Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.08.2024 12:40:00, aktualizováno 13:20:22

Nezaměstnanost nyní pravděpodobně nevěští recesi, inflace na cestě k 2 % (Goldman Sachs) (video)

Aktualizováno

Poslední týden přinesl povzbudivá ekonomická data včetně maloobchodních tržeb. Pro Bloomberg to uvedl hlavní ekonom banky Goldman Sachs Jan Hatzius, podle kterého tedy zřejmě nedochází ke zpomalování na straně spotřebitele. Období vysoké inflace je pak „do značné míry už jen ve zpětném zrcátku“, inflace jde cestou k cíli centrální banky. Nejde tak o „klíčové téma monetární politiky“.

Jak jsme psali v posledních Perlách týdne, Hatzius míní, že poklesu sazeb v září jsou dveře otevřeny, teoreticky by mohly jít dolů i o 50 bazických bodů. Pravděpodobnost recese v následujících 12 měsících vidí na 25 %, další expanze americké ekonomiky je tak mnohem pravděpodobnější. K inflaci pak ekonom doplnil, že i na straně inflace u bydlení existují známky „dalšího zlepšování“.

K vývoji na pracovním trhu Hatzius uvedl, že ten se posouvá k nové rovnováze, dochází k výraznému ochlazování tempa růstu u mezd. Ten se dostává k 3,6 %, což znamená, že „už neexistuje problém na straně mzdových nákladů“. Jednotkové náklady práce, které berou v úvahu i vývoj produktivity, pak dokonce ve druhém čtvrtletí letošního roku rostly meziročně jen o 0,5 %. To vše je z hlediska dalšího vývoje inflace „velmi povzbudivé“.

K pravděpodobnosti recese ekonom dodal, že v posledních dvou týdnech přicházejí z ekonomiky data, která opět zvyšují důvěru v ekonomický růst. Hatzius tak míní, že svůj odhad pravděpodobnosti recese by mohl zase snížit, ale ještě by rád viděl další data, která tímto směrem ukazují. A to včetně informací z trhu práce, které byly v minulosti slušným indikátorem blížící se recese. Konkrétně ekonom zmínil takzvané Sahmovo pravidlo, které pracuje s tříměsíčním průměrem nezaměstnanosti a porovnává jej s nejnižším průměrem v posledním roce.

Sahmovo pravidlo by nyní na základě historických zkušeností opět indikovalo recesi, ale Hatzius míní, že tentokrát by mohlo jít o výjimku. Hlavní příčinou by mohla být imigrace, která výrazně zvedá nabídku práce na americkém trhu, tudíž je faktorem, který sám o sobě tlačí na růst nezaměstnanosti. Sahmovo pravidlo a porovnávání současné míry nezaměstnanosti s nejnižší nezaměstnaností posledního roku by tak byly ovlivněny právě tímto vývojem, a ne tolik blížící se recesí. „Zaměstnanost stále slušně roste a pravděpodobně nevidíme růst nezaměstnanosti stejného typu, jaký v minulosti predikoval recesi. Ale je těžké být si tím jistý,“ dodal k tomu Hatzius. Fed by pak měl nyní podle něj signalizovat, že snižování sazeb už je blízko.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

21.08. 10:21  Tentokrát jinak (On the road)
21.08. 10:07  Jestřábi (Denis)

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Et   6:00  ECB ve stínu Fedu a americké ekonomiky Jan Berka (Roklen24)
St 21:29  Ondřej Jonáš: Český kapitálový trh je v regionálním srovnání slabý odvar Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688