David Matulay (InvestingFox)
Okénko BIG EXPERT  |  29.07.2024 12:04:33

Tesla a její úskalí: Akcie se propadly, celý technologický sektor čelí problémům

Navzdory náročnému konkurenčnímu prostředí a nižší poptávce je Tesla stále největším výrobcem elektromobilů. Z nedávného oznámení výsledků však vyplývá, že prodeje jejích elektromobilů již druhé čtvrtletí po sobě klesly. Tesla navíc postrádá nový masový produkt, který by v nejbližší době zaručil růst zisku, což investory znepokojuje. S podobnými problémy se však potýká i širší technologický sektor.

Největší jednodenní pokles akcií za poslední 4 roky

Akcie společnosti Tesla se ve středu propadly o více než 12 % poté, co její zisk zklamal očekávání. Jednalo se o největší jednodenní pokles ceny akcií tohoto giganta od roku 2020, který z jeho tržní kapitalizace, jež nyní činí přibližně 700 miliard USD, smazal přibližně 300 miliard USD. Přestože celkové tržby meziročně vzrostly o 2 % na 24,9 miliardy dolarů, čímž mírně překonaly očekávání trhu, čistý zisk klesl o více než 45 % na 1,48 miliardy dolarů. * Předmětem obav byl také 7% pokles prodeje automobilů a snižující se ziskové marže. Hrubá marže klesla na 14,7 % z 18,1 % před rokem, což bylo pod očekáváním analytiků, kteří předpokládali 16,3 %. Vysoké náklady jsou důsledkem snižování cen za účelem zvýšení prodeje, poskytování pobídek k udržení poptávky, ale také masivních investic do umělé inteligence, stejně jako u ostatních velkých společností na Nasdaqu.

 

Zdroj: Investing.com*

Konkurence dýchá Tesle na záda

Elon Musk během svého projevu vyzdvihl produkty, jako jsou humanoidní roboti a autonomní taxíky, které však zdaleka nejsou něčím, co by mohlo v blízké budoucnosti přinést zisky. Tesla je koneckonců hlavně společností vyrábějící elektromobily, ale o nových cenově dostupnějších sériově vyráběných modelech, které tak zoufale potřebuje, jsme už dlouho neslyšeli. Výrobce elektromobilů sice neztratil vedoucí postavení v tomto odvětví a stále prodává nejvíce elektromobilů v USA, ale již delší dobu pociťuje tlak rostoucí konkurence ze strany domácích i zahraničních firem. Podle údajů společnosti Cox Automotive zaznamenala Tesla v první polovině roku 2024 v USA meziroční pokles prodejů plně elektrických vozů o 9 %, zatímco prodeje konkurentů vzrostly v průměru o 33 %. Firmě pravděpodobně nepomáhá ani stále větší vměšování jejího šéfa do politiky, protože i to může do značné míry ovlivnit preference zákazníků. Například podle průzkumů Pew Research mají stoupenci Republikánské strany, kterou Elon Musk podporuje, mnohem menší zájem o elektromobily (13 %) než voliči Demokratické strany (45 %).

Pokles technologických akcií způsobil problémy širšímu trhu

Akcie Tesly mají na trhu velkou váhu, a proto jejich pokles rezonuje celým technologickým sektorem. V současné době se však pohybuje na tenkém ledě i kvůli nejistotě ohledně návratnosti miliardových investic do umělé inteligence. Minulý týden také mateřská společnost Googlu, Alphabet, oznámila své hospodářské výsledky, které sice dopadly v podstatě podle očekávání, ale výhled na několik dalších čtvrtletí investory znejistil a akcie v reakci na to klesly o více než 5 %. Ve středu se index Nasdaq Composite propadl o 3,6 %, zatímco index S&P 500 ztratil za den 2,3 %. I přes mírný nárůst během čtvrtečního obchodování zakončily americké trhy den dalšími ztrátami. * Tento týden se očekávají hospodářské výsledky společností Microsoft a Amazon, které poskytnou širší pohled na možný budoucí vývoj.

