Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  12.08.2024 11:12:11

Co by vaše žena měla vědět o investicích?

V praxi se často setkávám se situací, kdy ženy přebírají správu rodinného bohatství po svých partnerech. Důvod je jednoduchý, my muži se dožíváme statisticky nižšího věku než ženy. V mnoha rodinách tak přirozeně nastane období, kdy se právě žena bude starat o rodinné finance a zajistí jejich předání další generaci.

Očekávané průmerné dožití mužů vs. žen

Zdroj: https://www.czso.cz/csu/xb/jakeho-veku-se-pravdepodobne-dozijeme-2020

Aby byla tato přechodová fáze co nejplynulejší a aby se naše ženy cítily v roli správkyň rodinného majetku sebejistě, je důležité je na tuto situaci průběžně připravovat.

Existují čtyři klíčové oblasti, o kterých by měla mít každá žena alespoň základní povědomí:

1. Základní investiční principy

Je důležité, aby vaše žena rozuměla základním investičním principům, jako jsou diverzifikace, poměr mezi rizikem a výnosem (žádný výnos není bez rizika), a znala typy investičních aktiv (akcie, dluhopisy, nemovitosti). Porozumění těmto základům jí pomůže lépe se orientovat v investičním světě a přijímat informovaná rozhodnutí. Podle studií ženy investují opatrněji a často dosahují stabilnějších výnosů než muži, mohou tak být skvělými správkyněmi rodinného bohatství. Je tedy vhodné je na jejich roli připravit a nenechat je do ní pouze spadnout.

2. Rodinná investiční strategie

Vaše žena by měla alespoň v základu znát vaši rodinnou investiční strategii. Měla by pochopit vaše dlouhodobé finanční cíle, chápat, jak přistupujete k riziku, a vědět, do čeho investujete. Tyto informace jí umožní lépe porozumět, proč jsou určité investice ve vašem portfoliu. Díky tomu se může lépe rozhodovat a bude vědět, jaké kroky podniknout v různých situacích.

Prosím vás, pánové, tento bod neznamená, že máte svou manželku dlouhé hodiny školit v tom, proč jste zrovna teď koupili nebo prodali konkrétní akcii ve svém portfoliu. Jde spíše o to, aby vaše žena pochopila, že své portfolio v tomto případě stavíte na akciových investicích, protože jim dlouhodobě věříte jako bezpečnému nástroji, a že se jich ani ona nemusí obávat. Zároveň by měla vědět, co má s danou strategií udělat ve chvíli, kdy ji už nebudete řídit vy sám.

3. Co dělat v případě nečekané události

Je klíčové, aby vaše žena věděla, co dělat, pokud byste náhle zemřel. To zahrnuje vědět, kde jsou uloženy důležité dokumenty, kdo jsou vaši finanční poradci a jaké jsou vaše poslední vůle a pojistky. Tato připravenost může výrazně usnadnit přechodové období a zajistit kontinuitu ve správě financí.

Uvědomte si, že notář v rámci dědického řízení nebude pátrat po tom, kde se jaký váš majetek nachází. Bude hledat jen tam, kam ho pozůstalí nasměrují. Proto je třeba mít přehlednou inventarizaci svého majetku, díky níž zajistíte, že se žádný váš majetek neztratí. Navíc některé části majetku se mohou nacházet i „mimo systém“ jako třeba kryptoměny ve vaší peněžence nebo zlato uložené v bezpečnostní schránce, o které víte jen vy. I tato aktiva je třeba někde zaznamenat a evidovat.

Více o tématu dědického plánování jsem psal například v článku Dědictví, které vaši rodinu nezničí.

4. Profesní síť

Vaše žena by měla znát vaši profesní síť – finanční poradce, právníky, účetní a další klíčové osoby. Měla by mít přímý kontakt na tyto odborníky a vědět, jaké služby poskytují. To je pro efektivní správu rodinného majetku zcela zásadní.

Není to tak, že by se všech mých schůzek s klienty nadšeně účastnily i jejich manželky. Ale snažím se čas od času vytvářet vhodné příležitosti, při kterých bychom se mohli setkat a vzájemně se osobně poznat. Skvělými příležitostmi jsou společné obědy k narozeninám mých klientů, společenské nebo vzdělávací akce pro naše klienty nebo třeba společná hra golfu.

Inspirace ze zahraničí

Zahraniční zdroje také zdůrazňují, jak důležité je pro ženy překonat strach z investování a začít se vzdělávat o investičních možnostech. Například Kimberly Palmer z NerdWallet uvádí, že ženy často od investování odrazuje strach z chyb nebo ztráty peněz. Tori Dunlap, zakladatelka Her First $100K, doporučuje ženám, aby sbíraly i vlastní zkušenosti a učily se praxí. Až první vlastní prodělané peníze vám reálně ukáží, jaká je vaše skutečná míra tolerance k riziku. Je dobré tyto zkušenosti a zážitky se svými ženami sdílet a nechávat je růst i jako investorky společně s námi.

Závěr

Připravit svou ženu na roli správkyně rodinného bohatství je nejen praktické, ale i nezbytné. Znalost základních investičních principů, rodinné investiční strategie, postupů při nečekaných událostech a klíčových kontaktů jí dodá jistotu a umožní efektivně spravovat rodinné finance. Doporučuji začít postupně a pravidelně komunikovat o těchto tématech, což zajistí hladký přechod a klid pro celou rodinu.

U majetných podnikatelských rodin z řad našich klientů často vznikají tzv. rodinné rady, které si kladou za cíl do správy rodinného majetku zapojit nejen manželku, ale také rovnou další generaci. Takový postup pak zajišťuje velmi plynulý přechod majetku napříč generacemi. Více o rodinné ústavě a rodinné radě se dočtete v článku Rodinná ústava – plánujte na 200 let.

Pokud máte jakékoliv otázky nebo potřebujete konkrétní rady, neváhejte se na nás obrátit. Jsme zde, abychom vám pomohli na každém kroku vaší finanční cesty.

 


Jiří Cimpel, EFP

Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

Cimpel & partneři

Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

Více na https://cimpel.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 14:06  Technologičtí giganti se kvůli umělé inteligenci obracejí k jaderné energii:… Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
St 10:37  Pohonné hmoty dále zdražují. Blíží se však otočka? Petr Lajsek (Purple Trading)
Po 10:37  Rodinný holding jako rodinná banka II Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688