Broker Consulting (Broker Consulting)
Pojištění  |  05.08.2024 13:59:00

Náklady na pojištění typického vozu nepatrně rostou již třetí měsíc v řadě - Broker Consulting POVIndex

 

Hodnota Broker Consulting Indexu sledující vývoj nákladů na pojištění typického vozu vzrostla také v měsíci červnu. Oproti květnovým hodnotám došlo ke zvýšení o necelá dvě procenta, konkrétně o 102 korun, na konečných 7 163 korun. Situace ve středočeském Benešově téměř kopíruje průměrný celorepublikový nárůst, náklady na povinné ručení zde stouply o 109 korun, zatímco v Praze o 94 korun. Víte, co můžete očekávat od asistenční služby?

Průměrné náklady na pojištění typického vozu opět vzrostly. Jejich růst se však dle očekávání pohybuje v řádech nižších procent. Průměrně tak za povinné ručení v červnu řidiči zaplatili přes sedm tisíc korun (7 163 ), stejně jako v uplynulém měsíci (7 061 ). Ještě v dubnu se přitom průměrná hodnota POVIndexu pohybovala pod hranicí sedmi tisíc, a to konkrétně 6 927 korun, stejně tomu bylo i v měsíci březnu (6 907 ). Podíváme-li se na únorové (7 006 ) a lednové hodnoty (7 023 ) pak vidíme, že se náklady na tento druh pojištění výrazně nemění.

Dle Broker Consulting Indexu povinného ručení se náklady na pojištění typického vozu zvýšily i v Praze. Oproti květnu vrostla průměrná hodnota o 94 korun, na konečných 7 990 korun. „Od začátku roku se cena povinného ručení v Praze zvýšila v průměru o 211 korun, stále se však pohybuje pod hranicí osmi tisíc korun,“ komentuje vývoj analytik neživotního pojištění společnosti Broker Consulting Jiří Váchal.

Meziměsíční nárůst hodnoty Broker Consulting POVIndexu byl v červnu patrný také ve středočeském Benešově. Průměrné náklady na pojištění typického vozidla, které je v našem Indexu zastoupeno novou Škodou Octavií 1,6 TDI, 85 kW a dalšími běžnými vozidly podobné kubatury a výkonu, se oproti květnu zvedly o 109 korun, na konečných 6 335 korun. „V lednu zde za povinné ručení řidiči zaplatili 6 267 korun a v únoru 6 274 korun. Březen přinesl mírné snížení hodnoty, a to na 6 089 korun, zatímco v dubnu zaznamenal Index průměrnou hodnotu 6 116 korun,“ dodává Jiří Váchal.

S čím může pomoci asistenční služba?

Asistenční služby jsou v České republice součástí povinného ručení, přičemž základní asistenční služby nabízí pojišťovny k povinnému ručení obyčejně zdarma. Vždy je však zapotřebí seznámit se s výší limitů a rozsahem pojištění, který je uveden v pojistných podmínkách smlouvy. „Obezřetní bychom měli být i v případě, že si připlatíme za rozšířený balíček služeb. Pojišťovny totiž nemusí krýt vždy všechno a automaticky,“ uvádí Jiří Váchal ze společnosti Broker Consulting.

Výčet služeb, se kterými dokáže asistenční služba pomoci, je obšírný. „Pojišťovna například v případě vzniku dopravní nehody uhradí příjezd a práci mechanika, vyproštění vozidla, odtah, opravou a další služby. Jestliže se vaše auto vlivem nehody stane nepojízdné, může také pomoci i s náhradním ubytováním. Asistence vám také poradí jak postupovat a co doložit pro řádné odškodění v případě, že vás někdo zraní,“ uzavírá Jiří Váchal.

Do těchto služeb spadá také pomoc s odtahem vozíku nebo obytného přívěsu, úschova vozidla, vyslání náhradního řidiče či repatriace vozidla ze zahraničí.


POVIndex byl poprvé spuštěn v srpnu roku 2019. Od svého počátku sleduje vývoj nákladů na povinné ručení pro řidiče bez historie, ať už se jedná o nového řidiče, nebo o řidiče, který donedávna užíval služební vozidlo. Broker Consulting POVIndex je počítán odlišnou metodikou, než jako používá ČKP. Pro vizualizaci je zvolena značka vozu Škoda Octavia 1,6 TDI, 85 kW. POVIndex zastupuje běžné vozidlo podobné kubatury a výkonu ve vyšších hodnotách plnění, kdy první hodnota udává limit pojistného plnění pro případ škody na zdraví a druhá částka limit pro škody na majetku a ušlém zisku. Index je složen z těchto limitů povinného ručení: 36 % 100mil/100mil, 55 % 150mil/150mil a 9 % 200mil/200mil. V dlouhodobém horizontu lze díky POVIndexu sledovat, zda pojišťovny základní sazby u typického vozu spíše zdražují, nebo zlevňují.

Broker Consulting POVIndex je založen na odlišné metodice výpočtu, než jakou používá ČKP. Jeho hodnota nevychází z průměru hodnot celé řady veličin, ale z menšího množství parametrů. POVIndex ukazuje průměrnou cenu za typické povinné ručení pro nový vůz Škoda Octavia 1,6 TDI, 85 kW. Typ vozu byl vybrán proto, že je typickým zástupcem vozů, které používají české domácnosti. Pojištění zahrnutá do POVIndexu obsahují nejběžnější možné krytí. Pojištění dostupná na trhu ale nemají úplně identický rozsah krytí. Vždy je potřeba posuzovat nejenom cenu, ale také rozsah benefitů (zejména asistenčních služeb) ve vztahu k potřebám řidiče (Jak moc jezdí? Jaké vzdálenosti? Jak si představuje servis od pojišťovny v případě nehody?). Rozdíly v pojištěních jsou například v limitech pro opravu na místě, v limitech pro vzdálenost hrazeného odtahu, případně v možnostech náhradního vozidla.

Poznámka pro média: Broker Consulting Indexy je možné volně publikovat pouze s označením „Broker Consulting Index“ (např. Broker Consulting Index hypotečních úvěrů). Více informací najdete též na webu https://www.bcas.cz/onas/pro-media/.

Broker Consulting Indexy je nyní možné sledovat v interaktivní formě na webu. Zde lze zároveň exportovat zdrojová data ke grafům. Vice dostupné na odkaze: https://www.bcas.cz/o-nas/broker-consulting-povindex/.

Kontakt pro média:

Lenka Kuželová

Specialistka PR a externí komunikace

Mobil: +420 731 929 990, e-mail: lenka.kuzelova@bcas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688