ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  25.07.2024 15:30:37

Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům

Druhý kvartál znamenal pro americkou ekonomiku nečekaně rychlý vzestup. HDP stoupl o 2,8 procenta, zatímco se čekalo 2,0 a v prvním kvartálu to bylo 1,4 pct (mezikvartální anualizovaná změna). Pro akciové trhy by to měla být dobrá zpráva, ale sama o sobě spásu nepřinese.

Růst ekonomiky ve druhém kvartále stejně jako většinou ležel na bedrech spotřebitele (+2,3 pct). Ten trochu zpomalil útraty za služby, ale zato začal opět utrácet za zboží cyklické spotřeby (+4,7 pct), čímž kompenzoval výpadek z prvního kvartálu. O této oblasti jsme během 2Q průběžně dostávali spíše špatné zprávy, ale obrázek nakonec notně vylepšila čísla a revize v maloobchodu, načež spotřeba ve výsledku dopadla ještě lépe.

Další důležitou vzpruhou bylo doplňování skladů. Změna stavu zásob popohnala HDP o 0,8 procentního bodu a na rozdíl od předchozích dvou čtvrtletí tentokrát statistiky vylepšovala. Samozřejmě ale jde pouze o vyrovnávací položku mezi produkcí a jejím uplatněním na trhu, na kterou nelze spoléhat dlouhodobě. Investice do fixního kapitálu ve 2Q zpomalily na 3,6 pct, čímž se vrátily k průměrnému tempu z loňska. Slušně se investovalo hlavně do dopravního vybavení. Akciový trh věnuje velkou pozornost investicím do infrastruktury spojené s AI, do které jen velké techy posílají po desítkách miliard USD. Z pohledu ekonomiky však nejde o velké téma, národní účty odhalují, že investice do zpracování dat a softwaru přispívají k růstu ekonomiky jen 0,16 procentního bodu.

Zahraniční obchod ekonomiku Spojených států dál brzdí, když dovoz (+6,9 pct) si drží vyšší tempo než vývoz (+2,0 pct). Vláda naopak přispívá kladně, neboť zvedla výdaje o 3,1 pct - stouply ty civilní i obranné.

V reportu za 2Q jasně převažují pozitiva, když spotřebitel prokázal vysokou odolnost, investice zpomalily na stále slušné tempo a celkově jsme se dočkali lepších čísel oproti odhadům. Deflátor (2,3, resp. jádrový 2,9 pct) sice naznačuje pomalejší odeznívání inflačních tlaků, ale to je nyní jen malá vada na kráse.

Na rozjitřených finančních trzích nyní vnímáme, že obavy o kondici ekonomiky jsou větší problém, než že by Fed odložil snižování sazeb. Právě tyto obavy by data měla tlumit, což je pro akcie plus. Zářijové uvolnění měnové politiky HDP neohrozí a dřívější termín stejně moc nepřicházel v úvahu, takže v tom problém nevidíme.

Společně s HDP vyšly žádosti o dávky v nezaměstnanosti (235 k), které mírně podstřelily odhady. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby sice celkově poklesly o 6,6 pct, ale bez masivního propadu objednávek civilních letadel vypadají naopak celkem dobře (+0,5 pct). Od obrovské fluktuace objednávek letadel mezi jednotlivými měsíci přitom odhlíží jak ekonomové, tak akcionáři Boeingu...

Dohromady by dnešní makro ze zámoří mělo pomáhat vylepšovat silně negativní sentiment na akciích. Nejde však o tak důležitá data, aby dokázala přetlačit efekt firemních výsledků, proto je bereme spíše jako krátkou úlevu před dalším důležitým testem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

24.04.2023Důvěra v ekonomiku rychle roste (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.01.2023Ranní okénko - Jak rychle rostla americká ekonomika v závěru roku? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688