OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Ze světa  |  08.08.2024 18:32:12

V některých oblastech Německa roste poptávka po pojištění proti živlům

Třetina všech nových pojistných smluv je v Německu stále ještě poptávána bez krytí dalších přírodních rizik, jako jsou přívalové deště a povodně. Vyplývá to z analýzy, kterou si nechala vypracovat společnost JDC.

Poptávka po pojištění budov se zahrnutým živelním pojištěním postupně roste – zejména v oblastech méně ohrožených povodněmi. Vyplývá to z analýzy, kterou si nechala vypracovat společnost Jung, DMS & Cie. Makléřský pool chtěl zjistit, jak se reálně daří dobrovolnému pojištění proti přírodním rizikům na pozadí probíhající debaty o povinném pojištění proti přírodním rizikům.

Analýza kalkulace sazeb pro pojištění budov

Společnost Morgen & Morgen GmbH proto z pověření společnosti Jung, DMS & Cie. analyzovala desítky tisíc anonymizovaných kalkulačních zadání. Společnost poté publikovala informaci, že údaje se týkaly kalkulací sazeb pro pojištění budov, které si prostřednictvím analytické společnosti vyžádali zprostředkovatelé pro své zákazníky. Základem tedy byly poptávky – nikoli skutečně uzavřené smlouvy. Údaje se týkají období od začátku roku 2022 do poloviny června 2024.

Poloha objektu rozhoduje

Výsledek analýzy: ve vybraném období byla přibližně třetina (34,9 %) všech sazeb u nových pojistných smluv na pojištění budov vypočtena bez zahrnutí živelních nebezpečí do pojistné ochrany. Ze zbývajících dvou třetin (65,1 procenta), u nichž bylo do výpočtu zahrnuto pojištění přírodních rizik, se téměř 90 % budov nacházelo v první rizikové zóně („ZÜRS Geo”). Zájem klesal tím více, čím zranitelnější byl region, v němž se nemovitost nacházela. Ve druhé zóně zahrnovaly nabídky živelní škody jen z 9 %, v zóně 3 už jen 2 % a v zóně 4 pouhé 1 %.

Poptávka roste

Za poslední 3 roky se poptávka po pojistkách bez ochrany před přírodními riziky snížila ze 41 % v roce 2022 na současných přibližně 32 %, jak vyplývá ze zprávy o analýze. Prognózu pro zbývající půlrok letošního roku ve zprávě ovšem nenajdeme. V oblastech s malým rizikem se poptávka vyšplhala z 86 % v roce 2022 na současných 89 %. Mírný nárůst byl zaznamenán také u budov ve druhé zóně. Nárůst činil jeden procentní bod, nejde tedy o výrazný zvrat. „V roce 2024 zde však pouze přibližně necelých 10 % všech pojistných smluv na budovy zahrnovalo krytí přírodních rizik," uvádí se ve zprávě.

Naopak znepokojivé je úroveň krytí rizik ve více ohrožených oblastech. Zde již tak velmi zdrženlivá poptávka po pojištění budov včetně ochrany proti přírodním nebezpečím nadále klesala. „Není to však ani tak způsobeno nedostatečným povědomím o rizicích, ale spíše tím, že budovy ve třetí a čtvrté zóně buď nemají žádnou ochranu proti přírodním rizikům, nebo jen za velmi vysoké pojistné,“ uvádějí autoři.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688