Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  16.08.2024 06:08:16

Pilulka aneb čtvrteční valná hromada mlhu nerozptýlila

Přestože dění ve společnosti Pilulka Lékárny (dále jen PILULKA) za poslední zhruba rok vzalo velmi divoký vývoj, akcionáře jako by to příliš nezajímalo. Čtvrteční valné hromady se jich totiž v sídle společnosti nezúčastnilo ani tucet. Tedy pokud nepočítáme členy nejvyššího managementu, který je vesměs zároveň rovněž akcionářsky zainteresován. Konkrétně nejvíce samozřejmě přítomní šéfové společnosti bratři Kasové, kteří kontrolují zhruba třetinu společnosti, potažmo hlasovacích práv. Valné hromady se celkově zúčastnili akcionáři vlastnící jen cca 46,5 % akcií, což znamenalo vůbec nejnižší procentuální podíl v historii (po jejím vstupu na kapitálový trh). Každopádně tedy výsledek jednotlivých hlasování šel vlastně předem předpokládat. Zvláště když dle všech indicií byly “přítomny“ ještě hlasy dalšího hlavního akcionáře – člena dozorčí rady Marka Krajčoviče. Ten kontroluje 11,4 % akcií ve firmě. Zkrátka zasedání nejvyššího orgánu společnosti se ve čtvrtek jinak zúčastnili drobní nezávislí akcionáři vlastnící v souhrnu řádově jen několik tisíc akcií PILULKA. Všechna navrhovaná rozhodnutí tak byla každopádně schválena vždy více než 99 % přítomných hlasů.

Valná hromada společnosti PilulkaValná hromada společnosti Pilulka 15.8. (zdroj: kurzy.cz)

Akcionáře logicky zajímala především budoucnost společnosti. Tedy zda po propálení nemalých finančních prostředků, především na neúspěšné zahraniční expanzi, bude vůbec schopna přežít. V tomto směru se dle všeho jako rozhodující okamžik ukázala dohoda s Tomášem Čuprem, jak jsme již podrobněji informovali v článku „Pilulka se možná dostane do rukou Čupra, zakladatele Rohlik.cz“. Akcionáři se dozvěděli, že od podnikatele firma v mezičase načerpala dokonce již celý 80 mil. úvěr a v návaznosti se ji „lépe dýchá“. Uhradila totiž i pohledávky po splatnosti. V kontextu se jí zpět zlepšily vztahy s některými významnými dodavateli, což umožňuje také zpět navyšovat produktovou nabídku zákazníkům, která byla v tomto ohledu poslední dobou od firmy omezenější.

Každopádně provoz firmy právě stojí na celkovém výrazném úvěrování. Díky také dlouhodobé spolupráci s Českou spořitelnou, která si valnou hromadou nechala posvětit novou zástavní smlouvu, tak v současnosti PILULKA využívá již celkem 184 mil. úvěrů! Co se týká zmiňované půjčky od podnikatele Čupra, akcionáři se z hlediska podmínek nově dozvěděli pouze její časový rámec. Tedy, že prostředky může firma čerpat až 24 měsíců. Ohledně v návaznosti uzavřených zástavních a opčních smluv s předními třemi akcionáři (bratři Kasové + Krajčovič), se již ale akcionáři nic nového nedozvěděli. Zastřen v husté mlze tak zůstává nejen termín možného ovládnutí firmy Tomášem Čuprem, ale především také případná cena.

Jak jsme vypočítávali v článku „Další Insider prodeje na akciích Pilulka“, třemi akcionáři množství zastavených akcií ve vztahu k objemu úvěru od Čupra indikuje na každou akcii krytí v ceně sotva 70 . Lékárenský byznys Tomáše Čupra evidentně přitahuje, na což ukazuje i sortiment jeho firmy rohlík.cz. A zmiňovaná půjčka dle všeho logicky není cestou k pomoci konkurenci, ale otevřením si dveří k rozšíření svých zájmů/byznysu. Akcionářské změny se tak zdají v budoucnu značně pravděpodobné, přestože PILULKA na valné hromadě prezentovala další kroky k ozdravení byznysu. Tedy především výrazné ořezání nákladů na všech úrovních.

K diskutabilnímu prodeji 2 lékáren v Mikulově mělo dojít v návaznosti na výrazně výhodnou cenovou nabídku od skupiny Penta. PILULKA jinak zopakovala svůj záměr nadále provozovat kamenné lékárny, kterých po zmiňovaném prodeji zůstane 17.

Letošní výhled potvrzen

O žádných světlých hospodářských zítřcích pro akcionáře však asi příliš hovořit nelze, zvláště i v kontextu dříve managementem nenaplněných výhledů. Z hlediska letošního hospodaření vedení firmy jen zopakovalo již dříve při červnových Start Days prezentovaný výhled. Tedy, že například tržby poklesnou na 1,8 mld. , provozní zisk EBITDA má dosáhnout tentokrát kladných 31,1 mil. . Zmíněno navíc bylo, že vedle již loni zaúčtovaných restrukturalizačních nákladů firma v tomto ohledu letos počítá ještě s cca 18 mil. .

Vzhledem především k výši úvěrů však zůstává otázkou, kdy firma dokáže pro akcionáře vyprodukovat čistý zisk. Navíc lze ve výsledovce připomenou za roky naakumulovanou ztrátu téměř 426 mil. Kč…

Akcie PILULKA stále na houpačce

Obchodování s akciemi PILULKA se stále vlastně nese ve výrazně spekulativním módu, když informace o možné akcionářské změně je nadále z hlediska ceny pro investory zásadní neznámou. Titul se bez nových zpráv v úvodu tohoto týdne vydal strmě na sever, když se v úterý na pražské burze obchodoval až za 194 . Následně však začal zisky odevzdávat. Ve čtvrtek se naopak obchodoval i za 163 , nakonec díky jedné poptávce v závěrečné aukci zakončil na 172 (-1,71 %). Trh tedy aktuálně oceňuje firmu na 465 mil. .

Graf: PILULKA LÉKÁRNY - graf kurzu akcie cz v roce 2024

 

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688