OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  31.07.2024 15:02:47

Pojistitelé mají odpovědnost za udržitelný rozvoj společnosti (Insurance Europe)

V článku budou nastíněny pozice Insurance Europe k problematice udržitelnosti, zvláště pak ke klimatické změně a ztrátě biodiverzity, kterou ve výroční zprávě prezentuje Arno Ahosniemi, výkonný ředitel asociace Finance Finland.

Arno Ahosniemi v úvodu konstatuje, že pojišťovny jako upisovatelé a velcí institucionální investoři mají zodpovědnost a působnost v mnoha oblastech udržitelného rozvoje. Naštěstí se zodpovědné chování a úsilí o dosažení ziskových cílů vzájemně nevylučují. Pojišťovací sektor musí ambiciózně čelit globálním výzvám, jež ohrožují nejen celkový ekonomický systém, ale dokonce i budoucnost lidstva. Klimatická změna a ztráta biodiverzity jsou v dnešní době dvě z největších výzev či obav. Lidské aktivity zvýšily množství atmosférických skleníkových plynů a urychlily globální oteplování. Lidstvo nese rovněž vinu ze bezprecedentní a rychlý pokles biodiverzity.

Klimatická změna a ztráta biodiverzity těžce zasáhly všechna odvětví a funkce společnosti a v neposlední řadě i pojišťovací sektor. Ahosniemi uvádí, že přírodní katastrofy způsobily například v roce 2022 globální pojištěné škody ve výši 125 mld. USD, přičemž další škody – ve výši 150 mld. USD – nebyly pojištěny. Očekává se, že klimatická změna přivodí nárůst extrémních klimatických událostí a s nimi spojených škod. I když ztrátu biodiverzity nelze podobně vyčíslit v pojištěných škodách, tak hodnota služeb ekosystému vyvolaných biodiverzitou je odhadována na 125 mld. USD ročně. Zhoršení stavu přírody představuje kritickou hrozbu pro „výkon“ a udržitelnost finančních aktiv a ekonomik.

Klimatická krize je riziko, jež se odráží i v cenách

Celý finanční sektor, jako významný investor, půjčovatel, správce aktiv a obor sdílející pojistná rizika, hraje klíčovou roli v boji s klimatickou změnou i v boji proti ztrátě biodiverzity. Rizika této velikosti musí být zohledněna také v cenách finančních a pojistných produktů. To ovšem vyžaduje v byznysu pochopení a znalost krátkodobých a dlouhodobých environmentálních a klimatických rizik. Arno Ahosniemi zdůrazňuje, že pojistitelé jsou průkopníky v řízení rizik. Musí rizika oceňovat a reagovat na neustále se vyvíjející rizika. Výjimečné chápání a komunikace rizik spojených s klimatickou změnou a ztrátou biodiverzity činí z pojistitelů spolehlivého a flexibilního partnera v boji s environmentálními a klimatickými problémy.

Připravenost na klimatickou změnu se musí stát běžnou záležitostí

Pojišťovací sektor uznává globální oteplování jako významné riziko od roku 1980. Klimatická změna vyžaduje řízení rizik a nové postupy (politiky) organizací. Je nanejvýš důležité, aby zmírňování klimatické změny a adaptační opatření byla běžnou součástí fungování každé společnosti.

Globální zmírňování emisí skleníkových plynů je jedním z klíčových prostředků pro snížení klimatických rizik. Rada Finance Finland přijala v roce 2017 závěr, že finský finanční sektor schvaluje cíle Pařížské dohody o změně klimatu ohledně omezení globálního oteplování. Tato asociace se zavázala k udržitelnému rozvoji, stanovila klimatické cíle sektoru a společně s členskými organizacemi vytvořila rámec pro podávání zpráv, který společnostem umožňuje monitorovat jejich vlastní opatření v oblasti klimatu a zároveň je činit transparentnějšími.

Ahosniemi k tomu dodává, že asociace sleduje opatření finského finančního sektoru již více než 5 let. Pro společnosti z finančního sektoru nejsou klimatické akce prázdnými slovy. Každoroční průzkumy prokázaly, že zohledňování klimatické změny v jejich činnosti během zmíněného období výrazně vzrostlo. Například v posledním průzkumu provedeném v roce 2022 sdělilo 100 % respondentů (tj. členských organizací Finance Finland), že integrovaly aspekty klimatické změny do jejich systému řízení rizik. Při prvním průzkumu v roce 2018 činilo odpovídající číslo pouze 61 %.

Asociace si je však vědoma toho, že existuje prostor pro zlepšení. Klimatická změna byla v roce 2022 zohledněna ve strategii 79 % společností. I když to oproti roku 2017 znamená zvýšení o 14 %, tak je třeba jít dále a posílit ve strategii klimatické aspekty.

Role pojišťovnictví v ekonomice

Pojišťovací sektor má významnou roli jak ve zpomalení či zastavení klimatické změny, tak v zachování biodiverzity. I když tento sektor není ani podstatným znečišťovatelem, ani autoritou v environmentální a klimatické politice, tak má kruciální roli v napomáhání tomu, aby ekonomika naplnila udržitelné klimatické a environmentální cíle.

Pojišťovací sektor vytváří ekonomickou odolnost vůči extrémním podmínkám a fyzikálním rizikům tím, že poskytuje informace o rizicích, expertízu při ocenění rizik, inovativní produkty a služby týkající se transferu rizika a znalosti o škodní prevenci. Sektor také podporuje přechod na uhlíkově neutrální ekonomiku a oběhovou ekonomiku účinněji využívající zdroje, a to prostřednictvím pojišťovací činnosti, investičních strategií a aktivní redukce vlastí uhlíkové stopy. Je důležité brát v úvahu, že pojišťovací sektor může otevřít nový ziskový byznys tím, že se stane klíčovým partnerem v nových aktivitách obklopujících zelený přechod.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.10.2023Pojišťovna Starr Europe Insurance posiluje svůj tým OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688