidala několik ETF a ETN fondů, které kopírují ceny Bitcoinu (VBTC.DE a BTCE.DE), a také fond VT0P.DE, který obsahuje koš největších kryptoměn. Před několika dny byl do nabídky přidán další fond s tickerem VETH.DE, který kopíruje právě cenu Etherea. Jeho cena je v současnosti zhruba 14 EUR.

 

Zdroj: xStation


Detaily ETH fondu VETH.DE

Jedná se o evropský fond obchodovaný v eurech s ročním poplatkem 1 % od společnosti VanEck, který spravuje přibližně 130 milionů eur (více informací naleznete přímo na webových stránkách společnosti VanEck). Fond je ze 100 % krytý Ethereem, které je uloženo u kryptografického správce s pojištěním. Jak je však uvedeno výše, nejedná se přímo o ETF, ale o ETN. To je zkratka pro Exchange Traded Note. Fond, stejně tak jako ty obsahující pouze BTC, musí být takto veden kvůli evropské legislativě, která na rozdíl od té americké neumožňuje, aby se fond, který drží pouze jedno aktivum, nazýval ETF.

Fondy ETN se od fondů ETF také mírně liší, například v míře zajištění. Přestože společnost VanEck je jedním z největších emitentů ETF na světě, určitě je třeba zmínit, že ETN je typ dluhového cenného papíru, který se obchoduje na burze. Jeho emitent se zavazuje vyplatit investorům prostředky ve výši hodnoty certifikátů, které si koupí. ETN je však nezajištěný bankovní cenný papír, takže v případě platební neschopnosti emitenta není fond krytý záručním fondem. Riziko takových problémů je sice malé, ale nikdy není zcela nulové a každý, kdo uvažuje o investici prostřednictvím ETN, by se měl podrobněji seznámit jak s aktivem, tak se specifiky ETN. V každém případě však tento nástroj představuje poměrně snadný způsob, jak pohodlně investovat. Dotyčný fond (bílý) od svého vzniku velmi věrně kopíruje cenu samotného Etherea (modrý).

 

Zdroj: Bloomberg


Více informací o ethereovém fondu naleznete v novém videu Tomáše Vranky a na webových stránkách XTB: https://www.xtb.com/cz


Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků. Investování je rizikové, investujte zodpovědně.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.


Poslední zprávy z rubriky Kryptoměny:

Pá 13:57  Nad burzovně obchodovanými fondy s futures Etherea se zavírá opona Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Út 13:57  Martin Stránský ve Studiu C T24 - 7.9. 2024 Martin Stránský (WBTCB)
06.09.2024  Kolik bude stát ether na konci roku? Zeptejte se duhového grafu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688