ASO ČR (asocr.cz)
Z domova  |  05.08.2024 01:00:00

Možné změny u předčasných důchodů. Část koalice chce úpravu valorizace předčasných penzí

Část vládní koalice, podle zpravodajství České televize, chce v Poslanecké sněmovně prosadit úpravu, která znamená pomalejší valorizace penzí pro ty, kteří za výhodnějších podmínek odešli do předčasného důchodu v předchozích dvou letech. Parlamentní opozice má k tomu návrhu části koalice výhrady.

Jde totiž o to, že vysoké valorizace penzí lidi přilákaly. Žádosti těch, kteří se rozhodli výhodnějších podmínek využít, zahltily úřady natolik, že objednat se na některé pobočky byl problém. Zatímco v roce 2021 požádalo o předčasnou penzi přes dvaatřicet tisíc lidí, rok na to už to byl zhruba dvojnásobek.

Loni bylo žadatelů ještě více, přes sto tisíc. Vláda na to reagovala zpřísněním podmínek. Část vládní koalice nyní chce úpravy i pro ty, kteří do předčasného důchodu za výhodnějších podmínek již vstoupili.

„Člověk, který pracoval déle, dostává nižší důchod až o dva tisíce korun, ačkoliv do systému odvedl více peněz. Ti, kteří dostávají dneska více, aby měli do budoucna o něco pomalejší valorizaci po několik let. A naopak ti, co dneska dostávají méně, a měli by dostávat více, aby měli rychlejší valorizaci,“ zdůvodnil uvedený návrh části koalice předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka (ODS) má uvedený návrh logiku v tom, že je dobře, aby dostávali vyšší penzi lidé, kteří setrvávají v zaměstnání déle než lidé, kteří odejdou do předčasného důchodu.

Proti je, kromě opozice, i část koalice

Záměr snížit valorizace u předčasných důchodů má podporu i TOP 09. Její zástupci se ale obávají, že by mohl narazit u soudu. Rozdíly v penzích by tak narovnali jinak. „Mně se to jeví po konzultacích s právníky tak, že právně by byla schůdná cesta mimořádného přidání těm, kteří si zažádali řádně, a takto jsou vlastně poškozeni,“ uvedl místopředseda rozpočtového výboru Miloš Nový (TOP 09).

Část vládních stran odmítá měnit zpětně podmínky. „Retrospektivně krátit něco, na co už lidé mají důchodový výměr, to mi určitě nepřijde z našeho pohledu dobře,“ prohlásila místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

Přirozeně, že s navrženou úpravou nesouhlasí ani největší opoziční hnutí ANO. „Domnívám se, že retroaktivně jim to nějakým způsobem brát nebo snižovat je nejen nefér, ale je to i proti jakémukoliv demokratickému hodnotovému systému,“ řekl místopředseda sněmovny Aleš Juchelka (ANO).

Podle reportáže České televize tyto změny chtějí Piráti navrhnout v rámci důchodové reformy. Sněmovnu čeká její druhé čtení na podzim.

  • Zdroj: Česká televize
06.08. 16:49  Žasnu... (denda)
06.08. 16:25  Totální neschopnost (Zdenda)
06.08. 09:30  Koukám (Jirb)

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688