Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Reality  |  25.07.2024 11:36:32

Překvapení – ceny staršího bydlení rostou pomaleji, než se čekalo. Většina krajů hlásí dokonce zlevňování

Pozitivní zpráva míří ke všem, kteří chtějí v následujících měsících řešit nákup vlastního domu nebo bytu. Ještě na jaře se zdálo, že ceny domů a bytů se odrazily ode dna a budou se nyní snažit dohnat rok a půl stagnace. Jenže nyní to vypadá spíše na přepálený start. Ve většině regionů ceny mezikvartálně klesají a vracejí se lehce nad úroveň závěru loňského roku. A to dokonce u tak velkých krajů, jako je Středočeský nebo Jihomoravský. I hlavní město hlásí růst cen jen o nízké jednotky procent.

„Se začátkem letošního roku přišel na realitní trh výrazný optimismus. Nyní se však ukazuje, že do jisté míry přehnaný. Stoupá sice počet prohlídek, ale možnosti domácností investovat do bydlení jsou prokazatelně stále omezené. Nejvíce je to vidět u nabídky velkých měst, kde jarní ceny domů a bytů testovaly kupní sílu a zjistily, že bez kroku zpět to zatím nepůjde,“ popisuje dění na trhu Hendrik Meyer, šéf realitní skupiny European Housing Services. „Domnívám se však, že se jedná spíše o korekci přílišného růstu než známku obratu. A trhu to může paradoxně prospět na obou stranách – jak majitelům, tak zájemcům.“

Podle Meyera totiž za propadem stojí nerealistické ceny méně kvalitních nemovitostí, u kterých na jaře realitní makléři zvýšili ceny bez zjevného důvodu. Pouze tím však prodloužili dobu prodeje a minuli první vlnu zájemců, kteří si v prvním pololetí zařizovali hypotéky. Nyní se snaží zájem dohnat. Nerealistická očekávání pak ve formě domino efektu samozřejmě zvyšovala cenové hladiny na celém trhu.

Byty v Praze zdražily o procento, v Brně naopak ceny o 4 % klesly

Nejlépe je to vidět na cenách bytů. Ty stagnují i na největším – pražském trhu. Průměrná cena se zde zvýšila pouze o procento na 126 tisíc korun za metr. Meziročně pak vykazují zhruba 8% zdražení. Naopak v Brně, kde se ceny zvyšovaly skokově, nyní dochází ke 4% korekci. Ceny starších bytů zde oproti jaru klesly zhruba na 87 tisíc korun za metr. Také v Brně však v meziročním srovnání vzrostly, a to o 7 %. Pokles hlásí i města Středočeského kraje. Průměrně se zde byty prodávaly za podobnou cenu jako na jaře – za 76 tisíc korun za metr. V meziročním srovnání jsou momentálně cenové hladiny nižší dokonce o 5 procent.

„Ukazuje se, že možnosti domácností v oblasti financování stále nejsou tak dobré, aby se trh rozpohyboval. Tomu odpovídá i nejvyšší počet prohlídek za posledních 24 měsíců, avšak s nepoměrně nižším počtem uzavřených prodejů,“ přibližuje Hendrik Meyer. „Opatrnost domácností, která souvisí s pomalejším ekonomickým zotavením, se pravděpodobně propíše i do druhé poloviny roku. Majitelé by toto měli zohlednit a připravit si prostor na vyjednávání.“ Meyer zároveň upozorňuje, že to pro ně nejsou špatné zprávy – snižuje se riziko, že se z jejich nemovitosti stane „ležák“ kvůli nerealisticky nastavené ceně vzhledem k celkové nabídce. I krok zpět o sto tisíc korun může znamenat zrychlení prodeje klidně o čtvrt roku i více.

Ceny rodinných domů snižuje strach z dodatečných investic

Podobně jako u bytů se v létě vracely ve svých stopách také ceny rodinných domů. Průměrná cenová hladina napříč Českem se snížila o 2 % na úroveň závěru loňského roku. Jmenovatelé jsou podobní – nedostatečné možnosti bydlení financovat, ale také rostoucí obavy z dodatečných výdajů, souvisejících především s rekonstrukcemi nebo snižováním energetické náročnosti. O propadu cen se však v dlouhodobé perspektivě hovořit nedá – v meziročním srovnání jsou totiž ceny až na výjimky vyšší po celém Česku, v některých krajích i o více než 10 %.

Typicky domkářská jižní Morava, která slouží jako lakmusový papírek pro zbytek Česka, hlásí oproti jaru jen mírný pokles cen – a to o 1 % na 55,5 tisíc korun za metr. V meziročním srovnání i tak ceny vzrostly zhruba o 9 %. Stejný pokles – tedy o procento – oproti jaru hlásí také nemovitosti Středočeského kraje. Ten je charakteristický především svou vazbou na Prahu. Ustálení cen v hladině 68 tisíc korun za metr při 5% meziročním růstu tak napovídá, že pražský trh se zatím dostatečně nerozpohyboval a na zvyšování cen v kraji zatím tlačit nebude.

