Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  10.08.2024 15:17:30

Střípky z trhu - Komerční bance ubývají zahraniční akcionáři. Dividenda přijde od fotbalisty Ulicha či od finančníka Lapčíka

Hospodaření bank obchodovaných na pražské burze není letos zcela sourodé. Za 1. pololetí meziročně zisk zvýšila MONETA, skupina ERSTE dokonce reportovala historicky nejlepší hospodaření, avšak Komerční banka (dále jen KB) naopak vykázala více než pětinový pokles zisku. V návaznosti lze pozorovat vcelku logickou reakci investorů, když pražské burze letos s aktuálně 28% kurzovým posunem dominují právě akcie ERSTE. Akcie MONETA přidávají přes 12 %, když se přitom před výsledky v červenci vyhouply na nová historická maxima 111,40 . I přes zmiňované meziročně horší hospodaření se v zelených číslech nacházejí také akcie KB. Přidávají letos 4 %, když své může na titulu sehrávat přetrvávající lačnost domácích investorů.

Počet akcionářů KB totiž zatím setrvává na růstové trajektorii. Oproti několika posledním rokům však lze již letos hovořit o výrazném zpomalení. K 30. červnu banka evidovala 74 908 akcionářů, což byl oproti konci roku 2023 nárůst „jen“ o 1 430. O valnou většinu se vlastně tradičně postaraly domácí fyzické osoby, kterých banka evidovala již 68 864.

Pro porovnání loni KB celkově přibylo „magických“ 4 444 akcionářů, o rok dříve dokonce více než 10,5 tisíce.

Akcií KB se zbavují zahraniční investoři?

V uplynulém samotném 2. čtvrtletí lze však vysledovat úbytek nejspíše zahraničních akcionářů. KB čtvrtletně nezveřejňuje šířeji strukturu akcionářů jako ke konci roku, nicméně hlavní údaje za samotné 2. čtvrtletí ukazují na nárůst akcionářů o celkem jen 493. Domácích fyzických osob však za dané období přibylo téměř dvojnásobek, resp. 841. Z KB v 2. čtvrtletí tedy „utíkaly“ nejspíše zahraniční fyzické osoby, kterých je po domácích početně nejvíce, příp. pak prodávaly právnické osoby.

Podrobná poslední známá akcionářská struktura KB k 31.12.2023 (dle údajů z CDCP)

Zdroj: Výroční zpráva KB

Z trhu Start letos dividenda od tří firem

Celá řada společností letos neuskutečnila řádnou valnou hromadu v zákonném termínu do 30. června. Ať už se čeká na setkání akcionářů společnosti Coloseum, eman či nejblíže ve čtvrtek Pilulka. Každopádně po květnové dividendě 3,40 od výrobce speciální obuvi Prabos, červnové 3,33 od výrobce mobiliáře mmcité, se na „poslední“ požitek mohou těšit akcionáři výrobce klik M&T 1997. Firma, která se na trh Start dostala v červnu 2022, kdy bývalý fotbalista Ivo Ulich prodal při IPO více než 11% podíl ve firmě při kurzu každé akcie 30 tis. Kč.

Zatímco předběžné výsledky firmy za rok 2023 indikovaly čistý zisk 36,3 mil. , nakonec konečné ukázaly na zisk o více než 3 mil. nižší. Po již loni vyplacené záloze na dividendu ve výši 1 250 , valná hromada na konci července rozhodla vyplatit z velké části „zbytku“ loňského zisku dividendu 1 000 . Tedy v souhrnu na zmiňovaných dividendách 28,8 mil. . Prostřednictvím Fio Banky dividenda 1 000 bude akcionářům vyplacena nejpozději do konce srpna. Nárok na ni mají akcionáři, kteří akcie vlastnili k 5. srpnu.

Kurzově na pražské burze nejdražší akcie M&T 1997 se před dividendou dostaly zpět k letošním maximům, když na jaře se naopak zobchodovaly za 28 800 . Vzhledem ke kurzu před dividendou 32 tis. Kč, šlo ve vztahu k poslednímu požitku hovořit o dividendovém výnosu 3,1 %. Při zahrnutí i loňské zálohy pak o 7 %.

Graf: M&T 1997 - graf kurzu akcie cz

Zmínit lze, že oproti loňskému poklesu plánuje M&T 1997 pro letošní rok tentokrát zvýšit tržby o 5 % na 165 mil. . Provozní zisk EBITDA by však měl nepatrně klesnout na 47 mil. , potažmo čistý zisk na 30 mil. . K aktivitám firmy možno také uvést, že v říjnu má odstartovat výstavba nové haly za cca 10 mil. .

SAB finance s mezitimní dividendou 80,7 milionů korun

Ve čtvrtek 8. srpna konaná valná hromada společnosti SAB finance posvětila návrh představenstva rozdělit z vlastních zdrojů společnosti mezi akcionáře 80,7 mil. . Tedy na každou akcii 26,48 . Firma tak dle svého sdělení činí v návaznosti na dosavadní letošní hospodaření, kdy za 1. pololetí vykázala provozní zisk před zdaněním ve výši 108,9 mil. . Po jarním požitku 60,19 budou mít na ten aktuální nárok akcionáři držící akcie k 14. srpnu. Na pražské burze se tak s nárokem akcie SAB Finance budou naposledy obchodovat v pondělí 12. srpna. V pátek se převážně obchodovaly za 1 060 . Díky poslednímu polednímu obchodu nakonec zakončily na 1 080 , přestože v závěrečné aukci je nebyl problém příp. koupit o 10 levněji. Dividendový výnos lze ve vztahu k oficiálnímu závěrečnému kurzu stanovit na 8 %. Tedy pokud započítáme i zmiňovanou jarní dividendu.

Firma z hlediska rozhodnutí valné hromady prezentovala pouze výsledek hlasování o dividendě. Akcionáři však měli také rozhodovat o poměrně výrazné obchodní transakci. Posvětit totiž měli prodej části držených akcií na Maltě sídlící společnosti SAB Europe Holding. A to do rukou Radomíra Lapčíka, tedy majoritního akcionáře SAB Finance, za 345 mil. .

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
10.08. 20:49  říct to v čas (pavelpetr)
Diskuse je uzavřena

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688