Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.08.2024 17:33:00

S exotickými ekonomickými teoriemi spíše opatrně

Před časem jsme se to trochu věnovali teorii, podle které současné vysoké sazby nemusí fungovat jako brzda, ale naopak jako stimulace ekonomické aktivity. Dnes na související notu o tom, jak se v ekonomice během cyklu zvedání a poklesu sazeb přerozděluje.

Ona teorie tvrdí, že vysoké sazby zvedají v americké ekonomice příjmy u řady subjektů tím, že se jim více úročí jejich vklady a některé investice. Mělo by se to týkat zejména bohatších domácností a také řady společností, které mají vysokou zásobu hotovosti v rozvaze. Přesněji řečeno těch, které dokáží ze svého mixu dluhů a hotovosti dostat v současném prostředí čistý příjem namísto čistého výdaje.

Na teorie o tom, že vyšší sazby ekonomiku stimulují a nižší jí brzdí, jsme mohli narazit i dříve třeba v souvislosti s Tureckem. Byly raženy tamním prezidentem a o tzv. erdoganomii se hovořilo docela často zejména v době, kdy na prudce oslabující měnový kurz doporučovala snižování sazeb. Takovou tezi bychom snad mohli čistě teoreticky přijmout, pokud bychom věřili, že nižší sazby podpoří reálné investice natolik, že se prudce zvedne výrobní kapacita země. Ta pak obratem sníží inflační tlaky a celkově posune ekonomiku dopředu s tím, že na to odpovídajícím způsobem zareaguje i měnový kurz. Vyšší sazby by pak v tomto mechanismu fungovaly obráceně - snižovaly by investice, zvedaly inflaci a oslabovaly kurz.

Problém s podobnými teorie bývá často v tom, že pokud na nich něco je, jsou hodně parciální – vyberou si nějaký mechanismus, který může skutečně fungovat, ale v celkovém chodu věcí není dominantní, někdy ani významný. U erdoganomie to nemá smysl rozebírat, ona teze s expanzivním účinkem vyšších sazeb na sobě něco více mít může. Tj., popsaný efekt se kterým pracuje může fungovat, ale těžko si představit, že by v celkovém chodu věcí byl dominantní. Podívejme se například na následující graf, který ukazuje vývoj tzv. prime rate. Tedy sazby, od které jsou odvozovány sazby úvěrové, zde je v reálném vyjádření:

S exotickými ekonomickými teoriemi spíše opatrně
Zdroj: X

Reálná prime rate je nyní na nejvyšší úrovni za posledních více než 20 let, převyšuje i tu z roku 2007. Na úvěry se přitom mnohem více než velké společnosti musí spoléhat firmy menší, které nejsou schopny efektivně vydávat dluhopisy, či akcie. Graf je tak bude do nemalé míry i příběhem toho, proč se stále udržitelným způsobem nenaplňují očekávání vkládaná do akcií menších firem. Ty mimochodem podle odhadů generují více než 40 % amerického produktu.

Proti takovému obrázku pak mohly alespoň donedávna zase stát třeba finanční podmínky, do nichž mnohem více promlouvá dění na kapitálových trzích a které byly přes výši sazeb dost uvolněné. Takže v souvislosti se sazbami se toho skutečně děje hodně, s tím že by výsledek byl kontra intuitivní bych byl ale opatrný.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 16:15  Česká inflace překvapila ve směru nahoru (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688