Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  01.08.2024 14:57:26

ČNB zvolnila tempo jakým snižuje úrokové sazby (Komentář)

Česká národní banka na dnešním zasedání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 25 bb. Základní repo sazba tak nyní činí 4,5 %. Oproti předchozím čtyřem zasedáním, kdy na každém z nich sazby ponížila o 50 bb, jde tudíž o zmírnění tempa uvolňování měnové politiky. Stejně jako v předešlých čtvrtletích i v tom letošním druhém klesaly úrokové sazby pomaleji, než doporučovala prognóza ČNB. K přísnějším měnovým podmínkám oproti květnové prognóze ČNB navíc přispěla také silnější koruna.

Ekonomická data zveřejněná od posledního zasedání centrální banky přitom hovořila spíše ve prospěch dalšího snížení o 50 bb. Inflace se v červnu vrátila na dvouprocentní cíl centrální banky. Klesla i pro měnovou politiku důležitá jádrová inflace, která v červnu dosáhla 2,2 % meziročně, zatímco ČNB čekala 2,6 %. Významně za květnovou prognózou ČNB zaostává také výkon ekonomiky. Ta mezičtvrtletně vzrostla o 0,2 % v prvním letošním čtvrtletí a o 0,3 % v tom druhém, centrální banka ale čekala růst o 0,4 %, respektive 0,7 %. V proinflačním směru tak centrální banku překvapil pouze rychlejší růst mezd na začátku letošního roku. Je však otázkou, do jaké míry se opravdu jedná o proinflační faktor. Dřívější pokles reálných mezd byl totiž tak strmý, že ty nyní zaostávají za produktivitou práce.

Bankovní rada ve výsledku pokračuje ve svém obezřetném přístupu a spíše než optimální reakci na vývoj ekonomiky a inflace upřednostňuje předcházení proinflačních rizik. Ta jsou podle vyjádření bankovní rady spojena hlavně s pokračujícím rychlým meziročním růstem cen služeb, se zmíněnou vyšší dynamikou mezd a oslabením české koruny.

Vše napovídá tomu, že v obezřetném přístupu ke snižování úrokových sazeb bude bankovní rada pokračovat také na následujících jednáních. Na všech zbylých zasedáních v tomto roce tedy očekáváme snížení úrokových sazeb o 25 bb a základní repo sazba by tak na konci roku měla podle nás dosáhnout 3,75 %. To bude ale zároveň znamenat, že měnová politika zůstane pravděpodobně přísnější, než by bylo potřeba. Výsledkem podle naší prognózy bude pouze pozvolné oživení ekonomiky a možný pokles inflace v příštím roce pod 2 %. Odhad terminální výše repo sazby v současném cyklu měnové politiky prozatím ponecháváme na 3,5 % a její dosažení předpokládáme v únoru příštího roku. S ohledem na dosavadní slabá data jsou ale rizika naší prognózy tuzemských měnově-politických sazeb vychýlena ve směru rychlejšího poklesu a nižší terminální úrovně.

Autor: Martin Gürtler

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688