Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Akcie v ČR  |  16.08.2024 15:02:10

Výsledky mmcité za první pololetí a potvrzení ročního výhledu

Skupina mmcité, jejíž akcie se obchodují na trhu Start pražské burzy, dnes zveřejnila vybrané ukazatele hospodaření za první pololetí roku 2024. Konsolidované tržby dosáhly úrovně 435 milionů korun a provozní zisk EBITDA 31,5 milionu korun při EBITDA marži 7,2 %. Vzhledem k dosaženým výsledkům za první pololetí potvrzuje představenstvo mmcité a.s. roční výhled hospodaření.

Konsolidované údaje v tis. CZK

Výsledky 1H 2024

Potvrzený výhled 2024

Tržby

435.352

1.190.000

EBITDA

31.453

101.000

EBITDA marže

7,2 %

8,5 %

Výkon skupiny mmcité se po historicky extrémně úspěšném roce 2023 vrátil na střednědobou růstovou trajektorii roku 2022. Některé trhy zaznamenaly v první polovině roku citelné oslabení poptávky, případně značné prodloužení doby mezi poptáním a finálním objednáním zakázky. Hlavními důvody byly právě probíhající komunální volby, krácení dotací pro rozvoj měst či stagnace stavebního sektoru.

Díky znalosti obchodních plánů do konce roku nicméně mmcité očekává splnění finančních cílů pro rok 2024, tj.

konsolidované tržby na úrovni 1,19 miliardy korun a provozní zisk EBITDA minimálně 101 milionů korun.

Zároveň do konce srpna bude vyplacena akcionářům první dividenda 3,33 korun na akcii. Manažerem výplaty dividendy je Fio banka.

Investice do výrobních technologií a digitalizace

V první polovině roku proběhly investice do dvou tryskacích linek, které přispějí k vyšší efektivitě výrobního procesu, a v druhé polovině roku bude naplno probíhat digitalizace výroby. mmcité se dlouhodobě zaměřuje na neustálé zlepšování výrobních procesů. Díky tomu se daří snižovat dodací lhůty produktů, nebo se zpřístupňují řady výrobků s integrovanými smart prvky (Blocq Solar či Woody Solar).

FSC certifikace

Skupina mmcité vždy pečlivě dbala na kvalitu a ekologický dopad všech používaných materiálů. Už v roce 2008 se stala jednou z prvních českých firem certifikovaných FSC a už tehdy začala nabízet dřevo právě s touto certifikací. Certifikace FSC zajišťuje ta nejpřísnější pravidla pro kontrolovanou těžbu dřevin a následnou obnovu lesů a pralesů, a podporuje udržení lokálních a domorodých komunit stejně jako místní faunu. Nyní mmcité přistoupila k radikálnímu kroku směrem k udržitelnosti, a od dubna letošního roku nabízí svým zákazníkům dřevinu jatoba výhradně s certifikací FSC. Právě jatoba je jednou z nejtvrdších dřevin na světě a je vhodná pro použití v exteriéru i v nejextrémnějším počasí. Jedná se o důležitý materiál, na který mohou být kladeny nejvyšší nároky.

Dřevěné prvky ve veřejném prostoru musí vydržet extrémní namáhání, volba právě této dřeviny pro výrobky mmcité není luxusním rozmarem ale nutností, která výrazně prodlužuje životní cyklus výrobků. Navíc nemá v našich podmínkách srovnatelnou lokální alternativu.

Kovostal plánuje dynamický růst a investice

Výrobce sedadel a tribun Kovostal, čerstvá akvizice skupiny mmcité, dosáhl v minulém roce tržeb 47 milionů korun. Z provozní ztráty 3,5 milionu korun by mu již letos měla pomoci změna obchodní strategie. V Kovostalu nyní roste zcela nový výrobní závod, kde se budou vyrábět nejen sedadla a tribuny pro přední světová sportoviště, ale také široké portfolio městského mobiliáře skupiny mmcité. Očekává se, že celý areál bude zaměstnávat 250 lidí a ročně odsud bude proudit zboží za více než 1 miliardu korun do celého světa. Celkové investice do areálu očekává mmcité v rozmezí 300 až 400 milionů korun a aktuálně naplno probíhají projektové práce.

„Kovostal je pro nás naprosto komplementární součástí portfolia, a proto nás těší, že jej můžeme rozvíjet všemi směry. Významné synergie čekáme nejenom v obchodních aktivitách, ale především ve výrobě, která bude lokalizovaná s mmcité na jednom místě,“ komentuje akvizici majoritní vlastník a generální ředitel mmcité David Karásek.

 

Nové produkty

V letošním roce čeká mmcité několik zásadních změn, které nadále upevní globální postavení skupiny. „Je důležité mít ambice a chtít dělat věci lépe než ostatní. Neustále zanechávat stopu. Právě proto přicházíme s novinkami, které reagují na změnu ve veřejném prostoru. Také nás těší úspěch našich produktů nejen u lidí, kteří je používají, ale také u odborné veřejnosti,“ uvádí David Karásek.

Firma z Uherského Hradiště přichází s několika novinkami. Dva produkty z portfolia, Ufo a Morse, již stihly zaujmout ve světě a získaly mezinárodní ocenění Red Dot. Morse je systém sedacích prvků, který se přizpůsobí svému okolí. Zapadne na nábřeží řek, do parku, také do letištních hal a nákupních center. Ufo je unikátní přístřešek, snadno jej umístíte nad řadu produktů určených do veřejného prostoru. Nabízí také variantu daybad, která umožní nerušené lenošení.

Foto: mmcité Ufo. Přístřešek ladně přistane nad různými druhy městského Foto: mmcité Morse.

Morseova abeceda přenesená do veřejného prostoru. mobiliáře a stává se alternativou ke standardním slunečníkům s centrální Dlouhý signál s krátkými zastávkami v podobě dřevěných sedátek nohou. Ve srovnání s nimi, stabilní ocelová konstrukce eliminuje problémy komunikuje skvěle v interiéru letištních hal i nádraží, stejně jako v parcích při nepříznivém počasí či riziko vandalismu. nebo na nábřežích.

 

„Letos je naší největší novinkou kolekce s názvem Platform, vytváří novou produktovou řadu v našem portfoliu takzvaných parkletů. Ostrov kultivace, jak jej nazýváme, mění zažitou představu o používání daného místa. Přináší příležitost pro vytvoření malých, ale důležitých veřejných prostor ve vytížených městských oblastech, nebo naopak v těch zanedbávaných,“ uvádí Karásek. Rychlá intervence v podobě Platformu může navrátit parkovací místo lidem či vytvořit oddechovou zónu v husté městské zástavbě.

Foto: mmcité Platform. Ostrov rychlé kultivace, který nabývá mnoho podob. Narušuje stereotypní vnímání parkovacích míst či městských dlouhodobě nevyužitých zákoutí, přetváří je v terasy barů a kaváren, odpočinkové zóny a místa plná zeleně.

O mmcité, a.s.

Globální skupina mmcité zastřešená českou mateřskou společností mmcité a.s. je výrobce a prodejce městského mobiliáře, který poskytuje městům nepostradatelné vybavení, jako jsou lavičky v parku, pítka, stojany na kola a mnoho dalšího. Dnes najdeme výrobky mmcité po celém světě s přímým obchodním zastoupením ve více než 30 zemích. Akcie společnosti se pod tickerem MMCTE.PR obchodují od 1. srpna 2023 na trhu START pražské burzy a na burze RM-Systém.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688