Grafton (Grafton Recruitment CR)
Práce  |  30.07.2024 11:11:47

Nenaleťte podvodníkům: Za nalezení práce nebo brigády se neplatí

Dostáváte e-maily nebo zprávy s žádostí o registrační poplatek za zprostředkování práce? Dejte si pozor, může se jednat o podvod. Personální agentura Grafton Recruitment upozorňuje, že od uchazečů o zaměstnání nebo brigádu v České republice ani v zahraničí nikdy nepožaduje žádné peníze ani čísla bankovních účtů či platebních karet. Protože agentura v posledních dnech zaznamenala, že jméno její společnosti pravděpodobně zneužívá skupina kybernetických podvodníků, která kontaktuje lidi prostřednictvím telefonních čísel a e-mailů a žádá je o vyplnění osobního dotazníku s údaji o účtech či kartách, varuje uchazeče o práci, aby byli obezřetní a podobné údaje neposkytovali.

Jak upozornila Jitka Kouba, marketingová ředitelka personální agentury Grafton Recruitment, pokud takový e-mail nebo SMS obdržíte, pravděpodobně se jedná o podvod. „Za zprostředkování práce se nikdy neplatí. Pokud vám přijde SMS nebo e-mail s žádostí o poplatek nebo o vyplnění dotazníku obsahujícího citlivé údaje, jako jsou čísla účtu či platebních karet, může se jednat o podvod. Doporučujeme na takovou zprávu nereagovat a příslušné telefonní číslo nebo e-mail okamžitě zablokovat.“

Podvodníci vytěžují data uživatelů ze sociálních sítí a po falešných inzerátech zkoušejí další metody, jak z uchazečů o zaměstnání vylákat peníze. Posílají podvodné e-maily a textové zprávy, v nichž požadují citlivé údaje nebo platby za zprostředkování zaměstnání. Podvodné e-maily a sms mohou napodobovat existující profily personálních agentur. Mohou vypadat jako skutečná komunikace personálních oddělení, ale doména e-mailu často nepatří společnosti a telefonní číslo nemusí odpovídat. „Doporučuji, aby si každý při hledání práce vždy zkontroloval webové stránky personální agentury a ověřil si kontaktní údaje. Stejně tak je vhodné si ověřit, zda má agentura platnou licenci, což je uvedeno na webu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (www.mpsv.cz/web/cz/hledani-agentur-prace),“ doplňuje Jitka Kouba s tím, že náborová agentura potřebuje pouze základní údaje, jako je jméno, příjmení nebo adresa. Rozhodně však nebude chtít číslo občanského průkazu, číslo pasu, číslo účtu ani žádná hesla.

Máte-li pochybnosti o důvěryhodnosti zprávy, doporučujeme ověřit si informace přímo u nás. Pokud hledáte práci nebo brigádu, hledejte ji prostřednictvím spolehlivé agentury, například takové, která je členem Asociace poskytovatelů personálních služeb (www.apps.cz/),“ radí specialistka z Grafton Recruitment a dodává: „Pokud jste již podvodníkům sdělili nějaké citlivé údaje, zejména čísla účtů, nebo dokonce něco zaplatili, zablokujte své platební karty, informujte o této bezpečnostní hrozbě svou banku a vše nahlaste policii, protože jste se pravděpodobně stali obětí podvodu.

Grafton Recruitment Czech Republic

Grafton Recruitment, s.r.o. byla založena v roce 1994 a v současné době je zastoupena 14 pobočkami po celé ČR: v Praze, Brně, Jihlavě, Ostravě, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Plzni, Zlíně, Liberci, Olomouci, Hradci Králové a Kolíně. Grafton Recruitment nabízí efektivní řešení v otázkách náboru, ať už se jedná o jednorázové vyhledání zaměstnance nebo velkoobjemové nábory pro soukromý i veřejný sektor. Specializuje se dále na agenturní zaměstnávání formou dočasného přidělování. Připravuje také na míru řešení outsourcingu nebo kompletní zajištění servisu náboru řízením celého procesu jako hlavní dodavatel.

Patří rovněž mezi přední poskytovatele outplacementových služeb a poradenství nebo výběru zaměstnanců pomocí assessment center, speciálních testů a dodatečně nabízí poradenský servis v oblasti lidských zdrojů. Grafton Recruitment je součástí Gi Group.

Více informaci na: www.grafton.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688