EKOSPOL (EKOSPOL)
Stavebnictví  |  21.08.2024 14:54:57

Chaos ve stavebním řízení oddaluje povolování staveb a může zásadně zdražit nové byty

Naprostý kolaps. Dvě slova, která zcela přesně popisují stav, který s příchodem letních prázdnin nastal na stavebních úřadech po celém Česku. Nemohou za to vysoké teploty ani čas dovolených, ale nabytí účinnosti nového stavebního zákona. Nový systém povolování staveb se od samého počátku potýká s obrovským množstvím chyb, které podle úředníků stavebních úřadů prakticky znamenají, že je systém nefunkční. I my pozorujeme zásadní zpomalení práce stavebních úřadů, které mají už několik týdnů plné ruce práce s nastavováním nového systému a nahlašování chyb. Dá se říct, že povolování nových staveb se prakticky zastavilo. Doplatí na to hlavně zájemci o vlastní bydlení, protože nové byty mohou kvůli průtahům zdražit až o stovky tisíc korun.

Že bude zavádění nového stavebního zákona trvat dlouho a nebude to jednoduché, jsem opakovaně říkal už dlouho předem. Ale takové problémy, které se objevily, jsem ani já nečekal. Povolování staveb podle nových pravidel podle našich informací absolutně nefunguje, neustále se objevují nové a nové chyby. Pravidelně to konzultujeme s několika vedoucími stavebních úřadů a i oni jsou z toho nešťastní. Prakticky nedělají nic jiného, než jen naráží na chyby a hlásí je výše. Přichází i o čas věnovat se už rozpracovaným žádostem o stavební povolení.

Napravit všechny chyby a zajistit alespoň nějakou funkčnost systému nebude trvat týdny, ale měsíce. Aktuálně se vůbec nic neurychlilo a investor, který nestihl termín pro podání žádosti o povolení stavby podle starých podmínek, musí počítat s obrovským zpožděním. V současnosti nikdo nedokáže garantovat, kdy se nový systém konečně rozeběhne bez chyb. Jakékoliv zdržení přitom povede jen k vyšším nákladům. Investorům, kteří si na koupi pozemku a přípravu a následnou výstavbu projektu vzali bankovní půjčku, naskakují vícenáklady každým dnem. Splácet musí často už nyní, realizace zisku, kterým by pokryli i splátky, se jim naopak vzdaluje. To se nakonec projeví na koncové ceně stavby. Nový byt to v konečném důsledku může prodražit až o stovky tisíc korun. Výhodu mají velcí a finančně silní developeři, kteří využívají jen vlastní zdroje. I jim ale průtahy způsobují růst nákladů.

Protože jsme v Ekospolu situaci sledovali a analyzovali dostatečně předem, stihli jsme připravit všechny potřebné podklady tak, abychom žádosti o povolení staveb mohli podat ještě před prvním červencem. Většina našich připravovaných staveb tak běží ještě podle původního stavebního zákona. Využili jsme možnosti poslat naše připravované projekty do povolovacího řízení ještě před nabytím účinnosti nového stavebního zákona. Zatím se jednoznačně ukazuje, že kdo zvolil tento postup, udělal dobře. Bohužel boj s chybami nového systému zaměstnává úředníky stavebních úřadů natolik, že mají méně času na již běžící řízení. Problém je o to větší, že je investoři v červnu zahrnuli velkým množstvím žádostí, kterými se nyní jen horko těžko prokousávají.

Povolování nových staveb patří v Česku dlouhodobě k nejsložitějším na celém světě. Nový stavební zákon měl proces výrazně zjednodušit a výrazně zkrátit. Nová legislativní norma opravdu obsahuje principy, díky kterým by získání všech potřebných povolení opravdu mohlo být snadnější a rychlejší. Bohužel jakékoliv přínosy nového zákona aktuálně absolutně zastiňuje jeho špatně připravené spuštění, které naopak povolování nových staveb ještě více paralyzovalo. Celé stavebnictví se z toho bude vzpamatovávat ještě hodně dlouho.

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688