Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  26.07.2024 08:56:31

Ranní okénko - Ekonomika USA dál solidně roste, co to znamená pro Fed?

Poslední den tohoto týdne bude ve znamení amerických dat. Hlavní pozornost bude věnována cenovému indexu PCE, kterému Fed dává vyšší váhu, než běžněji využívanému indexu CPI. V meziročním vyjádření se index PCE od začátku roku zvýšil z lednových 2,4 % až na 2,7 % v březnu a dubnu. Trend se obrátil v květnu, kdy inflace poklesla na 2,6 % a příznivý vývoj se očekává i v červnu, kdy medián trhu predikuje pokles na 2,4 %. Jádrová složka se držela v průběhu prvních čtyř měsíců těsně pod 3% hranicí, až v květnu došlo k jejímu snížení na 2,6 %. Trh předpovídá další mírný pokles, a to na 2,5 %. Ve stejný čas bude také zveřejněn meziměsíční vývoj osobních příjmů a výdajů. V případě příjmů se očekává mírné zpomalení dynamiky růstu z 0,5 % na 0,4 % a naopak v případě výdajů mírné zrychlení z 0,2 % na 0,3 %.

Později odpoledne budou zveřejněny finální výsledky červencového průzkumu University of Michigan včetně inflačních očekávání. Ta budou odhalena i Evropskou centrální bankou, i když s jednoměsíčním zpožděním.

Včera jsme se dozvěděli pravděpodobně nejdůležitější údaj tohoto týdne, kterým byl úvodní odhad růstu HDP americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí a výsledek to byl překvapivý. Tamní hospodářství v prvním kvartále anualizovaně rostlo o 1,4 %, trh nyní očekával zrychlení dynamiky na 2 %. Očekávání byla ale překonána, když růst největší ekonomiky světa dosáhl dokonce 2,8 %. To je sice na jedné straně dobrá zpráva, na druhé straně ovšem mírně může zamotat hlavu centrálním bankéřům Federálního rezervního systému. Ukazuje se totiž, že domácí poptávka zůstává poměrně silná. Soukromá spotřeba vzrostla o 2,3 % z 1,5 % v prvním čtvrtletí. Oproti druhé polovině roku 2023 se ovšem stále jedná o výraznější zpomalení i díky restriktivní měnové politice, což pomáhá tlumit inflaci. I proto trh stále sází s vysokou pravděpodobností na zahájení cyklu uvolňování měnové politiky v září, nicméně tento výsledek sázku na snížení v tomto termínu nepřiblížil k plné jistotě.

Z USA dorazily také odhady vývoje objednávek zboží dlouhodobé spotřeby. Rovněž tento výsledek byl nečekaný, když se v červnu v meziměsíčním srovnání jejich objem snížil o 6,6 %. Medián trhu přitom predikoval mírný růst (+0,3 %). Důvodem takto masivního poklesu je snížení objednávek v oblasti dopravy, konkrétně letadel a jejich součástek.

V Německu byl zveřejněn červencový průzkum instituce Ifo týkající se hodnocení aktuální ekonomické situace a budoucích očekávání ze strany firem a jeho výsledky nejsou povzbudivé. Index pro hodnocení současné situace se snížil z 88,3 na 87,1 bodů, přičemž trh očekával 88,5 bodů. Pokles u budoucnosti byl ještě výraznější, a to z 88,8 na 86,9 bodů (vs medián trhu 89,3 bodů.). Problémy přetrvávají především v oblasti průmyslu, kde klesá výroba i počet zakázek i díky ne tak silné poptávce z Číny. Zároveň výpůjční náklady jsou stále vysoké kvůli restriktivní měnové politice ECB. To vyvolá opět větší obavy ohledně oživení největší evropské ekonomiky ve druhé polovině letošního roku, a to nejen v samotném Německu, ale v celé Evropě a i v České republice, která je na německém hospodářství značně závislá.

Akciovým trhům se v posledních dnech příliš nedaří, což dokládají i včerejší výsledky. Americký index S&P 500 a německý DAX po zaokrouhlení přišly oba o 0,5 % ze své hodnoty. Ztráta pražského PX byla ještě výraznější (-0,9 %). Koruna se dostala těsně pod úroveň 25,40 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688