Okénko investora  |  29.07.2024 12:08:20

Rozdílný přístup k investování starších a mladších - průzkum BofA

Průzkum Bank of America nečekaně poukazuje na to, že mladší investoři jsou více skeptičtí vůči riziku. 

Bank of America, druhá největší banka v USA uspořádala průzkum mezi 1 007 americkými respondenty, kteří vlastnili alespoň 3 miliony USD v investičních aktivech a bylo jim nejméně 21 let. Průzkum se odehrál v lednu a únoru 2024. Vzorek dotázaných byl rozdělen na 2 kohorty: mladší (21-43 let) a starší (44+ let). Výsledky poukazují na velmi rozdílné přístupy k investicím a v mentalitě mladších bohatých a starších bohatých Američanů.

 

Profil bohatých v USA 

  • Nejzastoupenější skupinou bohatých Američanů (65 %) tvoří generace Boomer (57-76 let). Druhou nejčetnější skupinou (16 %) je generace X (44-56 let), třetí (12 %) jsou z generace Millennial (27-43 let), na čtvrté pozici (7 %) je Silent generation (77+ let) a nejméně zastoupenou skupinou (1 %) je generace Z (21-26 let).

  • Většina (67 %) má investiční aktiva v rozmezí 3–5 milionů USD, ostatní mají více, jedná se tedy o velmi bohaté jedince.

  • Většina ke svému bohatství významným dílem přišla dědictvím, pouze asi 30 % se identifikovala jako „self-made“ bez významného majetkového dědictví.

 

Investiční trendy

  • Kompozice portfolia a investiční mentalita se značně liší mezi mladší a starší kohortou. Například 72 % dotázaných z mladší kohorty si nemyslí, že lze dosáhnout nadprůměrných návratností investicemi pouze v tradiční nástroje jako jsou dluhopisy a akcie. Ve starší kohortě tento názor sdílí pouze 28 % dotázaných.

  • Největší příležitost ke zhodnocení svých prostředků mladší dotázaní spatřují v nemovitostech (31 %), kryptoměnách a digitálních aktivech (28 %), private equity (26 %), dluhopisech (17 %), akciích rozvojových trhů (16 %) a amerických akciích (14 %). Starší kohorta spatřuje největší příležitosti v amerických akciích (41 %), nemovitostech (32 %), akciích rozvojových trhů (25 %), private equity (15 %) a dluhopisech (12 %).

 

Jediné investiční aktivum, na kterém se obě kohorty významně shodnou, že má své místo v portfoliu jsou nemovitosti. Mnohem méně mladších dotázaných spatřuje velké příležitosti v amerických akciích (14 %), což je v ostrém kontrastu se starší populaci (41 %), pro které jsou americké akcie nejatraktivnějším aktivem ze všech. Největším rozdílem mezi kohortami je tíhnutí mladších k alternativním investicím, zatímco starší zůstávají věrní tradičním investičním aktivům. Mladší tíhnou výrazně více ke kryptoměnám a digitálním aktivům (28 %), starší pouze (4 %). Private equity neboli fondy soukromého kapitálu jsou populární mezi mladými (26 %) a méně mezi staršími (15 %). Starší se také nebojí investovat do zahraničních společností, kdežto mladší jsou skeptičtější. Překvapivě mladší častěji spatřují růstové příležitosti v komoditách a dluhopisech než starší kohorta. Nejméně populární investiční volby pro mladší jsou: soukromý dluh (11 %) a komodity (13 %), pro starší to jsou soukromý dluh (4 %) a kryptoměny a digitální aktiva (4 %).

 

Mladší tedy tíhnou více k alternativním investicím a jsou skeptičtější vůči americkým akciím a akciím obecně, což je v ostrém kontrastu se starší kohortou. Tradiční modely by přitom mladším lidem alokovaly výrazně více majetku do akcií. Trend je pro mladší kohortu jasný – alternativní investice vítězí a 93 % dotázaných uvedlo, že hodlá investovat do této skupiny aktiv v dalších letech. Oproti tomu pouze 28 % ze starší kohorty uvedlo to samé.

 

  • Mladší investoři se zdá, že nenásledují tradiční alokační principy a modely a jejich portfolio alokace je podobná napříč vzorkem nezávisle na tom, jak moc tíhnou k riziku. Překvapivé je v této souvislosti to, že konzervativní skupina mladších měla největší expozici vůči kryptoměnám. Oproti tomu ve starší skupině rozdíly v alokaci portfolia intuitivně odpovídají míře rizika, které jsou ochotni podstupovat.

 

Tyto neintuitivní nálezy lze vysvětlit tím, že mladší kohorta je ve skutečnosti konzervativnější, než starší kohorta a více se straní riziku podle Bank of America. To je opak k všeobecně přijatým názorům o tom, že mladší mají k riziku blíže než starší. Nejpopulárnějšími volbami pro mladé jsou totiž kryptoměny a nemovitosti a jejich alokace do hotovosti a dluhopisů je větší než u starších dotázaných. Kryptoměny jsou často přirovnávány ke konzervativním investicím, jako je zlato. O Bitcoinu se nejčastěji mluví jako o „digitálním zlatu“. Bitcoin byl vytvořen především jako alternativa k tradičním monetárním systémům jež zpravidla vždy časem zkolabují a propadnou hyperinflaci v důsledku neúměrného „tisknutí“ dané měny. Konzervativnější přístup mladých může být zapříčiněn vysokými valuacemi na akciových trzích, zhoršující se dluhovou situací ve světě či intenzivními medvědími trhy v letech 2000-2002 a 2008-2009. Je to ale poněkud v rozporu s dalším nálezem průzkumu, který ukazuje, že mladší kohorta je mnohem optimističtější co se týče výhledů do budoucna ohledně americké a globální ekonomiky.

 

  • Ostré rozdíly jsou i v tom, jak obě kohorty vyhledávají finanční informace. Obecně řečeno starší více čtou, mladší více sledují videa a sociální média. Online články jsou mnohem populárnější mezi staršími (55 %), než mladšími (38 %). Nejostřejší rozdíly jsou v online videích, kde 37 % mladších čerpá finanční informace oproti 15 % starších a sociálních médiích, kde 48 % mladších čerpá finanční informace a u starších je to pouze 6 %.

Pavel Hubáček

Mgr. Timur Barotov

analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.


BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již téměř 30 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 11:21  Akcioví investoři mají vysoká očekávání Mgr. Timur Barotov (BHS)
Út 10:17  Průměrná mzda (2. čtvrtletí 2024) Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Po   9:05  Letní poklesy na finančních trzích a jak na ně reagovat Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
30.08.2024  Jak využít současnou ekonomiku pro efektivní investování? Radoslav Jusko (Ronda Invest)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688