Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  12.08.2024 10:34:41

Americké akcie: 6 signálů dna na trzích, pullbacky jako každoroční kolorit a největší rychlý propad nálady od roku 1987

Letem světem (americkým) akciovým světem. Co zajímavého vůbec napsat po týdnu, kdy index S&P 500 odepsal - raději se podržte - čtyři setiny procenta. Taky vás to (ne)přestává bavit?

Americký akciový index S&P 500 zaznamenal v uplynulém týdnu výraznou volatilitu, nakonec ale odepsal pouze 0,04 %. V pondělí oslabil o 3 %, což bylo nejvíce od roku 2022. Trh byl pod silným prodejním tlakem kvůli posilování japonského jenu (omezování carry trade) a horším datům z amerického trhu práce. V úterý část ztrát napravil, ve středu ale přišel další pokles, a to s výrazným intradenním kurzovým rozptylem. Do konce týdne ovšem trh napravoval ztráty, čehož výsledkem je celková červená nula. I tak to byla čtvrtá týdenní ztráta v řadě.

S&P 500 se během pondělního výprodeje dotkl hranice přeprodanosti (RSI na 30 bodech) a prudce se propadl pod nejbližší hladiny podpory. Odraz výše v druhé polovině týdne lze zatím chápat jako rally z přeprodaných podmínek, která by se mohla zastavit okolo 20denního klouzavého průměru a hladiny zhruba 5 400 bodů. Na 5 410 je navíc kurzový odskok, který by se před případným dalším růstem cen akcií měl proobchodovat. Support by mohl být na minimech v pásmu 5 100 až 5 150, kde se zastavil pondělní propad. Pozitivem pro býky je možné nové vyšší kurzové dno právě z pondělí.

S&P 500 - technická analýza (9. 8. 2024, dlouhodobější)

To možné lokální dno jsem do grafu nakreslil proto, že to zatím vypadá tak, že se mohlo utvořit. Situace se může hodně rychle změnit, jak nám bylo důrazně připomenuto právě před týdnem. John Roque ze společnosti 22V Research se zkusil zamyslet, co mají investoři sledovat, pokud chtějí získat jakkoli silnější pocit, že cenové minimum z 5. srpna zůstane (alespoň na čas) opravdu minimem. Přišel na šest věcí (ne že by objevoval Ameriku):

  • Japonský jen musí přestat posilovat v páru s dolarem. V jenech si hodně investorů půjčovalo (s minimálními sazbami), aby je pak směnilo a v jiných měnách na nich vydělalo (s vyššími sazbami). To se s růstem úroků v Japonsku mění. Sazby Bank of Japan mohou dále růst, zatímco od Fedu se čeká jejich pokles. To není nejlepší podhoubí pro splnění hned první podmínky, nicméně trh to ví, takže kurz USD/JPY (snad) odráží očekávání všech investorů spojená se všemi dostupnými informacemi. Znáte to, efektivita trhu.
  • Velké tituly musejí přestat oslabovat. Ano, to je další myšlenka, kterou není potřeba schovávat za placenou bránu webu nebo služby makléřské společnosti. Ale to neznamená, že to není pravda. Když budou ztrácet Apple, NVIDIA, Microsoft a spol., index S&P 500 poroste jen sotva.
  • Akciové indexy musejí být přeprodané. S&P 500 se hladiny přeprodanosti (RSI na 30 bodech) dotkl, ale v režimu prodejního přetlaku si trh opravdu dlouho nepobyl. Přeprodanost v tom smyslu, že "nebudou prodejci", se tedy zatím nekoná.
  • Ceny vládních dluhopisů USA musejí přestat růst. Před týdnem se americké treasuries opět ukázaly v tom nejlepším světle, pokud jste hledali útočiště před jinak téměř všeobecnými výprodeji. A daří se jim dlouhodoběji, ode dna na konci dubna posílil iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (často zmiňovaný ticket TLT) o bezmála 10 %.
  • Fed (nejpozději) v Jackson Hole naznačí, jak bude snižovat sazby. Z uvolňování měnové politiky v USA se v posledních týdnech (opět) stala jasná věc, je to ale delikátní téma. Když bude Fed snižovat úroky výrazně a rychle, potvrdí tím, že má americká ekonomika problém. Když ale centrální banka nebude akční, hodí jí to akcioví investoři na hlavu.
  • Index volatility VIX bude klesat z lokálního extrémního vrcholu. To si (prozatím) můžeme odškrtnout, ze 65 bodů minulé pondělí index strachu spadl zpět k 20 bodům.
Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/investice/akcie/americke-akcie-6-signalu-dna-na-trzich-pullbacky-jako-kazdorocni-kolorit-nejvetsi
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688