Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  06.08.2024 10:41:16

Problémy v průmyslu stále neberou konce

Průmyslová výroba v České republice v červnu vykázala známky zlepšení, když v reálném vyjádření meziměsíčně vzrostla o 0,7 %, ačkoli v meziročním srovnání jde o povážlivý propad o 9,1 %. K výraznému zhoršení pohledem meziročních dat přispěl zejména omezený vliv automobilového průmyslu díky vysoké srovnávací základně předchozího roku.

Pohledem na jednotlivá odvětví si všímáme, že celkový propad je opět tažen zejména automobilovým průmyslem, který souhrnnou průmyslovou výrobu ponížil o 1,6 p.b., když zejména kvůli vysoké srovnávací základně meziročně poklesl o 7,9 %. Za celé první pololetí je však výroba v automotive „jen“ o 1,8 % nižší než vloni. K obdobnému vývoji došlo i ve výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení, která k propadu v průmyslu přispěla ve výši -0,7 p.b., když meziročně poklesla dokonce o 28,8 %. Nadále přetrvává negativní trend ve výrobě strojů a zařízení, kde vzhledem k nízké poptávce došlo k poklesu o 12,2 % r/r, což celý průmysl ponížilo o 1 procentní bod. Naopak k pozitivnímu vývoji nadále dochází v případě výroby a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, jejíž meziroční růst dosáhl výše 4,2 %, což představovalo nejvyšší příspěvek k výkonu celého průmyslu (+0,27 p.b.). Dále přispěla i výroba chemických látek a chemických přípravků (+0,23 p.b.), která vzrostla o 5,9 %, ale také výroba potravinářských výrobků (+0,14 p.b.), která vzrostla o 3,1 %. Celkově zpracovatelský průmysl meziročně poklesl o 3,9 %. V oblasti těžby a dobývání bylo květnové zlepšení v červnu vystřídáno dalším poklesem (-2 % r/r), kdy výsledek reflektuje i klesající poptávku po zpracování základních kovů (-9,2 % r/r).

Pohledem na nové zakázky vidíme, že výhled do budoucna se mírně zlepšil, když v meziročním srovnání došlo k růstu poptávky o 4,1 %. V tom se nejvíce projevuje vysoká poptávka po produkci v automotive (+11,3 %), která do celkového rozkladu růstu zakázek přispěla ve výši 4,25 p.b, dále je růst značný i v případě výroby ostatních dopravních prostředků (+23,2 %, tj. +0,51 p.b. do celkového rozkladu). Naopak přetrvávající problémy indikuje nadále se snižující poptávka v hutnictví a slévárenství, kde zakázky poklesly nejvíce ze všech průmyslových odvětví (-9,1 %).

Na trhu práce se slabší výkon průmyslu stále projevuje i v nižší zaměstnanosti (-2 % r/r), přičemž průměrná mzda v průmyslu dosáhla za první půlrok meziročního růstu 7,4 %.


Průmysl v České republice v červnu vykázal po očištění mírné zlepšení, avšak meziročně je jeho výkon výrazně horší. Světlo na konci tunelu zatím nepomáhá přiblížit ani situace v zahraničí, když zejména propad výkonu německé ekonomiky v druhém kvartále a zhoršení v předstihových ukazatelích nepřidaly na optimismu ani pro nadcházející měsíce. Navíc zůstává otázkou i vůdčí schopnost českého automobilového průmyslu, který sice nadále roste, nicméně tempo růstu slábne. Přesto očekáváme, že nejpozději ve čtvrtém kvartále tohoto roku by mělo odložené oživení v zahraničí českému průmyslu pomoci dosáhnout kladných výsledků.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

03.03.2023Posilování koruny stále nebere konce (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
24.03.2021Zdražování pohonných hmot nebere konce Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
22.02.2021Ztráty dluhopisů neberou konce ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688