jihlava.cz (Jihlava)
Z regionů  |  12.08.2024 13:36:00

Jihlava vybrala zhotovitele Centrálního dopravního terminálu (video)

První etapa výstavby Centrálního dopravního terminálu začne na přelomu srpna a září. Správa železnic se postará o výstavbu nástupišť a nádražní budovy, město Jihlava pak upraví veřejné prostory před budovou a postaví novou propojovací komunikaci mezi nádražím a Havlíčkovou ulicí.
 

 
 

CDT

Dopravní terminál pro město Jihlavy vybuduje v přednádražním prostoru společenství firem IMOS, GEOSAN a Metrostav DIZ, a to za 287 487 487 korun. Před nádražní halou vzniknou zastávky MHD a linkové autobusové dopravy, dále parkoviště P+R s 68 místy a komunikace propojující jednotlivé části terminálu včetně okružní křižovatky na Havlíčkově ulici. Součástí projektu je i nové veřejné osvětlení a komunikace pro pěší, počítá také se zastávkami náhradní dopravy a rozšířením veřejné zeleně.

Městská investice tak doplní tu Správy železnic, kde stavební práce dodá společnost Skanska, která podala nejvýhodnější nabídku ve výši 1 266 866 061 korun. Na městském nádraží vzniknou nová nástupiště přístupná podchodem, který povede pod celým kolejištěm až do Mostecké ulice. Schodiště na nástupiště vždy doplní výtah.

Dosluhující nádražní budovu nahradí nový objekt, který bude zároveň sloužit jako zázemí nově vybudovaného dopravního terminálu. V místě stávající nádražní budovy vznikne okružní křižovatka. Pro novostavbu, která ji nahradí, se využije prostor po zrušených kolejích. V přízemí se bude nacházet společná příjezdová a odjezdová hala, první patro bude tvořit čekárna pro přestupující cestující.

Z městského nádraží v Jihlavě tak vznikne moderní dopravní terminál regionálního významu. Cestujícím zajistí pohodlný přestup mezi osobní železniční, linkovou autobusovou a městskou hromadnou dopravou s odpovídajícím napojením na pěší, cyklistické a automobilové trasy.

„Během výstavby dojde na určitý čas také k výluce vlaků, které si objednává Kraj Vysočina. Nádraží bude průjezdné, ale zastavovat bude pouze na vedlejší zastávce ve Starých horách. Termín výluk zatím není upřesněn,“ doplnil primátor Jihlavy Petr Ryška.

Celkové náklady na I. etapu výstavby Centrálního dopravního terminálu Jihlava realizovanou statutárním městem Jihlava jsou odhadovány ve výši cca 490 milionů korun včetně DPH. Výstavba dopravního terminálu (bez trolejového vedení) bude podpořena dotací z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 120,79 milionů korun.

Výstavba nového trolejového vedení na terminálu bude spolu s plánovanou modernizací navazující trolejbusové trati na tř. Legionářů součástí dotačního projektu „Vybudování trolejového vedení CDT - I. etapa a napojení na stávající systém MHD, Jihlava“ spolufinancovaného z Programu Doprava s dotací v předpokládané výši 74,4 mil. . Oba projekty budou podpořeny prostřednictvím Integrované teritoriální investice Jihlavské aglomerace. Realizace stavby Modernizace ŽST Jihlava město je navržena na spolufinancování Evropskou unií z Fondu soudržnosti v rámci Programu Doprava 20212027.

Vizualizace projektu:



 
Zodpovídá: BcA. Aneta Hrdličková
Vytvořeno / změněno: 12.8.2024 / 12.8.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688