Jan Berka (Roklen24)
Akcie ve světě  |  05.08.2024 07:09:35

Vše, co potřebujete vědět o současném výprodeji na trzích

(Ne)výhoda současných trhů je, že se tržní nálada, dobrá i špatná, dokáže velmi rychle přesouvat z jednoho místa na druhé. Když v USA začaly s ohledem na výsledkové tržní zklamání padat technologické akcie, které s sebou stáhly celé indexy, přidaly se další země, včetně Japonska. V jeho případě navíc sehrály roli i další proměnné jako sazby či kurz.

Dnes ráno tu máme pokračující výprodej japonských akcií, kde si například index Nikkei prohází druhým největším propadem v historii. Výrazně padají japonské banky, u kterých se sázky na profit z vyšších sazeb nesetkaly s pozitivní odezvou. Naopak, tržní sazby měřené japonskými výnosy klesají, což je problém pro ty, kteří sázeli na opačný pohyb. Potvrzuje to dnešní zastavení obchodování na trhu futures japonských dluhopisů. Svou roli na bondovém trhu hraje rovněž provázanost s Amerikou a reakcí na poslední data z amerického trhu práce.

Volatilita roste na akciovém, dluhopisovém i devizovém trhu. U japonského jenu vidíme posilování s tím, jak dochází k uzavírání carry pozic, kde právě japonská měna fungovala jako hlavní financovací. Vedle toho je naopak vidět sílící zájem o švýcarský frank, který může pro mnohé zafungovat jako bezpečný přístav.

Vše souvisí se vším. Těžko zde hledat jeden jediný trigger související s aktuálním tržních výplachem, který bude pravděpodobně dál pokračovat. V Japonsku budou z trhu smeteny instituce i retail, který má na japonských trzích nezanedbatelnou pozici. Situace bude mnohým připomínat rok 2007. Spekulovat se bude o možných zásazích centrálních bank, o záchranném snižování sazeb, které by 1) nemělo podporu v datech bavíme-li se například o Fedu, a 2) negativní náladu by ještě víc podpořilo. Na základě dat se záchranného cutu pravděpodobně nedočkáme, muselo by jít o situaci výrazného narušení finanční stability. Srovnejte si dnešní situaci s březnem 2020, nejen z pohledu trhů, ale především ekonomiky.

Volatilita zůstane zvýšená, likvidita, myšleno objem online cashe, na trzích bude tíhnout k bezpečným přístavům. Poptávka po ní na trhu krátkodobého financování by mohla zesílit s tím, jak bude potřeba pokrýt margin cally u těch nešťastníků, na které dopadly. Bezpečí poskytne reverzní repo. Likvidita, myšleno, jak rychle jsem schopen prodat/koupit daný instrument, by se mohla rovněž zhoršit se sílící poptávkou po bezpečí – především u dluhopisů, bude-li jejich rally dál pokračovat. To může udělat dobře bankám, kterým to umaže nerealizované ztráty z dluhopisového portfolia drženého do splatnosti. Celkově nižší tržní sazby přispějí k volnějším podmínkám financování, opačně bude působit pokles akcií.

Zajímavé bude sledovat vývoj u firemních dluhopisů. U kreditních spreadů zafunguje pokles výnosů státních dluhopisů. U růstu výnosů firemních instrumentů můžeme spekulovat o jistém zpoždění závisejícím na vývoji ekonomiky. Pakliže budou přicházet další a další horší data, jež se projeví i na výsledcích firem s velkou expozicí na korporátním trhu, výprodej by ne sebe nemusel dlouho nechat čekat. Tradičně jej čekejme prvně u neinvestičních ratingů. Další efekt přelití pak bude záviset na zhoršení vývoje makra.

Zdroj: Bloomberg, Reuters, TradingView

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.


Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Po 14:26  Toyota utlumí svou produkci EV do r. 2026 o třetinu na 1 milion Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Po 10:04  Analytik Petr Lajsek komentuje americkou nezaměstnanost. Jaký vliv mohou mít… Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Po   9:16  Americké indexy propadly po datech o zaměstnanosti Research (Česká spořitelna)
Po   9:04  USA: Trh práce pokračuje v solidním vývoji Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688