OCP (Oční centrum Praha)
Zdraví  |  09.08.2024 10:48:27

Operace šedého zákalu se vyplatí v každém věku

Šedý zákal neboli katarakta je oční onemocnění, které postihuje miliony lidí po celém světě. Jedná se o stav, při kterém dochází ke snížení průhlednosti lidské oční čočky. Tento problém ale není omezen pouze na starší populaci, jak se často mylně domníváme. Ačkoli je šedý zákal nejčastěji spojen s věkem a postihuje většinou seniory, může se vyskytnout i u mladších lidí.

 

Hlavní příčinou vzniku šedého zákalu je stárnutí oční čočky v důsledku změn v jejím složení a velikosti. Většinou se objevuje ve věku 65 až 75 let a u pacientů postupně dochází k zakalení čiré lidské oční čočky. Toto zakalení brání průchodu světelných paprsků na sítnici a člověk si tak připadá, jako by viděl přes mlhu. Příznakem je tedy zamlžené, zhoršené a zkreslené vidění na blízko i do dálky.

 

„Většina případů šedého zákalu je spojena s věkem. U mladších jedinců může být šedý zákal způsoben úrazem, nemocí, nezdravým životním stylem nebo užíváním určitých léků, například kortikosteroidů,“ vysvětluje MUDr. Radan Zugar, primář Očního centra Praha, a dodává: „Rovněž se vyskytuje vrozený šedý zákal u novorozenců, kde jsou nejčastějšími příčinami genetika, léky nebo onemocnění matky během těhotenství.

 

Na věku nezáleží, operace se vyplatí vždy

 

Šedý zákal lze odstranit pouze chirurgicky. Neexistuje žádný jiný způsob jeho léčby, pouze operace. Pokud člověk operaci nepodstoupí, postupně oslepne. Proto se vyplatí podstoupit ji v jakémkoliv věku.

 

„Věkové rozpětí operantů katarakty u nás v Očním centru Praha je 23–99 let. Tato široká věková škála ukazuje, že je operace katarakty úspěšná a přínosná pro pacienty různých věkových skupin. Vidění, které bylo do té doby zamlžené a šedivé, je nově opět jasné a barevné. Většina pacientů je z nového vidění nadšená a po operaci se jim výrazně zlepší kvalita života,“ uvádí pan primář Zugar.

 

U nejmladšího, 23letého pacienta vznikl šedý zákal v takto mladém věku jako komplikace jiného očního onemocnění. U mladých pacientů se vyplatí investovat do prémiových čoček, protože je budou využívat po mnoho let. Prémiové čočky často nabízejí lepší kvalitu a komfort vidění, mohou korigovat více očních vad současně a zajišťují dlouhodobou spokojenost. Operace pro mladé pacienty znamená nejen zlepšení současného vidění, ale také snížení pravděpodobnosti budoucích komplikací a nutnosti dalších operací.

 

Nejstaršímu pacientovi bylo téměř sto let. I v tomto věku se operace katarakty vyplatí, protože výrazně zlepšuje kvalitu života. Po zákroku mohou pacienti znovu vidět jasně a ostře, což má pozitivní dopad na jejich fyzickou i psychickou zdatnost. Lepší vidění umožňuje větší samostatnost při každodenních aktivitách, snižuje riziko pádů a úrazů a podporuje aktivnější životní styl. Psychicky pacienti často pociťují větší radost ze života, protože mohou opět plně vnímat svět kolem sebe, číst, sledovat televizi a zapojit se do společenských aktivit.

 

Častý a bezpečný chirurgický zákrok

 

„Operace šedého zákalu je plně hrazena ze zdravotního pojištění. Díky moderní medicíně a nejnovějším technologiím se v dnešní době jedná o jednu z nejčastějších a nejbezpečnějších operací vůbec. Před ani po operaci se se prakticky nevyžadují žádná zásadní omezení pacienta. Operace se provádí ambulantně a je zcela bezbolestná, vysvětluje pan primář Zugar.

 

Během operace vymění oční chirurg zkalenou lidskou oční čočku za čočku umělou. Samotný zákrok se provádí v lokální anestezii, je zcela bezbolestný a trvá asi patnáct minut. Většinou se operuje jedno oko a s odstupem jednoho týdne druhé, ale v Očním centru Praha již běžně operují i obě oči v jeden den. Vhodnost oboustranné operace je vždy individuální a musí ji doporučit lékař na základě předoperačního vyšetření.

 

 

Hlavní přínosy operace

 

Jak již bylo zmíněno, operace šedého zákalu významně zlepšuje kvalitu života pacientů. Tím, že umožňuje pacientům vidět svět znovu jasně a ostře, přináší významné pozitivní změny do jejich každodenního života a celkové kvality života.

 

Zlepšení zraku: Hlavním přínosem operace šedého zákalu je obnova jasného a ostrého vidění. Po zákroku pacienti často zaznamenají dramatické zlepšení svého vidění, což jim umožňuje vidět svět v živějších barvách a s většími detaily.

 

Zvýšení bezpečnosti: Lepší zrak znamená lepší orientaci v prostoru, což snižuje riziko nehod a úrazů. To je zvláště důležité pro starší lidi, kteří jsou náchylnější k pádům a následným zraněním.

 

Zlepšení samostatnosti: Obnovený zrak vede k větší nezávislosti a soběstačnosti.

Kvalitní vidění umožňuje pacientům znovu vykonávat každodenní činnosti, jako je čtení, řízení auta nebo sledování televize, které mohly být kvůli šedému zákalu obtížné nebo nemožné.

 

Zvýšení úrovně sociálního života: Lepší vidění umožňuje pacientům plně se zapojit do společenských aktivit, což může zlepšit jejich sociální život a emoční pohodu. Mohou se opět účastnit rodinných setkání, kulturních akcí a dalších společenských událostí, které byly dříve omezené kvůli špatnému zraku.

 

Zvýšení sebevědomí: Mnozí pacienti hlásí po operaci šedého zákalu zvýšení sebevědomí a celkové spokojenosti se životem. Zlepšený zrak jim dává pocit kontroly a schopnosti zvládat každodenní výzvy, což pozitivně ovlivňuje jejich psychické zdraví.

 

Zlepšení pracovního výkonu: Pro mladší pacienty nebo osoby v produktivním věku může obnovený zrak znamenat výrazné zlepšení pracovního výkonu a schopnosti vykonávat své pracovní povinnosti efektivněji a bezpečněji.

 

Zlepšení celkového zdraví zraku: Kromě odstranění šedého zákalu může operace také pomoci včas odhalit a léčit další oční problémy, čímž se zlepšuje celkové zdraví očí a prevence budoucích komplikací.

 

Oční centrum Praha

OCP je soukromá oční klinika s dlouholetými zkušenostmi, která poskytuje zdravotní péči v oboru očního lékařství již od roku 2000. Po celou dobu existence je naší nosnou myšlenkou "Návrat do jasného světa na dosah ruky” a za uplynulých 20 let jsme do jasného světa vrátili téměř 100.000 pacientů, kteří byli na naší klinice úspěšně operováni. Poskytování kvalitní péče a lidský přístup ke každému pacientovi v Očním centru Praha vždy byl, je a bude i do budoucna na prvním místě.

Více informací na: www.ocp.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688