Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  13.08.2024 09:06:00

Inflace mírně vzrostla, pokles sazeb se ale nezastaví, koruna profituje z vyšší inflace - Rozbřesk

Po nečekaném červnovém poklesu inflace na dvouprocentní cíl překvapily v červenci spotřebitelské ceny svižnějším růstem – v meziročním srovnání o 2,2 %, zatímco analytický koncensus i ČNB očekávaly stagnaci na 2,0 %.

V meziměsíčním srovnání vzrostly spotřebitelské ceny o 0,7 %. Zásluhu na tom měly především vyšší ceny rekreace a kultury, jejichž příspěvek k celkovému růstu inflace činil 0,5 %. Konkrétně jde o skokové zdražení dovolených (+25,1 %), které v červnu sezónně netypicky stagnovaly. Oproti minulému měsíci vzrostly také ceny pohonných hmot (+1,3 %),podobně jako potraviny (+0,3 %), kde zdražovalo zejména maso, zatímco zelenina a ovoce zaznamenaly viditelný pokles cen. Meziměsíčně táhly inflaci dolů ceny v oddíle odívání a obuv.

Z pohledu ČNB je důležitý zejména vývoj jádrové inflace, která se v červenci zvýšila z 2,2 % na 2,3 %. Její momentum (tříměsíční klouzavý průměr) také zrychlilo z 1,1 % na 1,9 %, nadále však setrvává v rozumných úrovních. Zvýšené cenové tlaky přetrvávají zejména ve službách – v pohostinství a hoteliérství rostly ceny meziročně o 7,4 %. Skokový nárůst cen dovolených naproti tomu není potřeba výrazněji přeceňovat. V červnu totiž ceny dovolených výrazně zaostaly za obvyklým sezónním vývojem a v červenci to částečně kompenzovaly.

Předpokládáme, že již v srpnu inflace znovu poklesne do těsné blízkosti 2% cíl centrální banky. Následně očekáváme její postupný růst z důvodu nepříznivého působení srovnávací základny. Na konci letošního roku by se měla celková inflace pohybovat okolo 2,5 %, tedy stále pod horní hranicí tolerančního pásma ČNB.

Shrnuto, podtrženo, červencové inflační překvapení není z kategorie významných a těch, které by narušovaly celkový příběh o obnovení cenové stability v české ekonomice. Setrvačné ceny ve službách nicméně zůstávají hlavním proinflačním rizikem, kvůli kterému zůstane ČNB při kalibraci měnové politiky velmi opatrná. Nadále předpokládáme, že centrální banka na každém ze zbývajících zasedání v tomto roce sníží úrokové sazby o 25 bazických bodů.


*** TRHY ***

Koruna

Nad očekávání vyšší výsledek červencové inflace koruna kvitovala a sestoupila pod hladinu 25,20 EUR/CZK. Zisky jsou však relativně omezené a vzhledem k charakteru překvapení (volatilní vývoj cen dovolených) nečekáme, že by zásadněji měnilo další kroky ČNB (opatrný pokles sazeb) a tudíž dodalo české měně dlouhodobější vzpruhu. Český makro kalendář je až do konce týdne prázdný, výraznější impuls by proto musel přijít ze zahraničí (například amerických konjunkturálních čísel).

Eurodolar
S tím jak se stabilizovala situace okolo japonského yenu poklesla globálně volatilita, což se týká i měnového páru EUR/USD.
Dnes přijdou má řadu důležitější data, což by trh mohlo opět trochu rozhýbat. Konkrétně odpoledne budou zveřejněny data za výrobní ceny v USA za červenec.

Akcie
Hlavní zámořské indexy včera takřka v průběhu celé obchodní seance hledaly směr, jakým se vydat. Nejprve otevřely směrem dolů, ale následně ihned začaly posilovat. Zajímavé dění jsme pak mohli sledovat po 17 hodině SEČ, kdy indexy v řádu pár minut odevzdaly veškerý denní zisk a vrátili se na hodnoty pátečního závěru. V tomto čase technologický index Nasdaq 100 odevzdal přes 0,7 %. Od 20 hodiny SEČ se pak již indexy pohybovaly bez větších pohybů okolo pátečního závěru a poblíž těchto hodnot tak ukončily včerejší obchodní seanci.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 16:15  Česká inflace překvapila ve směru nahoru (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 13:53  Inflace v srpnu zůstala na 2,2 % kvůli silnému růstu cen potravin (Analýza… Investiční bankovnictví (Komerční banka)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688