Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  06.08.2024 11:34:56

Panické snížení sazeb nečekejme

Panické snížení sazeb nečekejme

11:34 6. srpna 2024
_NZ79221 flickr photo by Federalreserve shared with no copyright restrictions using Creative Commons Public Domain Mark (PDM)

V jakém ekonomickém prostředí se nacházíme? Jde o prostředí, kde s nižší inflací dochází k růstu reálných úrokových sazeb, které následně působí na zpomalující ekonomickou aktivitu. Vše se děje za situace, kdy trhy od výkonů amerických společností očekávají dále rostoucí zisky. Rizikem je, že taková očekávání nebudou naplněna, což by trh reflektoval přehodnocením výhledu, včetně odpovídající úpravy pozic.

Tržní výprodej několika posledních dní neměl jeden jediný spouštěč. Odehrálo se toho víc. Viděli jsme zklamání u některých největších amerických technologických firem, které patřily mezi tahouny růstu indexů. Viděli jsme náznak ochoty Fedu snížit za určitých podmínek sazby, po čemž přišla data, konkrétně ta z trhu práce, odpovídající těmto podmínkám. Viděli jsme uzavírání carry pozic u japonského jenu. Viděli jsme jeden z historicky největších a nejrychlejší nárůstů volatility amerického trhu v prostředí, kde dosavadní sázky šly směrem short volatilita indexů a long volatilita u konkrétních firem.

Taková kombinace prověřila nervy tržních účastníků. I přesto, že teď, ve chvíli vydání tohoto textu, vidíme jeden den paniku, druhý den klid a růst, rozhodně nemůžeme konstatovat, že se situace neobrátí a že další výprodeje nebudou následovat.

Co přesně je přivodí, nevíme. Napětí a spekulace o možných spouštěčích je značná, od napřímení výnosové křivky až po skloňování Sahm Rule, u kterého sama jeho autorka Claudia Sahm sice tvrdí, že „this time is different“, zároveň ale ponechává zdvižený varovný prst. Jestliže budeme chtít vidět déle trvající výprodeje, klidně i připomínající situaci z března 2020, strach z recese se musí posunout do stavu jejího potvrzení daty, a tím pádem i adekvátní reakcí ze strany centrální banky.

Dnešní trhy se podle nás v tomto směru poněkud unáhlují. Jde zejména o dluhopisy a výhledy změn sazeb Fedu. I přesto, že bondový trh považujeme za jeden z nejchytřejších s ohledem na vyhodnocení makro vývoje, pohyby americké výnosové křivky z posledních dní nám přišly až příliš nastavené na velmi brzkou recesi, kterou zatím nic nepotvrzuje.

Americká ekonomika zpomaluje a s ní i inflace a trh práce. To půjde ruku v ruce s úpravou sazeb, která by podle nás měla začít v září, a klidně rovnou dosáhnout snížení úroků o padesát bodů, pokud to Fed uzná dle dat za vhodné. S událostmi, jako je záchranné zasedání Fedu mimo plán, ale v tuto chvíli nepočítáme. Počítáme s tím, že aktuální restrikce měnové politiky už opravdu není potřeba.

Zdroj: Bloomberg, Reuters, TradingView

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

St   9:18  TSMC: Popření spekulace ohledně vyšetřování Research (J&T BANKA)
St   9:16  Qualcomm: Arm vypovídá firmě licenci Research (J&T BANKA)
St   9:15  Deutsche Bank: Zisk nad odhady, potvrzení výhledu Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

06.02.2020Komentář: ČNB přichází s panickým zvýšením sazeb Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
01.08.2019U hypoték další snížení cen nečekáme GEPARD FINANCE (GEPARD FINANCE)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688