Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  01.08.2024 14:40:53

Chlazení pro GPU Nvidie vytváří potenciální trh za 4,8 mld. USD. Morgan Stanley vybrala akcie

Chlazení pro serverové racky GPU Nvidia v data centrech může podle Morgan Stanley vytvořit do roku 2027 trh v hodnotě 4,8 miliardy dolarů. Systém chlazení kapalinou je řešením na „tlak nedostatku energie“ v data centrech, uvedla banka ve zprávě z 30. července. Díky lepšímu navrženému tepelnému výkonu a dalším systémům chlazení kapalinou se podle Morgan Stanley ušetří 10 % až 15 % kapitálových výdajů. Banka vybrala akcie, které by z tohoto trhu mohly těžit nejvíce.

„Věříme, že chlazení kapalinou pro serverové racky NVDA GB200 v data centrech může do roku 2027 vytvořit [celkový trh] ve výši 4,8 miliardy USD,“ stojí v komentáři banky.

Celkové náklady na systém kapalinového chlazení jsou 82 460 USD za rack pro server GPU Nvidia GB200, což je 15 až 20krát vyšší cena než u systému chlazení vzduchem za rack GPU H100. GPU od Nvidie dominují trhu a jsou základem pro většinu generativních nástrojů umělé inteligence.

„Klíčovými vítěznými faktory v tomto prostoru jsou knowhow toku tepla, požadavky na přesnost a doba dodání na trh,“ uvedli analytici Morgan Stanley.

Vybrané akcie


Mezi společnosti, které by z tohoto trhu mohly těžit, patří mimo jiné dodavatele s „prokázanou historií dodávek, jako jsou prodejci zařízení pro data centra Vertiv, Schneider Electric, tchajwanské firmy AVC a společnost vyrábějící elektroniku Delta Electronics.

Z těchto jmen je nejlepší volbou Morgan Stanley právě poslední zmiňovaná - Delta. Řešení kapalinového chlazení této tchajwanské firmy vynese v roce 2025 podle banky dalších 280 milionů dolarů na tržbách z chlazení pro AI. „Líbí se nám její integrované nabídky napájení i chlazení pro data centra. Myslíme si, že nabízí nejefektivnější design pro obří data centra a provozovatele data center, protože si klade za cíl snížit celkové náklady na vlastnictví a zároveň splnit požadavky na PUE,“ napsali analytici banky. (PUE (Power Usage Effectiveness) je indikátorem toho, kolik z celkově spotřebované energie je přímo využito IT vybavením a kolik připadne na podpůrné systémy.) Morgan Stanley zvýšila svůj cenový cíl na tuto akcii ze 400 na 488 NTWD, což představuje potenciální růst o přibližně 26 %.

Banka se staví pozitivně také k AVC, o které říká, že má „dobrou pozici“, aby mohla serverům AI nabízet různé produkty chlazení vzduchem a kapalinou. Poznamenala, že AVC byla vybrána jako hlavní partner pro kapalinové chladiče pro GB200 společnosti Nvidia. „Naše kontroly dodavatelského řetězce naznačují, že AVC je referenčním řešením pro systém chlazení serverových racků NVIDIA GB200,“ dodala banka. Morgan Stanley očekává, že AVC spustí svou první várku zásilek ve třetím čtvrtletí tohoto roku a v roce 2025 převezme 30% podíl na dodávkách. Zvýšila proto u této akcie cenový cíl z 520 NTWD na 830 NTWD – což je o neuvěřitelných 60 % s potenciálním růstem kolem 35 %.

Zdroj: CNBC

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688