Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Měny-forex  |  12.10.2003 14:24:44

Shrnutí uplynulého týdne na trzích USA


Minulý týden uzavřely všechny tři hlavní americké akciové indexy v mírném zisku, přičemž nejvíce si připsal technologický Nasdaq. Všechny dny vyjma středy byly přírůstkové. Makroekonomických čísel tento týden nebylo mnoho a tak lze vzestup vysvětlit pozitivní náladou investorů. Na počátku týdne bylo spolu s předcházejícím týdnem dosaženo šestidenní šňůry, při níž indexy pouze rostly. Hlavním tématem uplynulého týdne se stal americký dolar.

 

Důležité makroekonomické zprávy přišly až na závěr týdne. Ve čtvrtek byly zveřejněny Jobless Claims, které zaznamenávají počet lidí, kteří šli v minulém týdnu poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti. Toto číslo vykázalo nejnižší hodnotu za posledních 18 měsíců a stalo se tak spolu s ukazatelem Non-farm Payrolls, který vyšel předchozí pátek znakem, že trh práce se začíná zlepšovat. V pátek vyšel index cen průmyslových výrobců, který v září vykázal meziměsíční nárůst o 0,3%. Motorem růstu byly zejména ceny potravin. Jádrový PPI zůstal na stejné hodnotě. Investoři by rádi viděli větší nárůst cen, neboť ty by znamenaly větší nastartování ekonomiky. Retailové řetězce ohlašovaly prodeje za měsíc září a výsledky byly velmi dobré, což znamená, že spotřebitelské výdaje jsou na dobré úrovni a přispívají k růstu ekonomiky. Schodek bilance zboží a služeb v srpnu mírně poklesl navzdory předpovědím analytiků o jeho dalším prohloubení. Důvodem je zejména pokles importu zboží. Schodek služeb zůstává nadále kladný. Vysoký deficit obchodní bilance je hlavní příčinou tlaku na americký dolar, jehož svědky jsme byly i minulý týden. Dolar nadále klesal jak vůči euru tak i vůči japonskému yenu. Kurs dolaruyenu dokonce dosáhl tříletého minima.

 

Uplynulý týden přinesl první výsledky za třetí čtvrtletí. Společnosti vesměs předčily očekávání analytiků a navázaly tak na trend ze čtvrtletí druhého. Jedinou společností, která ohlásila horší výsledky ve srovnání s minulým rokem byla General Electric. I to však bylo v souladu s očekáváním analytiků. Skutečná záplava výsledků se očekává v dalších dvou až třech týdnech. Nejlepším sektorem bylo zlato, které vymazalo ztráty z předchozího týdne,  následované polovodiči, k jejichž růstu pomohl také upgrade společností Intel a Texas Instruments od Deutsche Bank Securities  

 

Cena ropy v minulém týdnu opět prudce vzrostla a téměř dosáhla hodnoty 32 dolarů za barel. Ještě větší nárůst zaznamenala cena zemního plynu. Cena zlata mírně vzrostla. Výnos z desetiletých dluhopisů stejně jako v předchozím týdnu vzrostl, když hlavními důvody byly růst akciových trhů a situace ohledně amerického dolaru.

 

Nejdůležitější zprávou z Evropy je ponechání klíčové úrokové sazby Bank of England na úrovni 3,5%. Představitelé největší evropské ekonomiky Německa snížili odhad růstu HDP na tento i příští rok. NezaměstnanostNěmecku naproti tomu neočekávaně poklesla. Akciové indexy ve světě si také připsaly mírné zisky, přičemž největší výnos zaznamenala burza v Hong Kongu.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (17.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
10.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (10.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (3.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
26.04.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (26.4.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste