Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.08.2024 08:23:42

Apple bojuje s příjmy z iPhonů. Přesto jsou výsledky impulsem před zářijovým uvedením jeho nové generace?

Tržby americké technologické společnosti Apple se vrátily k růstu. Ve firemním třetím finančním čtvrtletí, které se uzavřelo na konci června, se zvýšily o 4,9 procenta na 85,78 miliardy dolarů (přes dva biliony ). Tržby tak překonaly odhad analytiků, stejně jako prodej chytrých telefonů, kterými je firma především proslulá. Podniku se nedaří na důležitém čínském trhu, ale pomohla mu nová řada tabletů iPad. Akcie Apple bezprostředně po oznámení výsledků přidávaly dvě procenta.

Analytici dle LSEG tržby odhadovali na 84,53 miliardy USD. Společnost vykázala ve čtvrtletí čistý zisk 21,44 miliardy USD oproti 19,88 miliardy USD ve stejném období loni.

Nejdůležitějším obchodním odvětvím Applu zůstává iPhone, který se na celkových tržbách společnosti ve čtvrtletí podílel přibližně 46 procenty. Tržby této produktové řady meziročně klesly o zhruba procento na 39,29 miliardy USD. Apple začal v Číně iPhony zlevňovat, aby mohl konkuroval mnohem dostupnějším alternativním smartphonům nabízeným místními konkurenty, jako je Huawei. Společnost v květnu nabídla slevy až 2300 jüanů (7440 ) na vybrané modely. Přesto tržby v Číně klesly o 6,5 procenta na 14,73 miliardy dolarů.

Největší růst zaznamenal byznys kolem iPadů, kde tržby se celosvětově meziročně zvýšily o téměř 24 procent na 7,16 miliardy dolarů. Společnost ve čtvrtletí poprvé od roku 2022 představila nové modely iPadů.

Podle agentury Bloomberg výsledky Applu přinesly nový impuls před zářijovým představením nového iPhonu. Firma spoléhá na to, že nová sada funkcí umělé inteligence - nazvaná Apple Intelligence - pomůže zvýšit poptávku po jejích nejnovějších zařízeních.

Lze očekávat, že akcie Apple budou podpořeny ve výsledcích prokázaným zlepšením provozní marže i průběžně zpětnými odkupy akcií, které za kvartál přesáhly 25 miliard dolarů.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688