Makroekonomické faktory

Nepříznivá situace na trhu nastala také v souvislosti s nejnovějšími makroekonomickými údaji v USA, konkrétně se zhoršením podmínek ve výrobním sektoru, když hodnota bleskového výrobního indexu PMI nečekaně klesla na 49,5 bodu oproti konsenzuálnímu odhadu 51,7 bodu. Zároveň byl ve čtvrtek překvapivě zveřejněn čtvrtletní růst HDP, který meziročně vzrostl o 2,8 %, zatímco očekávaný růst byl na úrovni 2 %. K nejistotě na trhu přispívá politický vývoj v USA před nadcházejícími prezidentskými volbami.

Závěr

Tesla se stále drží na vrcholu jako největší světový výrobce elektromobilů, ale s rostoucí konkurencí a neschopností uvést na trh masový produkt, který by generoval stálý zisk, může společnost brzy ztratit své postavení na trhu. Humanoidní roboti nebo autonomní taxíky jsou bezpochyby zajímavé koncepty, ale zatím jsou pouze ve fázi „experimentu“. Technologický průmysl je koneckonců o tom, co naznačuje jeho název - o vývoji nových technologií. Giganti jako Microsoft, Alphabet, NVIDIA nebo Tesla se dostali na vrchol zejména díky své nebojácnosti inovovat, což s sebou nese značná rizika.

 

Zdroj: Investing.com*

David Matulay, InvestingFox

Pozor! Tento marketingový materiál není a nesmí být chápán jako investiční poradenství. Údaje týkající se minulosti nejsou zárukou budoucích výnosů. Investování v cizí měně může mít vliv na výnosy v důsledku kolísání. Všechny transakce s cennými papíry mohou vést k ziskům i ztrátám. Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. InvestingFox je ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. regulované Národní bankou Slovenska.

*Údaje týkající se minulosti nejsou zárukou budoucích výnosů.

Zdroje:

https://ir.tesla.com/#quarterly-disclosure

https://www.investing.com/news/stock-market-news/tesla-q2-earnings-miss-as-deliveries-slip-3532005

https://www.investing.com/news/stock-market-news/tesla-slides-as-bleak-profit-margins-exposes-need-for-affordable-evs-3532970

https://www.cnbc.com/2024/07/23/tesla-tsla-earnings-q2-2024.html

https://www.investing.com/news/stock-market-news/us-stock-futures-limp-higher-after-tech-rout-batters-wall-street-3535250

https://tradingeconomics.com/united-states/manufacturing-pmi

 

David Matulay

David Matulay je analytikem InvestingFox. Do této společnosti nastoupil v roce 2023 jako vedoucí oddělení dealingu a portfolio manažer. Před tím získával tři roky zkušenosti jako finanční analytik v Advena Hedge Fund.

David vystudoval Průmyslovou informatiku na SPŠ Elektrotechnická v Bratislavě a Finance, bankovnictví a investování na Ekonomické univerzitě v Bratislavě. V současnosti dálkově studuje Mezinárodní a diplomatická studia na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze.

 

InvestingFox

InvestingFox je registrovaná ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s., obchodníka s cennými papíry podle rozhodnutí uděleného Národní bankou Slovenska č. OPK-2297/2007-PLP. Svým partnerům poskytuje silné zázemí díky 16 letům zkušeností na finančních trzích.

Naši specialisté nabízejí vysokou odbornost a prvotřídní služby s možností obchodovat s více než 1 000 obchodními nástroji prostřednictvím CFD derivátů. U nás si můžete být jisti, že osobní údaje, účty i vklady nebo výběry jsou chráněny přísnými standardy kybernetické bezpečnosti.

Více informací na https://investingfox.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

20.08.2024  Trhy opět ožívají: obavy z recese postupně mizí David Matulay (InvestingFox)
20.08.2024  Zlato na novém rekordu. K růstu mu pomáhá mnoho věcí Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
19.08.2024  Máme tajný evropský dluh, ale nevíme, jak ho řešit. To je past, která nás zase… Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688