Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  26.08.2024 08:51:19

Ranní okénko - Přehled týdne: zpřesněné odhady HDP a cenového vývoje

Tento týden nás čeká potvrzení růstu HDP ve druhém čtvrtletí, a to v Česku, v Německu i v USA. Ve Spojených státech je navíc s daty z národních účtů spojen i cenový index PCE, který bývá zásadním indikátorem pro rozhodování Fedu. A co dalšího nabídnou nadcházející pracovní dny?

Dnes bude zveřejněn průzkum instituce Ifo v Německu, který přináší pohled firem na aktuální a budoucí ekonomickou situaci. Trh očekává, že hodnocení se bude dále zhoršovat, k mírnému poklesu by mělo dojít v případě aktuálních i očekávaných podmínek, a tedy i celkového podnikatelského klimatu.

Úterý nabídne zpřesněný odhad HDP Německa v druhém čtvrtletí, kdy podle předběžných odhadů ekonomika mezikvartálně poklesla o 0,1 %. Změnu odhadu trh neočekává, paradoxně tak může být zajímavější odhad spotřebitelského sentimentu, který sice zůstává od konce roku 2021 záporný, postupně se situace obrací a mírně zlepšit by se měl i nyní. V Maďarsku bude v úterý zasedat centrální banka, kdy trh tíhne spíše k variantě pozastavení cyklu uvolňování měnové politiky, náš odhad připisuje o něco větší pravděpodobnost snížení sazeb o 25bb. Odpoledne dorazí ještě spotřebitelská důvěra z USA, která by měla zůstat beze změny.

Ve středu je ekonomický kalendář téměř prázdný, čtvrtek však nabídne odhad spotřebitelské inflace v Německu, tentokrát se očekává meziměsíční cenová stagnace a další přiblížení se k 2% meziročnímu inflačnímu cíli. Z eurozóny dorazí indikátory ekonomického sentimentu a spotřebitelské důvěry, které kombinují pohled firem i spotřebitelů. Všechny indikátory očekávají jen malou změnu, spíše k lepšímu. Z USA by pak měl zpřesněný odhad HDP potvrdit ekonomický růst, který podle prvního odhadu dosáhl v druhém kvartále anualizované výše 2,8 %.

Pátek bude co do množství dat nejintenzivnější, nejprve dorazí další zpřesněný odhad HDP za druhé čtvrtletí, tentokrát z Česka, kde očekáváme růst ve výši 0,3 % k/k. V Německu bude publikována aktuální statistika míry nezaměstnanosti, která by měla po očištění o sezónní vlivy zůstat na úrovni 6 %. Eurozóna na závěr týdne nabídne kromě míry nezaměstnanost v červenci (odhad 6,5 %) také odhad spotřebitelské inflace v srpnu, kdy očekáváme zpomalení cenového růstu na 2,3 % meziročně (vs 2,6 % v červenci). Cenové tlaky v rámci jádrové inflace zřejmě zatím neodezní (odhad 2,9 %, stejně jako červenci), i tak by však výsledek byl příznivý s ohledem na možné další snížení sazeb na zářijovém zasedání ECB. Klíčový údaj pro zářijové zasedání centrálních bankéřů poskytne s měsíčním zpožděním i cenový index PCE v USA, který zřejmě mírně zrychlí, když mediánový odhad analytiků očekává růst spotřebitelských cen o 2,6 % r/r (vs 2,5 % v červnu). Mírné zrychlení by však nemělo ohrozit očekávané snížení úrokových sazeb v září. Následně bude zveřejněn i finální výsledek spotřebitelské důvěry U. Michigan, očekává se mírné zlepšení.

Highlightem pátečního dne byl projev Jerome Powella, předsedy amerického Fedu, na mezinárodním sympóziu v Jackson Hole, kde vyslal dosud nejsilnější signál ohledně zářijového snížení úrokových sazeb. Ve svém široce očekávaném projevu oznámil, že „nastal čas pro úpravu politiky“, přičemž „směr vývoje je jasný“. S ohledem na další kroky uvedl, že „načasování a tempo snižování sazeb bude záviset na příchozích datech, vývoji výhledu a vyváženosti rizik“. Plánované kroky zdůvodnil slovy, že „rizika pro inflaci směrem výše se snížila, zatímco rizika pro zaměstnanost směrem níže se zvýšila“, což pro trhy představovalo uklidňující reakci na znepokojivý vývoj na trhu práce v posledních týdnech.

Z ekonomických dat byla v pátek zveřejněna další čísla z amerického nemovitostního trhu, kde v souladu s čtvrtečním nárůstem prodejů existujících domů došlo k nárůstu prodejů nových domů (0,739 mil. vs 0,617 mil. v červnu), přičemž ani medián (0,625 mil.) trhu s takovým nárůstem nepočítal.

Akciovým trhům se v pátek v reakci na vystoupení Powella dařilo, index S&P 500 vzrostl dokonce o 1,15 %. Německý index DAX si připsal 0,76 %, naopak pražský PX mírně poklesl (-0,14 %). Koruna i v souvislosti s oslabujícím dolarem dále posilovala, nyní se pohybuje kolem úrovně 25,05 EUR/CZK.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

30.07.2024Ranní okénko - Den ve znamení odhadů HDP Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
17.06.2024Ranní okénko - Přehled týdne: ceny výrobců v ČR a PMI ve světě Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688