Colliers (Colliers)
Reality  |  15.08.2024 09:55:54

Trh průmyslových nemovitostí se odrazil ode dna, neobsazenost roste a nájmy mírně klesají

Colliers industrial ilustrační

Trh průmyslových nemovitostí v ČR se ve 2. čtvrtletí roku 2024 odrazil ode dna. Realizovaná poptávka, která v prvním kvartále klesla na nejnižší hodnoty za posledních 13 let, vykázala v tomto období výrazný nárůst. Rychlost dodávání nových prostor na trh byla ovšem ve srovnání s 1. čtvrtletím pomalejší. Na trh přibylo pouze 117 500 m2 nových prostor, celkový objem industriálních ploch k pronájmu na trhu tím ale překročil hranici 12 milionů m2. Vyplývá to z pravidelného kvartálního trhu průmyslových nemovitostí, který zveřejnila společnost Colliers, přední poskytovatel diverzifikovaných profesionálních služeb v oblasti komerčních nemovitostí a správy investic.

Dobrá zpráva pro investory: neobsazenost stoupá

„Malý objem nových prostor dodaných během uplynulého kvartálu by měl do konce roku výrazně vzrůst. Dle dostupných údajů by mělo přijít na trh celkem 658 200 m2. Největší stavební aktivita je momentálně v Karlovarském kraji, kde se nachází plných 36 % všech prostor ve výstavbě, dále v Moravsko-slezském kraji a v Praze a Středočeském kraji,“ říká Josef Stanko, ředitel oddělení průzkumu trhu ve společnosti Colliers, a dodává: „Pro investory je bezpochyby dobrá zpráva to, že po třech letech extrémně nízké míry neobsazenosti a velmi omezeného množství dostupných prostor na trhu se v uplynulém kvartálu zvýšila míra neobsazenosti o 88 bazických bodů na 2,92 % a očekává se její další růst.“

Navíc, údaj 2,92 % nezahrnuje prostory k podnájmu (cca 2 %) a projekty, které jsou zakonzervované těsně před dokončením výstavby a čekají na své nájemce (cca 3 %). Skutečná míra neobsazenosti tedy koreluje s trendem pozorovaným ve střední Evropě a blíží se oficiálním číslům ze sousedních trhů, 8 až 8,5 % v Polsku a Maďarsku a 5 % na Slovensku.

„Zatímco v minulých letech se míra neobsazenosti zvyšovala zejména díky dokončení nových projektů, současný nárůst ovlivňuje i množství uvolněných prostor v již stojících projektech,“ doplňuje Josef Stanko. Dle Miroslava Kotka, vedoucího oddělení průmyslových nemovitostí ve společnosti Colliers, je to dáno tím, že zákazníci mají kvůli utlumené tržní poptávce menší potřebu skladovacích prostor. „Na trh navíc nepřichází noví zákazníci zvenčí, a to nejen z důvodu obecného celoevropského útlumu ekonomiky, ale i kvůli konkurenci prostor z okolních států, které netrpí vysokými náklady na nájemné a energie, nedostupností pracovní síly či slabých pobídek. V neposlední řadě pak k zásadním problémům patří i extrémně dlouhé povolovací procesy, nedokončená dopravní infrastruktura a omezená nabídka pozemků,“ vypočítává Miroslav Kotek.

Růst poptávky ovlivněn několika velkými transakcemi

V porovnání s 1. čtvrtletím letošního roku došlo ve 2. čtvrtletí ke zvýšení hrubé realizované poptávky. Ta činila celkem 462 900 m2, z čehož 75 % tvořila čistá realizovaná poptávka (311 800 m2). „Na zjištění, zda se trh vrací k dlouhodobému průměru realizované poptávky si musíme ještě počkat, výrazný nárůst ve 2. kvartále totiž ovlivnilo několik velkých transakcí,“ komentuje Josef Stanko. Za první pololetí 2024 činila hrubá realizovaná poptávka celkem 622 000 m2, což představuje 33% meziroční pokles. Na trhu dále převládají předpronájmy a většina dostupných prostor se nachází v projektech ve výstavbě. Renegociace tvořily z celkové realizované poptávky 34 %.

Prime rent klesá

Podle údajů Industrial Research Fóra se nominální nájemné v nejžádanějších lokalitách České republiky snížilo zhruba o 5 % na 7,00 až 7,50 eur/m2/měsíc. Tento pokles reflektuje současnou situaci na trhu, kde nabídka konečně překonává poptávku a na některých dílčích trzích registrujeme posun v tržní dynamice, z nějž těží nájemci. Změny na trhu jsou pomalé, ale lze je vypozorovat například z rostoucího množství pobídek nabízených potenciálním nájemcům. Ti jsou také v současnosti v silnější pozici a mohou si vyjednat nižší nájemné než v předchozích turbulentních letech s velmi omezenou dostupností prostor.

Skupina Colliers

Colliers (NASDAQ, TSX: CIGI) je přední diverzifikovaná společnost poskytující profesionální služby a správu investic. Naše společnost působí v 62 zemích a 17 000 podnikavých profesionálů spolupracuje na poskytování odborného realitního a investičního poradenství klientům. Již více než 27 let přináší naše zkušené vedení s významným vnitřním podílem akcionářů složené roční investiční výnosy ve výši 20 %. S ročními příjmy ve výši 4,1 miliardy dolarů a více než 50 miliardami dolarů spravovaných aktiv společnost Colliers maximalizuje potenciál nemovitostí a reálných aktiv, aby urychlila úspěch našich klientů, našich investorů a našich lidí.

Více informací na: www.colliers.com/cs-cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688