Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  05.08.2024 15:01:00

Investoři společnosti Apple byli po Buffettově snížení podílu vyzváni, aby zůstali v klidu

Někteří si snížení podílu společnosti Berkshire Hathaway společnosti Applu vykládají jako nedostatek přesvědčení o růstu výrobce iPhonů. Mnozí na Wall Street však investory vyzývají, aby se na tuto zprávu vykašlali a zůstali v klidu. Konglomerát vedený Warrenem Buffettem v sobotu odhalil, že během druhého čtvrtletí prodal téměř polovinu své pozice v technologickém gigantu. Jeho podíl nyní činí zhruba 84 miliard dolarů, což je méně než přibližně 140 miliard dolarů na konci března. K prodejům docházelo v době prudkého růstu akciového trhu, který poslal akcie společnosti Apple o 23 % výše a posunul index S&P 500 od jednoho rekordu k druhému. Zpráva o prodeji naopak přispívá k dnešnímu výraznému poklesu na akciových trzích, před otevřením trhů klesá technologický index Nasdaq o 6 % a akcie Apple ztrácí dokonce 10%.

Od roku 2016, kdy Warren Buffett poprvé zveřejnil svůj podíl ve společnosti Apple, její akcie vzrostly o téměř 900 %, protože společnost upevnila svou pozici v tomto odvětví a cestou přinesla Berkshirovi nerealizované zisky v hodnotě miliard dolarů.

"Buffettovo snížení podílu ve společnosti Apple je pouze o řízení rizik," řekl Joe Gilbert, senior portfolio manažer společnosti Integrity Asset Management. "Kdyby existovaly obavy o dlouhodobou životaschopnost společnosti Apple, Buffett by z celé pozice vystoupil. Podobně jako v případě jiných snížení akciových pozic Berkshire má Buffett významné nerealizované zisky."

Graf: Buffett snižuje podíl výrobce iPhonů

apple 1

Zdroj: Bloomberg

Odhalení portfolia společnosti Berkshire přichází jen několik dní poté, co Apple zveřejnil své vlastní čtvrtletní výsledky, které ukázaly návrat k růstu tržeb a naznačily, že nové funkce umělé inteligence zvýší prodeje iPhonů v nadcházejících čtvrtletích. Akcie společnosti Apple se po zprávě o výsledcích pohybovaly stabilně a nakonec zakončily týden růstem navzdory širšímu výprodeji.

Přestože investiční strategii Buffetta - dlouho známého jako věštce z Omahy - je těžké ignorovat, podíl Berkshire v Applu se v posledních letech zvětšil natolik, že někteří investoři začali uvažovat, zda firma nebude muset svou pozici snížit, aby vyrovnala své podíly. I po zrušení podílu zůstává Apple největší jednotlivou pozicí Berkshire.

"Pokud máte tak velkou pozici, vyberete si nějaké zisky a snížíte část rizika koncentrace," řekla Cathy Seifertová, analytička společnosti CFRA. "Stále mají poměrně koncentrované portfolio," dodala.

Není to také poprvé, co Berkshire snižuje svůj podíl ve společnosti Apple. Na svém květnovém výročním zasedání firma prozradila, že během prvního čtvrtletí letošního roku snížila svou pozici. Buffett tehdy investorům naznačil, že při prodeji mohly hrát roli daňové dopady.

Nejnovější oznámení přichází v kontextu širších obav z možného hospodářského poklesu. Horší než očekávané údaje o zaměstnanosti v pátek podnítily obavy, že Federální rezervní systém možná příliš dlouho otálel se zahájením snižování úrokových sazeb, což vedlo k technické korekci indexu Nasdaq 100 a indexu volatility Cboe směrem k hodnotě 25.

Graf: Výprodej technologií se prohlubuje

apple 2

Zdroj: Bloomberg

Podobné společnosti s megakapitoly, včetně Microsoft Corp., Amazon.com Inc. a Alphabet Inc. se propadly z rekordních maxim dosažených na začátku července. Celkově členové Nasdaq 100 ztratili v tomto období hodnotu více než 3 biliony dolarů, přičemž společnosti Nvidia Corp. i Tesla Inc. zaznamenaly pokles o více než 20 %. Společnost Apple mezitím poklesla o přibližně 6 % ze svého historického maxima.

Podle Briana Mulberryho, manažera klientského portfolia ve společnosti Zacks Investment Management, je možné, že Berkshire, stejně jako stále více investorů, chce vidět více důkazů, že se investice do umělé inteligence společnosti Apple vyplatí růstem tržeb, a není přesvědčena, že se tak děje dostatečně rychle.

Násobek ocenění společnosti Apple - na úrovni 33násobku budoucích zisků v polovině července - byl o 11 bodů vyšší než u širšího indexu S&P 500, což je rozdíl, který byl naposledy zaznamenán v období po pandemii a finanční krizi, ukazují údaje shromážděné agenturou Bloomberg. Mulberry se však domnívá, že i přes tuto prémii za ocenění má pro investory stále smysl vlastnit akcie společnosti Apple. "Stále jsou ve zdravé rozvahové pozici a stále jim budou růst zisky rychleji než širšímu trhu," řekl.

Jiní, včetně analytika společnosti Wedbush Dana Ivese, poukazují na věrnost značce Apple a její budoucí růst - podle jeho názoru se nachází na vrcholu velkého cyklu aktualizací, který v letech 2025 a 2026 povede k růstu tržeb.

"I když by to někteří mohli číst jako obavy o důvěru, Apple právě dosáhl silného čtvrtletí, před kterým je masivní supercyklus poháněný umělou inteligencí, a my to nepovažujeme za čas stisknout tlačítko exit," řekl Ives.

Apple samozřejmě není jediným podílem, který Berkshire v poslední době snížila - zbavuje se akcií Bank of America Corp. a od poloviny července snížila svou pozici o 8,8 %. Někteří to považují za znamení, že Buffett nevidí v obou společnostech žádné individuální problémy, ale naopak sází na to, že americký spotřebitel a širší ekonomika budou oslabovat. "Buffett možná cítí, že se chystáme do recese, takže tím, že nyní navýší hotovost, bude moci později levně nakoupit společnosti," řekl Jim Awad, senior managing director ve společnosti Clearstead Advisors. . "Možná cítí přicházející příležitost."

Zdroj: Bloomberg

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Po 14:26  Toyota utlumí svou produkci EV do r. 2026 o třetinu na 1 milion Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Po 10:04  Analytik Petr Lajsek komentuje americkou nezaměstnanost. Jaký vliv mohou mít… Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Po   9:16  Americké indexy propadly po datech o zaměstnanosti Research (Česká spořitelna)
Po   9:04  USA: Trh práce pokračuje v solidním vývoji Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688