Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Makroekonomika  |  25.07.2024 12:20:46

Stavebnictví přešlapuje na místě, investoři stále vyčkávají. Úrokové sazby klesají pomalu

Předpokladem pro pozitivní vývoj v druhé polovině roku stále zůstává snížení úrokových sazeb a jejich pokles pod 4 %. Banky jejich výši ale neupravují tak pružně, aby se trh rychleji rozběhl. Podle generálního ředitele společnosti Wienerberger Kamila Jeřábka proto investoři realizaci výstavby stále odkládají, přestože zájem o vlastní bydlení neztrácí na síle. Jeho pořízení je totiž s ohledem na neustále rostoucí hodnotu nemovitosti vždy správné rozhodnutí.

Rok 2024 se opravdu ukazuje jako rok očekávání a pozvolného růstu. Přestože touha Čechů pořídit si vlastní bydlení je i nadále trendem a úrokové sazby pomalu od začátku roku klesají, banky snižují sazby hypoték příliš pomalu na to, aby se trh rychleji nastartoval a investoři byli zásadně motivování k pořízení vlastního bydlení, a tak pokračují v odkládání realizací,” říká Kamil Jeřábek, generální ředitel společnosti Wienerberger. Jeho slova dokazuje i počet kalkulací spotřeby materiálů značek Porotherm a Tondach, které sice v čase postupně rostou, realizovaný objem prodeje však těmto kalkulacím neodpovídá. Stavební trh tak s ohledem na nedostupné financování přešlapuje na místě.

„Věříme, že do konce roku 2024 se stanou podmínky financování pro investory lákavějšími a úrokové sazby klesnou ke 4 % ,” doplňuje Kamil Jeřábek.

 

Graf ukazuje vývoj 2T repo sazby (ČNB), komerční úrokové sazby a počtu hypoték na výstavbu (ČBA) za období září 2023 - červen 2024. V období od července 2024 se jedná o predikci možného vývoje.

Nicméně pořízení vlastního bydlení je vždy s ohledem na neustále rostoucí hodnotu nemovitostí správné rozhodnutí. Ceny nemovitostí dlouhodobě rostou rychleji než obecná inflace nebo ceny stavebních prací a materiálů. Držení peněz na účtu nebo termínovaném vkladu ve skutečnosti znamená ztrátu jejich hodnoty. Pořízení vlastního bydlení je tak pro investory dlouhodobě nejvýhodnější investicí.

   

Zdroj: ČSÚ, ČNB, Wienerberger

Graf znázorňuje dlouhodobý vývoj ceny bytů, inflace, cen stavebních prací/materiálů a vkladů s dohodnutou splatností, indexováno k roku 2005. Graf ukazuje nejvyšší nárůst u ceny bytů, jejichž hodnota do roku 2024 vzrostla o 329 %.

Přestože řada investorů stále doufá, že ceny materiálů či náklady na stavební práce klesnou, predikce vývoje cen stavebního trhu naznačuje pravý opak. „Ceny se po několika turbulentních měsících v rámci stavebního trhu stabilizovaly a signály výrobců, s ohledem na meziroční růst nákladů, jsou zřejmé - výrazně levněji již nebude. Investoři tak bez zásadního čekání mohou využít čas ve svůj prospěch, ještě předtím, než se snížením úrokových sazeb poroste poptávka rychlým tempem. Aktuálně investor může vybírat ze široké palety produktů a lze očekávat dostupnost stavebních materiálů, plynulost zásobování i dostatečné kapacity řemeslníků. Příležitostí v následujících měsících může být také nový stavební zákon, jenž má za úkol zrychlit a zjednodušit povolování staveb. Přestože první zkušenosti stavebníků nemusí být zcela pozitivní, věříme, že se situace bude postupně zlepšovat,” říká Kamil Jeřábek.


Společnost Wienerberger s. r. o., je největším výrobcem pálených cihel a střešních tašek v České republice. Její portfolio na trhu v ČR nyní zahrnuje zdicí systém Porotherm, pálenou střešní krytinu a doplňky střech Tondach, obkladové a lícové cihly Terca, keramickou dlažbu Penter, betonové produkty Semmelrock a dodavatele potrubních systémů Pipelife. Wienerberger s. r. o., je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Group, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálených střešních krytin v Evropě

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688