Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  04.08.2024 13:34:32

Je pražská burza za bodem zlomu? Po bankách přijde na řadu ČEZ


Uplynulý týden potvrdil, že bezstarostná zhruba tři čtvrtě roční globální pozitivní jízda na akciových trzích je za námi. Probíhající výsledková sezóna ukázala na příliš optimistická očekávání a přinesla na trhy výraznou nervozitu. Pražská burza se sice v první polovině týdne snažila vymazávat pokles z předchozího týdne, následně pod výrazně negativním vlivem zahraničí se rovněž nasměrovala na jih. Ztratila tak druhý týden v řadě, tentokrát dokonce o téměř dvojnásobných 1,81 %. V porovnání se zahraničím si však tak negativně nevedla, když například prestižní evropský index EUROSTOXX 50 či německý DAX propadly o více než 4 %.

Zatímco v předcházejícím týdnu se z finančních titulů jako poslední mohykán ERSTE v pozitivním směrování udržela, tentokrát se stala hlavním strůjcem tlaku na index PX. Po 5 týdnech růstu a z 16letých maxim totiž zamířila silně na jih v kontextu zmiňovaných globálních výprodejů, v předchozím reportu uváděné technické hranice u 49 EUR, ale také v kontextu fenoménu “buy the rumor, sell the news”. Bankoupátek zveřejněné hospodářské růstové výsledky totiž vyznívaly pozitivně, navíc již nyní dostali akcionáři informaci, že mohou očekávat další navýšení dividendy. V příštím roce plánuje banka z letošního zisku distribuovat 3 eura na akcii. ERSTE zatím nezveřejnila, zda a jak výrazně byla účastna na trhu v posledních dvou dnech týdne při výprodejích. Každopádně v první polovině týdne intenzivně v odkupu vlastních akcií pokračovala. Dá se říci, že dokonce rekordně, když během tří seancí odkoupila vlastní akcie v přepočtu za více než půl miliardy korun, resp. cca 21,5 mil. EUR.

 

Zklamání naopak přinesly ve čtvrtek zveřejněné výsledky KB, která také ve 2. letošním čtvrtletí zaznamenala výrazné meziroční zhoršení ziskovosti. Přestože toto čtvrtletí přinese vylepšení v podobě zisku z prodeje budovy na Václavském náměstí, meziroční pokles dividendy v příštím roce dosavadní výsledky více než naznačují. Přestože banka potvrdila záměr vyplatit opět všechen zisk.

Akcie MONETA předvedly volatilní vývoj, když nejprve pokračovaly v jižním směrování odstartovaném rovněž reportem výsledků v předchozím týdnu, aby pak ve středu solidně poskočily, avšak následně začaly zase oddychovat. Avšak v porovná s ostatními tituly vlastně zanedbatelně. K finančním titulům už jen doplnit, že ve Vídni potažmo v návaznosti u nás se sentimentu neubránily logicky ani akcie pojišťovny VIG.

Výrazně však také ztratily mimo index PX stojící akcie PILULKA, které tak třetí týden v řadě dále odevzdávaly předchozí skokově nabrané zisky. U firmy se pomalu blíží valná hromada (15.8.), která by mohla poodkrýt stále některé nedostupné informace. Kdo se ji bude chtít účastnit, musí firemní akcie vlastnit k čtvrtku 8.8.

Třetí týden v řadě předchozí zisky rovněž bez nových zpráv odevzdávaly akcie PRIMOCO. „Neschopnost“ vymanit se z letošních ztrát zatím potvrzují akcie GEVORKYAN. Jejich nádech až na 264 po oznámení připravované další akvizice měl zkrátka krátkého trvání.

Nejvýrazněji proti trhu zakončily čtvrtý týden rostoucí akcie GEN DIGITAL. Vlastně ale neoprávněně, když na domovské Wall Street zakončily v porovnání podstatně níže (v přepočtu na cca 585 ). Samotný report výsledků firmy, díky i potvrzenému výhledu, přitom přinesl na titulu již jen nevýrazně červená čísla. Producent antiviru každopádně k navýšení čtvrtletní dividendy nepřistoupil, akcionáři mohou vyhlížet opět jen 0,125 USD. Rozhodné datum pro nárok bylo stanoveno na 19. srpna.

Pozitivní momentum si stále udržují akcie KOFOLA, které se v pondělí obchodovaly až za 307 , tedy na nových více než 27 měsíčních maximech. Zájem o titul ze strany managementu nevyprchává, tentokrát ve středu na pražské burze koupil 2 740 firemních akcií při kurzu 306 marketingový ředitel Pavol Chalupka.

Index však od větších ztrát nakonec ubránily svou vahou akcie ČEZ, které ukazovaly opakovaně značnou nákupní oporu u hranice 900 . Apetit kupců nejspíše především podporoval vývoj cen elektřiny. Například domácí kontrakt pro příští rok se dokonce krátce navrátil zpět nad hranici 100 EUR/MWh. Každopádně nový impuls pro směrování mohou vydat hospodářské výsledky, které firma odtajní ve čtvrtek ráno.

Vlastně ke stagnujícím akciím PHILIP MORRIS možno zmínit poměrné výrazné veletoče v nejvyšším vedení, firma je přitom nepochopitelně neoznámila v sekci pro investory. Kutnohorskou společnost již každopádně nepovede žena, když Andrea Gontkovičová oznámila rezignaci z pozice předsedkyně představenstva. Od úvodu srpna se v návaznosti šéfem představenstva stal Fabio Costa, když již od června přišel do firmy na pozici generálního ředitele. Na členství v představenstvu pak rezignoval Manuela A.V.G. Marques. Nahradí ho Serhan Kilic, který nově povede domácí výrobu.


Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688