„Na trhu se však odehrává i řada opravdu zajímavých změn. Například Olomoucký kraj, který překvapil opravdu skokovým meziročním růstem, snižuje své ceny oproti jaru o devět procent. Potvrzuje, že i v regionech se zájem domácností po krátkém vzedmutí dočasně vyčerpává. O čtyři procenta se pak snížila cenová hladina v Plzni a okolí, dalším z krajů, kde se ceny nadechovaly k výraznějšímu růstu,“ hodnotí Hendrik Meyer. „V řadě krajů pak do cen promluvil i nebývale nízký zájem o rodinné domy coby druhé domovy nebo rekreační nemovitosti.“

Počet zájemců o nájmy opět stoupl, na trhu roste riziko podvodů

Ostražité by měly být domácnosti, které se chystají do nájemního bytu. Podle očekávání růst jejich cen zrychlil. Sice pouze nepatrně, o to větší zlom však může přijít v polovině léta a s pravděpodobností hraničící s jistotou pak v září. To vrcholí celoroční špička poptávky, kdy se na trhu v jeden moment setkávají vysokoškolští studenti, ale také běžné domácnosti. Poptávka ani na začátku léta nepřestává být vysoká a po dlouhé době se v rámci celého Česka dostala přes 25 zájemců na jeden nájemní byt.

EHS Report Q2 2024

V Praze, kde jsou pomyslné „fronty“ tradičně nejdelší, se v současnosti o jeden byt uchází 51 zájemců. Ceny zde proto reagují 2% růstem na 367 korun za metr pronajímané plochy. V meziročním srovnání si tak domácnost za typický 65metrový byt připlatí skoro 1 850 korun měsíčně. V Brně se pak zvýšily o procento na aktuálních 285 korun pronajímané plochy. Meziroční růst je tu nižší než v hlavním městě – asi 3%. Za 65metrový byt tak budou v létě chtít majitelé asi o 620 korun měsíčně více než loni. Města Středočeského kraje pak hlásí pokles na 259 korun za metr nájemní plochy. Meziročně jsou tu však ceny o 4 % vyšší a 65metrový byt nyní stojí o 685 korun měsíčně více než loni.

„Do nájmů se už nyní začíná propisovat nižší počet prodejů. Na trh míří další generace zejména mladých domácností, které odkládají nákup vlastního bydlení. Z druhé strany se pak zvyšuje počet zájemců u singles v podstatě všech věkových kategorií,“ přibližuje Martin Ponzer, ředitel Bezrealitky. „Prostor pro růst navíc zdaleka není jen v Praze nebo Brně, výrazně větší zájem je o nájmy i v krajských městech, jako je Plzeň, Olomouc nebo České Budějovice.“

Ponzer zároveň upozorňuje, že český trh není na takový růst zájmu připraven a majitelé pod tlakem nabídek často jednají zkratkovitě. Podceňují především prověřování zájemců o bydlení. S jejich počtem totiž roste riziko podvodů. Zejména pronájmy realizované přes sociální sítě nebo bazarové platformy s sebou podle něj nesou neúměrné riziko.

„V rámci vlastního bezpečnostního štítu pravidelně analyzujeme podvodné inzeráty nebo počet rizikových žadatelů o bydlení. V obou případech je riziko největší za poslední tři roky,“ zakončuje Ponzer. I proto Bezrealitky již před časem zavedly možnost okamžitého bezplatného prověření zájemce hned v několika rejstřících a mohou tak jasně identifikovat případné problémy.

Ceny m2 za Q2 2024

 

byty

domy

nájemní byty

Hlavní město Praha

126 205

105 886

367

Středočeský kraj

75 982

67 975

259

Jihočeský kraj

55 811

46 618

213

Plzeňský kraj

64 136

39 956

229

Karlovarský kraj

42 428

31 002

185

Ústecký kraj

31 792

34 014

182

Liberecký kraj

55 083

44 605

214

Královéhradecký kraj

58 133

40 822

219

Pardubický kraj

57 901

39 435

226

Olomoucký kraj

53 209

35 695

222

Jihomoravský kraj

86 712

55 642

285

Zlínský kraj

57 045

40 381

222

Vysočina

56 420

33 481

204

Moravskoslezský kraj

43 397

44 876

185

Celá ČR

88 524

55 387

309


Realitní skupina EHS zastřešuje firmy a výkonné odborníky s letitou praxí s cílem vytvořit spravedlivý a transparentní realitní trh. Spojuje lidský přístup s moderními technologiemi a chce se stát největším integrovaným realitním hráčem v Evropě. Mezi její zakládající členy patří Bezrealitky, Maxima Reality nebo Český nemovitostní trust, v současnosti jsou jejími členy také správcovská společnost Tvůj Správce, interiérový start-up Room Story, start-up Ownest nebo systém NEMO Report.

Bezrealitky jsou největší službou nabízející možnost přímého prodeje nebo pronájmu nemovitosti a zároveň jsou jedním z nejnavštěvovanějších českých realitních webů. Na českém realitním trhu se jejich prostřednictvím zrealizuje asi 20 % všech prodejů nebo pronájmů.

Měsíčně portál navštíví více než půl milionu zájemců o bydlení a v současnosti se jeho prostřednictvím prodá zhruba 700 a pronajme kolem 4 000 nemovitostí měsíčně.

Společnost MAXIMA REALITY, s.r.o. je česká realitní kancelář, založená v roce 1997. Nabízí kompletní realitní servis včetně odhadů ceny nemovitosti zdarma, možnosti předplatby poloviny ceny nemovitosti při prodeji, expresního odkupu nebo kompletní správy pronájmu. Pod vedením ředitele Vladimíra Zuzáka poskytuje realitní servis s lidským přístupem pro všechny životní situace. Za dobu svého působení obsloužila skoro 70 tisíc klientů.

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Reality:

Po   0:00  Zkrácený týden v USA Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688