mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  20.08.2024 09:32:00, aktualizováno 22.08.2024 08:26:05

Úřad práce ČR odpovídá na časté otázky k Liberty Ostrava

Aktualizace, viz otázka 3

Do dnešního dne vyplatil Úřad práce ČR zaměstnancům Liberty Ostrava více než 99 % jejich žádostí o náhradu mzdového nároku za květen a červen. Nemusí se však jednat o poslední pomoc, kterou jim poskytne. Odborníci Úřadu práce zároveň systematicky informují o dostupných možnostech týkajících se jejich stávajících zaměstnaneckých poměrů.

Úřad práce ČR dosud vyplatil celkem 99 % žádostí o náhradu mzdy za květen a červen. Zaměstnanci Liberty Ostrava nyní začali žádat o výplatu za třetí měsíc, a to buď přímo ve školícím středisku podniku nebo osobně kontaktním pracovišti Úřadu práce. Dosud 516 bývalých zaměstnanců Liberty Ostrava zažádalo o podporu v nezaměstnanosti. Pozitivní zprávou zůstává velký zájem o tyto zaměstnance, což potvrzuje i široká nabídka volných pracovních míst z různých oborů.

„Jsem rád, že již 412 osob vstoupilo do projektu Outplacement a my jim pomůžeme najít dobrou práci. Zároveň přibývá zaměstnavatelů, kteří projevili zájem o zaměstnance Liberty Ostrava a přichází s nabídkou konkrétních volných pracovních pozic. Úřad práce ČR jakožto největší pomáhající organizace v zemi jim k tomu navíc nabízí i vhodné rekvalifikace. Abychom zaměstnancům pomohli co nejlépe se zorientovat v této složité situaci a objasnili jim jejich možnosti ohledně stávajících zaměstnaneckých poměrů, rozhodli jsme se pro ně připravit odpovědi na nejčastěji kladené dotazy,“ uvádí Daniel Krištof, generální ředitel Úřadu práce ČR.

Mezi nejčastější otázky, které nyní řeší zaměstnanci Liberty Ostrava, patří tyto:

1. Nejsem mezi propouštěnými zaměstnanci, ale přesto chci skončit. Jak na to? Zaměstnanec může okamžitě zrušit pracovní poměr, jestliže jeho zaměstnavatel nevyplatil mzdu, náhradu mzdy anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti. Což se zaměstnanců Liberty Ostrava samozřejmě týká.

Namísto odstupného zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr, přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby, tj.

2 měsíce.

Výplata náhrady mzdy za takový měsíc ze strany Úřadu práce je limitována částkou 65 tisíc Kč. Zaměstnanec má ale jistotu, že náhradu mzdy od Úřadu práce dostane rychle. Tato náhrada neruší právo zaměstnance uplatnit zbytek náhrady mzdy v insolvenčním řízení.

Následně se může zaměstnanec do 3 dnů evidovat jako uchazeč o zaměstnání a zažádat o podporu v nezaměstnanosti. Toto oprávněné okamžité zrušení ze strany zaměstnance neruší nárok na vyšší podporu v nezaměstnanosti (tj. ve výši 65% průměrné měsíční čisté mzdy první 2 měsíce).


2. V srpnu jsem obdržel výpověď, avšak uzavřel jsem dohodu o skončení pracovního poměru k 31. 8. 2024. Jak mám postupovat?

Pokud bude zaměstnanec žádat o náhradu za srpen (v září), výplata náhrady za takový měsíc ze strany Úřadu práce je limitována 65 tisíci Kč, ale zaměstnanec ji dostane rychle. Tato náhrada neruší právo uplatnit zbytek odstupného (zbývající část mzdového nároku, který nepodléhá podmínkám výplaty ze strany Úřadu práce) v insolvenčním řízení. Následně, po skončení pracovního poměru, se může do 3 pracovních dnů evidovat jako uchazeč o zaměstnání a zažádat o podporu v nezaměstnanosti. Odstupné díky úpravě zákona k 1.1.2024 již neposouvá výplatu podporu v nezaměstnanosti, ale bude vyplacena již od prvního měsíce evidence.

3. Mám jako zaměstnanec žádat o náhradu mzdy za červenec, nebo za srpen?

Pokud nárok na odstupné vznikne zaměstnanci v srpnu, vyplatí se mu žádat místo červencové až o srpnovou náhradu mzdy (tedy v září), která zahrne i náhradu odstupného

Pokud ještě zaměstnanec žádost za červenec nepodal, stačí prostě podat žádost o srpnovou náhradu až v září. 

V případě, že zaměstnanci žádost o červencovou mzdu již podali, mohou ji až do  vydání oznámení/případně rozhodnutí Úřadu práce vzít písemně zpět a následně podat žádost o náhradu za srpen v září.

Žádost by zaměstnanci měli vzít zpět bezodkladně, aby předešli tomu, že Úřad práce o jejich žádosti rozhodne, tj. již by nebylo možno vzít žádost zpět.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688