Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Evropská unie  |  24.07.2024 16:21:00

Pětadvacet států proti dvěma. Ministři zahraničí odsoudili Orbánovy cesty

Pětadvacet států proti dvěma. Ministři zahraničí odsoudili Orbánovy cesty

V pondělí 22. července se v Bruselu uskutečnilo zasedání Rady pro zahraniční věci (FAC), které se věnovalo především současné situaci na Ukrajině a Blízkém východě. Většina členských států se také vymezila vůči nedávným návštěvám maďarského premiéra Viktora Orbána v Rusku a Číně. Českou republiku na jednání zastupoval ministr zahraničí Jan Lipavský.

Podpora mírového plánu Ukrajiny

Rada po tradičním vystoupení ukrajinského ministra zahraničních věcí Dmytra Kuleby, který své unijní protějšky informoval o nejnovějším vývoji na Ukrajině, jednohlasně odsoudila nedávné útoky Ruska proti civilnímu obyvatelstvu a také útok na dětskou nemocnici v Kyjevě.

Vysoký představitel Unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Josep Borrell informoval ministry o pokroku v souvislosti s převodem finanční podpory ve výši 1,4 miliardy eur, ke kterému by mělo dojít na začátku srpna. Z balíčku bude financován nákup prioritního vojenského vybavení, například protivzdušné obrany, dělostřeleckých systémů a munice.

Rada následně jednala o dalších krocích v návaznosti na nedávný mírový summit ve Švýcarsku. „Za Česko jsem uvedl, že podporujeme desetibodový mírový plán pana prezidenta Zelenského,“ řekl ministr zahraničí Jan Lipavský, který je rovněž pro další zpřísnění sankcí vůči Rusku a stejně tak i postihů za jejich obcházení.

Ministr Lipavský své kolegy dále informoval o zavedení bezpečnostního opatření, v rámci něhož Česko 3. července rozhodlo o neuznávání ruských nebiometrických pasů. „Nechceme ulehčovat ruským špionům práci,“ dodal.

Diplomatická reakce EU na přešlapy Maďarska v roli předsednictví

Šéf unijní diplomacie v reakci na postoj Maďarska k válce na Ukrajině oznámil, že srpnové jednání ministrů zahraničí EU se neuskuteční v Budapešti, nýbrž v Bruselu. V maďarské metropoli se mělo na konci srpna uskutečnit neformální jednání ministrů zahraničí zemí EU, označované jako Gymnich, které tradičně pořádá předsedající země během svého půlročního vedení Rady EU.

Borrell se však rozhodl svolat jednání ministrů zahraničí do Bruselu ve stejném termínu, ve kterém se mělo uskutečnit budapešťské setkání. Dal tak symbolicky najevo, že nesouhlasí s překračováním kompetencí ze strany Maďarska coby předsedající země a jeho premiéra Viktora Orbána v zahraničněpolitických otázkách. Ten nedávno podnikl návštěvu Ruska a Číny, což většina států ostře odsoudila. Jediná země, která dle maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa pozici předsedající země podpořila, bylo Slovensko.

Zahraniční aktivity Evropské investiční banky

K ministrům se během pracovního oběda připojila prezidentka Evropské investiční banky (EIB) Nadia Calvino. Společná diskuze se dotkla zejména tématu podpory obranného průmyslu a role EIB v navazování globálních strategických partnerství.

Ministři uvítali zvýšenou podporu financování ukrajinské energetické sítě, do které bude dle prezidentky Calvino EIB investovat 450 milionů eur.

Situace na Blízkém východě

Zvláštní zástupce EU pro lidská práva Olof Skoog a zástupce pro blízkovýchodní mírový proces Sven Koopmans informovali Radu o situaci na Blízkém východě, zejména o porušování mezinárodního práva, včetně válečných zločinů, a o přípravách jednání na okraj zářijového Valného shromáždění OSN.

Šéf unijní diplomacie Borrell konstatoval, že dosavadní jednání o příměří a propuštění rukojmích bohužel dosud nepřinesla žádný pozitivní výsledek. „Po téměř deseti měsících – 290 dnech – válka v Gaze nadále zuří a my jsme svědky nových nucených evakuací vyčerpaných civilistů,“ uvedl Borrell. „V Gaze je více než 17 000 sirotků. A přístup humanitární pomoci, který byl vždy obtížný, se nyní rozpadl,“ dodal s tím, že 96 % obyvatel Gazy navíc trpí akutním nedostatkem potravin.

Ministr Lipavský za Česko opětovně vyzdvihl otázku bezpodmínečného propuštění izraelských rukojmí a zabránění eskalace a rozšíření konfliktu v regionu.

Zdroj: Rada EU, MZV ČR, ÚV ČR
Foto: Rada EU

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

26.08.2024  Erasmus+ a Adam na pracovní stáži ve Španělsku Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688