Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  22.08.2024 10:07:00

Bezmála 70 milionů korun na inovace do středních škol, mezi projekty je i pořízení robotického psa

Do krajských středních škol míří dalších bezmála 70 milionů korun na takzvané inovace. Školy mohou žádat o peníze na vytvoření podmínek, které umožní zavádět do výuky nové, inovativní metody. Peníze na inovace kraj poprvé svým školám nabídl před čtyřmi lety. Celkově už jde o zhruba půl miliardy korun. Radní dnes poskytnutí financí na projekty schválili.

Každá škola potřebuje peníze na svůj rozvoj. Z běžného rozpočtu je ale těžké pořizovat například nové počítačové učebny, roboty, moderní zemědělské stroje nebo nejnovější vybavení do laboratoří. Chtěli jsme, aby školy mohly jít s dobou, aby žákům mohly nabídnout moderní vybavení, díky kterému budou dobře připravení na budoucí povolání. Proto vítáme zajímavé projekty, které pomohou zvyšovat úroveň výuky a přilákají další zájemce do našich škol,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha. Jednou ze zajímavostí je v srpnovém „balíku“ projektů pořízení robotického psa za 1,7 mil. korun pro výuku programování. „Robotického psa si chce pořídit kutnohorská průmyslovka. Programování pohybového robota je dost rozdílné od programování průmyslových stacionárních robotických rukou. Na druhou stranu díky ovladači lze robota ovládat manuálně. Tuto znalost jsou schopni si osvojit už žáci prvních ročníků, a to jak oboru Elektrotechnika, tak Infomační technologie. V dalších ročnících pak mohou pracovat na jednotlivých projektech žáci z různých oborů současně a tím dochází k mezi oborovému propojování, spolupráci a projektové výuce,“ doplnil radní.

Radní dnes schválili 29 projektů v celkové hodnotě 68 milionů korun. Peníze chtějí školy využít například na nové vybavení počítačových učeben (např. Gymnázium Čelákovice, SOŠ a SOU dopravní Čáslav), na modernizaci odborných učeben a laboratoří (např. Gymnázium Bohumila Hrabala v Nymburce, Gymnázium Vlašim, Gymnázium Říčany), na nové pomůcky pro zdravotnické školy (např. SZŠ a VOŠ Mladá Boleslav, SZŠ a VOŠ Kolín), nebo na vybavení dílen pro praktickou výuku (např. SOŠ a SOU Mladá Boleslav, SOU Slaný, ISŠ Rakovník, SOŠ a SOU Jílové u Prahy).

V letošním roce jde už o druhé kolo rozdělování peněz na zavádění inovativních metod do výuky středních škol. V prvním kole bylo rozděleno bezmála 96 milionů korun, dohromady za letošní rok jde tedy o 164 milionů korun.


© zdroj ilustrační fotografie Youtube, Boston Dynamics

 

Zprávy o koruně

Další zprávy k tématu "Koruna spodek"








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688