ASO ČR (asocr.cz)
Z domova  |  29.07.2024 12:32:00

Spor ministra Jurečky a ODS, o výpovědi bez udání důvodu, pokračuje

Výpovědi bez udání důvodů chybí v novele zákoníku práce od ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Ten chce svou předlohu představit vládě až po prázdninách. Oproti tomu, snadnější propouštění z práce chce ale prosadit poslanec Jan Skopeček (ODS), který to v pátek znovu potvrdil redakci CNN Prima NEWS. Podle něho se ale nebude jednat o výpověď bez udání důvodu, protože zaměstnavatelé pro odchod zaměstnance důvod mají. Načež dodal, že místo toho, se dnes zákoník práce musí „ohýbat“.

Novela zákoníku práce, kterou chce ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představit vládě v září, má například obsahovat má výplatu mzdy v eurech či v jiné měně. Podle něho by zaměstnavatelé také měli rodičům na rodičovské povinně držet dva roky jejich místo. Na letní brigády by také mohli chodit i čtrnáctiletí zájemci.

CNN Prima NEWS upozornila, že v zaměstnaneckých kruzích ale sílí hlasy po dalších úpravách. Novela je totiž po připomínkovém řízení, ve kterém se k jejímu znění vyjádřila řada institucí. Hospodářská komora ČR (HK ČR), spolu se Svazem průmyslu a obchodu ČR (SPD ČR), například požadují zavedení výpovědi bez udání důvodu ze strany zaměstnavatele. Podle SPD ČR má tento institut jednoznačně místo v právním řádu, pokud je nastaven „vyváženě pro pracovníky i společnosti“.

„Slouží k rozvázání pracovního poměru v případě, kdy je pro zaměstnavatele obtížné rozvázat jej ze zákonných důvodů a nelze-li dospět k dohodě. Pro zaměstnavatele jde o nákladný institut, protože jeho využití je spojeno s poskytnutím vyššího odstupného, což limituje jeho využití,“ uvedl Svaz průmyslu a dopravy ČR ve svých připomínkách.

Podle svazu by však zaměstnanec zůstal i nadále chráněn. Výpověď bez udání důvodu by například nemohla být podána lidem v tzv. ochranné době. Tedy během pracovní neschopnosti, těhotenství, mateřské či otcovské.

Podle Hospodářské komory ČR by to jednoznačně zpružnilo pracovní trh a vytvořilo nové pracovní příležitosti. „Pokud je některý zaměstnanec pro zaměstnavatele nevyužitelný, je pro něj menší ekonomická újma zaplatit vyšší odstupné, než platit nadále zaměstnance, který pro něj nemá žádný přínos. Pro ostatní zaměstnance by bylo jednoznačně motivující, že by nemuseli snášet situace, kdy se některý pracovník pouze tzv. „veze“ a parazituje na jejich práci,“ uvedla HK ČR ve svých připomínkách.

Podle reportáže CNN Prima NEWS ministr Jurečka opakovaně uvádí, že výpovědi bez udání důvodu nebudou obsaženy v jeho předloze novely zákoníku práce. Část poslanců ale chce tento návrh podat pomocí pozměňovacího návrhu během projednávání v Poslanecké sněmovně.

Poslanec Skopeček chce prosadit snadnější propouštění z práce

Záměr podat tento návrh potvrdil pro CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). „Považuji to za pozitivní věc. Na první pohled to má ale nešťastný název: výpověď bez udání důvodu. Zaměstnavatel totiž důvod má. Buď pro takového zaměstnance nemá práci nebo je s jeho výkonem nespokojený,“ řekl Skopeček.

Podle Jana Skopečka v současném zákoníku práce totiž výpověď bez udání důvodu ze strany zaměstnavatele chybí. Přičemž někteří zaměstnanci jsou tak velmi dobře chráněni, i když s jejich prací není firma spokojena. „Dnes se kvůli tomu musí zákoník ohýbat, a zaměstnavatel musí vymýšlet jiné důvody, jako například organizační změny. Přitom ten důvod je úplně jiný,“ dodal poslanec Skopeček.

Zdrženlivě se ke Skopečkově návrhu stavějí například exministryně Alena Schillerová (ANO), Marcel Kohajda (KDU-ČSL), Věra Kovářová (STAN) nebo Radim Fiala (SPD).

„ANO je proti výpovědi bez udání důvodu,“ sdělila Schillerová s tím, že by na to doplatily akorát matky s nemocnými dětmi nebo studenti. Ani samotný argument, že je potřeba rozpohybovat pracovní trh, prý nechápe: „Vždyť máme nejnižší nezaměstnanost vůbec ze všech zemí Evropské unie,“ zdůraznila.

CNN Prima NEWS zároveň ve své reportáži uvedla, jako konkrétní příklad toho, že v zákoně chybí výpověď bez udání důvodu, to je současnou situaci v huti Liberty Ostrava, která dočasně uzavřela svůj provoz kvůli sporu s Tameh Czech. Ostravská společnost, která vyráběla ocel pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, se již od konce minulého roku se potýkala s poklesem poptávky a bojovala s neschopností platit zakázky. V reportáži dále zaznělo, že nepracovním procesu proto zůstalo okolo šesti tisíc pracovníků, kteří čekali doma, a pobírali celou, či většinu své mzdy.

Takže, podle reportáže, pokud by výpovědi bez udání důvodů byly v zákoníku práce, tak by se podobná situace nemusela opakovat. Lidé by nemuseli čekat a mohli by dříve na pracovní trh, kde by o jejich schopnosti byl zájem v jiných společnostech.

K tomu musíme pochopitelně dodal, že odbory jsou proti zavedení výpovědi bez udání důvodu. Navíc, uvedený příklad Liberty Ostrava, postrádá logiku, neboť cca 6000 zaměstnanců je značné množství, a najít pro ně okamžitě novou práci, nebude nikterak jednoduché. Ostatně na to upozorňují, například, i samotní představitelé Severomoravského kraje.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688